Σάββατο, 30 Μάιος 2020
trikaladay.gr / Τοπικά / Οι γυναίκες της Φαρκαδόνας έφτιαξαν μια παραδοσιακή πίτα μα τι πίτα! ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Οι γυναίκες της Φαρκαδόνας έφτιαξαν μια παραδοσιακή πίτα μα τι πίτα! ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ

Η φετινή 6η Γιορτή Πίτας που διοργανώνει το βράδυ της Παρασκευής ο Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας στο κέντρο της κωμόπολης διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Και πως άλλωστε, όταν η διοίκηση του Συλλόγου φρόντισε για το κέρασμα όλων των συμμετεχόντων στην γιορτή, με πίτα χωριάτικη, έτσι όπως συνηθίσαμε να την γευόμαστε παραδοσιακά και πατροπαράδοτα, βασιζόμενοι σε παραδοσιακές συνταγές.

Την φετινή χρονιά ο Σύλλογος πρωτοτυπεί…και θέλησε να παρασκευάσει την δική του παραδοσιακή πίτα, την μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, 5 μέτρων.

Οι προετοιμασίες άρχισαν από το απόγευμα της Τετάρτης με τη συγκέντρωση λαχανικών από τους κήπους της Φαρκαδόνας ενώ συνεχίστηκαν το πρωί της Πέμπτης με το ζύμωμα και το άνοιγμα των φύλλων. Για την Παρασκευή της μεγαλύτερης πίτας που παρασκευάστηκε στο χώρο του συλλόγου και συγκεκριμένα στο παραδοσιακό οίκημα της οικογένειας Παλιούρα, εργάστηκαν 20 μέλη του Συλλόγου, ενώ απαιτήθηκαν 20 περίπου κιλά αλεύρι και νισεστές, 20 κιλά λαχανικά, σπανάκι, λάπατο, σέσκλο, αγριόχορτα και κολοκυθοανθοί, 100 περίπου αυγά, 10 κιλά λάδι, 10 κιλά τυρί ενώ ανοίχτηκαν 200 φύλλα-πέτουρα.

Η πίτα αναμένεται να προσφερθεί σε τουλάχιστον 400 άτομα, καθώς ήδη έχει κοπεί σε κομμάτια.

Η πίτα παρασκευάστηκε με άκρως παραδοσιακό τρόπο. Αρχικά μαζεύτηκαν τα χόρτα, στη συνέχεια πλύθηκαν ενώ στη συνέχεια ζυμώθηκε το αλεύρι. Από την διαδικασία δεν έλειψε ο άκρως παραδοσιακός τρόπος μιας και οι γυναίκες που συνέβαλαν στη παρασκευή, τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια τα οποία μας επέστρεψαν σε παλιές καλές, παραδοσιακές εποχές.

Πλέον όλα είναι έτοιμα για την γιορτή η οποία θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Φαρκαδόνας το απόγευμα της Παρασκευής.

Θυμίζουμε επίσης πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα συγκεντρωθούν χρήμματα και τρόφιμα τα οποία  θα δοθούν στην Κιβωτό του Κόσμου στον Βόλο.Πηγη και φωτό: krinilive

Δες επίσης

Στο τηλεπαιχνίδι DEAL Καλαμπακιώτισσα κομμώτρια

Είναι μεγάλο πράγμα να τολμάς!!!!! Αποκτάς εμπειρίες που μόνο καλό μπορούν να σου προσφέρουν στη ζωή……. Καλησπερίζω τα νέα ...