Πέμπτη, 2 Απρίλιος 2020
trikaladay.gr / Ελλάδα / Εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ – κολεγίων: Τα έγγραφα που κρύβει η Νίκη Κεραμέως

Εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ – κολεγίων: Τα έγγραφα που κρύβει η Νίκη Κεραμέως

Αίτηση κατάθεση εγγράφων έκαναν στην Βουλή οι τρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που είναι μέλη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Ζητούν να κατατεθεί η αλληγοραφία υπουργείου Παιδείας – Κομισιόν στην οποία η Νίκη Κεραμέως υποστηρίζει ότι απειλείται η Ελλάδα με προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο
Εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ- Κολεγίων: Με την ειδική κοινοβουλευτική διαδικασία της αίτησης κατάθεσης εγγράφων οι τρείς βουλευτές μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, Μερόπη Τζούφη και Μαριλίζα Ξενογιαννακούπουλου ζητούν από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως να καταθέσει τα έγγραφα στα οποία βασίζει την ρύθμιση για την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων και των ΑΕΙ.

Η υπουργός Παιδείας έχει υποστηρίξει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αποτελεί μόνον επιλογή της κυβέρνησης αλλά και υποχρέωση της χώρας με βάση το διεθνές δίκαιο. Μάλιστα ανέφερε ότι στο πλαίσιο της αλληλογραφίας που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημάνθηκε στην χώρα ότι πρέπει να προχωρήσει στην ρύθμιση παράλληλα με την αναφορά ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η κατάθεση αιτήματος στην Βουλή

Οι τρείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με την αίτηση τους απαιτούν την «χορήγηση της επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Αιτιολογημένη Γνώμη 4061 ως προς την εφαρμογή της Οδηγίας 2005/36, καθώς και κάθε άλλο έγγραφο που έχει λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση μετά τις 7 Ιουλίου 2019 σχετικά με θέματα παιδείας και επαγγελματικής ισοδυναμίας και την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας». Επικαλούνται μάλιστα το άρθρο 133 του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει την κατάθεση εγγράφων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου εφόσον δεν είναι διαβαθμισμένα.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν:

Την κατάθεση της επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/Αιτιολογημένη Γνώμη 4061 ως προς την εφαρμογή της Οδηγίας 2005/36, καθώς και κάθε άλλο έγγραφο που έχει λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση μετά τις 7 Ιουλίου 2019 σχετικά με θέματα παιδείας και επαγγελματικής ισοδυναμίας.

Την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, των υπηρεσιών, όσο και των εποπτευόμενων φορέων αυτού, για το ανωτέρω θέμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παρέμβαση Τσίπρα

Για το θέμα των κολεγίων παρενέβη όμως και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση της αριστείας από τη μια σχεδιάζει να επαναφέρει τη βάση του 10 στις πανελλαδικές εξετάσεις αφήνοντας έτσι έκτος δημοσίων ΑΕΙ χιλιάδες νέες και νέους κάθε χρόνο, και από την άλλη επιβραβεύει όσους δε δίνουν καν εξετάσεις, αλλά πηγαίνουν σε ιδιωτικά κολέγια».

Μάλιστα κάνει ειδική αναφορά επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου για την Παιδεία λέγοντας πως «το άρθρο 50 του νομοσχεδίου της κυβέρνησης, που δίνει πρόσβαση στο Δημόσιο σε αποφοιτους κολεγίων ισοτίμως με τους πτυχιούχους ΑΕΙ, παραβιάζει κατάφορα το άρθρο 16 του Συντάγματος. Ταυτόχρονα φανερώνει πως το βασικό μέλημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι ούτε η αριστεία ούτε η αξιοκρατία αλλά η πελατεία. Η πελατεία των κολεγίων»

flash

Δες επίσης

Κορονοϊός: 50 νεκροί στην Ελλάδα – 101 νέα κρούσματα – 1.415 στο σύνολο

 Η ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία του ...