Πέμπτη, 4 Ιούνιος 2020
trikaladay.gr / Άρθρα / Από…. λογισμός..! Έληξε και τούτη η σχολική χρονιά…

Από…. λογισμός..! Έληξε και τούτη η σχολική χρονιά…

Για να μαστε ξηγημένοι, η σχολική χρονιά δεν έχει καμιά σχέση με τις ώρες, τις μέρες, τις βδομάδες ,τους μήνες. Ο συμβατικός χρόνος την καθιστά μικροπρεπή, άγευστη, χυδαιολογεί πάνω της.
Η σχολική χρονιά είναι κάτι που δε το νιώθει εύκολα κάποιος, μόνο τα μαθητούδια , οι δάσκαλοι και τούτοι μονάχα αν δε συμβαδίζουν με τη συμβατικότητα των ωρολογίων προγραμμάτων και της ύλης .
Αλήθεια εμείς οι δάσκαλοι τι κάναμε τούτη τη χρονιά; Βγάλαμε την ύλη; Δώσαμε τις απαραίτητες φωτοτυπίες; Συνεργαστήκαμε στη χαρά ή τη λύπη των παιδιών μας; Ασπρίσαμε τον μαυροπίνακα; Ή μας ενοχλεί η κιμωλία; ….Αααα!! ξέχασα η διαδραστικότητα πλέον χρησιμοποιεί μαρκαδοράκια.
Αλήθεια εμείς οι δάσκαλοι κάναμε το τριωρό μας; ή καθόμασταν πιότερο να βοηθήσουμε κάποιο αδύναμο παιδάκι;… Ααααααα… ξέχασα γι αυτό υπάρχουν τα ιδιαίτερα, όταν πιέζουμε παιδιά και γονείς Β δημοτικού να μας βρουν τον δυνατό κι αδύνατο τύπο της προσωπικής αντωνυμίας, όταν τονίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πώς( για να πάρουμε κάποια ευρώ ή δραχμές) …θα απογειώσουμε το μαθητή θα τον στείλουμε στο αχανές σύμπαν της γνώσης… αλήθεια πιέσαμε ανήμπορους οικονομικά ανθρώπους, ακόμη κι ορφανά παιδάκια , για να έχουμε εμείς «αξιοπρεπή» διαβίωση!!!!;;;;
Ναι το κάναμε κι αυτό!!! Όπως και τόσα άλλα… .
Όμως αυτά είναι ελάχιστα, είναι μηδαμινά, γιατί η ουσία των δασκάλων είμαστε πάνω σε καθήκον κατανοητό μόνο από τα παιδιά και το δείχνει το χαμόγελο, η ηρεμία η ακτινοβολιά του προσώπου τους, η εμπιστοσύνη, η αγκαλιά του βλέμματος, το δάκρυ… Η ουσία των δασκάλων βρίσκεται στη αψεγάδιαστη ειλικρινά, σαμειρίτικη αληθινά συμπεριφορά, όταν ένα παιδί βρίσκεται σε κατάσταση ανερμήνευτη στους έξω ή επιδερμικά ερμηνευτή , εκτός από σμιλευτή της ψυχούλας του, για να παραφράσω τον ποιητή. Η ουσία του δάσκαλου κλείνεται μέσα στην σχέση του με το μαθητή του… κι αυτό δεν αμοίβεται. Δεν υπάρχει αργύριο πληρωμής για το καθάριο βλέμμα, για το χαμόγελο, για το ευχαριστώ!…Για μας τους δασκάλους, τούτο δεν πληρώνεται και…..
Πιστέψτε με δε γουστάρουμε να το καταλαβαίνει άλλος!!! Μας αρκούν τα παιδιά!….
Γονείς τι απολογισμό έφερε η φετινή σχολική χρονιά;… Πόσα ξοδέψατε; Πήρε άριστα το παιδί σας; Γέμισε το σπίτι από φωτοαντίγραφα προπαίδειας, ο δράκος που κυνήγησε τα παιδιά αν δε έλυναν όλες τις ασκήσεις, αν δε μάθαιναν πως το ρήμα γράφεται με ω στο τέλος τι απέγινε;. Βγήκατε στην Ασκληπιού να δοξάσετε τους μόχθους σας, ότι το παιδί σας αρίστευσε υπέρ πάντων ; Το διάβασμα στο σπίτι δύσκολο πράμα ουφ!! Κι αυτός ο δάσκαλος τίποτε δε κάνει; Μήπως το παιδί μου είχε πρόβλημα; Μήπως θέλει ιδιαίτερα;… Τι να κάνω… μια τρέλα, μια αναστάτωση ….. οι γνώμες να χορεύουν γύρω σα τις μύγες κι η μυγοσκοτώστρα να μη βρίσκει στόχο….
Αλήθεια ρωτήσατε γονείς το παιδί σας όλη αυτή τη χρονιά τι θα ήθελε να κάνει; Με τι θα ήθελε να ασχοληθεί;….. Ρωτήσατε το πρωτάκι σας τι του αρέσει ή δε του αρέσει στο σχολείο;… Το ίδιο ερώτημα το κάναμε εμείς οι ειδικοί επί της εκπαιδεύσεως;
Ρωτήσατε το δάσκαλο του να σας πει για το παιδί σας; Δεχτήκατε τη γνώμη του ή….. «δάσκαλε όσα βγάζω εγώ σε ένα μήνα εσύ δε τα βλέπεις…..»
Εμείς οι δάσκαλοι μιλήσαμε ανοιχτά στο γονιό, του δώσαμε να καταλάβει ειλικρινά τι χρειάζεται το παιδί του;;; ή….. άσε μωρέ να περάσει κι αυτό……
Καμαρώσαμε στις γιορτές και τις επετείους τα παιδιά μας…. μετά από τόσων μηνών κοπιαστικές πρόβες και άγχη θα βγει καλό το θεατρικό; …. Το στήσιμο θα ναι όπως πρέπει ή θα το χαλάσουν;
Κι όσοι συμμετείχαν-μετείχαν τη μέρα της γιορτής…. Τα άλλα εντάξει μωρέ, μη τα ξυπνήσουμε….
Φωτογραφηθήκαμε; Το βιντεάκι ήταν καλό;…..
Στο τέλος η γιορτή της λήξης πέτυχε ή… η μπεσαμέλ δεν έδεσε ;…..
Πήραμε δωράκι ένεκεν τιμής κι ευγνωμοσύνης στο δάσκαλο μας, ενώ μετά σέρνουμε τα μύρια…. θα κάθονται τώρα δυο μήνες …… κι αυτός μετρούσε με θρησκευτική ευλάβεια τα πόσα τιμαλφή μάζεψε… ενώ ο άλλος συνάδελφος δε μάζεψε , άρα εγώ είμαι καλύτερος!!
Και τώρα τι θα απογίνουμε χωρίς σχολεία;…. ο Σεπτέμβρης αργεί…. εμείς οι δάσκαλοι μετράμε ανάποδα κι όσο περνούν οι μέρες μια θλίψη αχνοφαίνεται στον ορίζοντα που καθαρίζει από την άλλη μεριά των γονέων μετρώντας κι αυτοί ανάποδα!
Ο από…. λογισμός αυτός δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα …είναι ψεύτικος, όπως τόσοι και τόσοι απολογισμοί…… ή μήπως μας έρχεται γάντι;;;
Το αληθινό και το ψεύτικο είναι στην ίδια σταγόνα, μόνο το φως που ο καθένας μας δίνει τα ξεχωρίζει!
Όμορφο καλοκαιράκι σε όλα τα μαθητούδια μας, υπομονή στους γονείς!

Δημήτρης Κ Νούλας
Δάσκαλος

Δες επίσης

«Εάλω η πόλις»

– 568 Χρόνια από σήμερα, την αποφράδα  Τρίτη της 29ης Μαΐου του 1453, η Πόλη ...

Αφήστε μια απάντηση