Τετάρτη, 3 Ιούνιος 2020
trikaladay.gr / Τοπικά / Άκυρη η διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολείων στα Τρίκαλα

Άκυρη η διαδικασία επιλογής διευθυντών σχολείων στα Τρίκαλα

Στον «αέρα» βρίσκονται οι 40 σημερινοί διευθυντές σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Τρικάλων, καθώς η διαδικασία επιλογής τους θεωρείται παράτυπη και παράνομη.

Ηδη υπάρχει και σχετική δικαστική απόφαση, όπως είχε αναδείξει το trikaladay, αλλά τώρα καθαρογράφτηκε και κοινοποιήθηκε στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων.

Το θέμα προέκυψε όταν έγιναν οι κρίσεις διευθυντών το 2011.

Η τότε διευθύντρια περιφερειακής εκπαίδευσης Θεσσαλίας κα Πράντζου όρισε ως πρόεδρο της επιτροπής αξιολόγησης τον τότε διευθυντή Β/θμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Τσέλιο, ο οποίος όμως βάσει του νόμου είχε κώλυμα και ασυμβίβαστο αφού η σύζυγός του ήταν υποψήφια για θέση διευθύντριας.

Τελικά η όλη υπόθεση πήρε τη δικαστική οδό μετά από καταγγελίες και εκδόθηκε πρόσφατα η ακυρωτική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας

Για το θέμα αυτό εστάλη σήμερα στο trikaladay επιστολή του αιρετού ΠΥΣΔΕ Τρικάλων Ευαγ. Κίτου η οποία έχει ως εξής:

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΜΙΑΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗΣ

Κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Λάρισας με αριθμό 4/2015 σύμφωνα με την οποία το δικαστήριο:
– Ακυρώνει την υπ. αριθμ. 6762/16-8-2011 απόφαση της Περιφερειακής Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, με την οποία τοποθετήθηκαν οι Διευθυντές Σχολικών μονάδων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων
– Αναπέμπει την υπόθεση στη Διοίκηση, για να επαναληφθεί νομοτύπως η οικεία διαδικασία κατά το αιτιολογικό.
Έτσι, λοιπόν, σχεδόν μετά από τέσσερα χρόνια μία δικαστική απόφαση επιβάλλει το προφανές, ότι δηλαδή, όπως η σχετική νομολογία επιτάσσει , δεν μπορεί κάποιος να είναι μέλος συμβουλίου επιλογής στελεχών όταν συγγενικό του άτομο συμμετέχει στη διαδικασία των κρίσεων.

Στην απόφαση κόλαφο για τη διοίκηση, το δικαστήριο εκτός των άλλων, αναφέρει χαρακτηριστικά πως με τη συμμετοχή στο συμβούλιο επιλογής ατόμου που έχει προφανές κώλυμα η διαδικασία γίνεται «… κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας των διοικητικών αρχών, η οποία έχει συνταγματική θεμελίωση …»

Μετά από αυτή την εξέλιξη – αναμενόμενη άλλωστε –ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου, αφού η διοίκηση καλείται να επαναλάβει νομοτύπως τη διαδικασία, πράγμα που συνεπάγεται κρίσεις από την αρχή, αλλαγή πινάκων , τοποθετήσεις διευθυντών σε διαφορετικές θέσεις από αυτές που είχαν τοποθετηθεί αρχικά και ουκ έστιν αριθμός προβλημάτων το οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να γίνουν σήμερα αυτά που έπρεπε να είχαν γίνει πριν από τέσσερα χρόνια.

Και όλα αυτά γιατί η τότε Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας αγνόησε όλες τις προειδοποιήσεις για το ότι παραβίαζε κατάφωρα το νόμο τοποθετώντας πρόεδρο του συμβουλίου άτομο που είχε προφανές κώλυμα συμμετοχής .
Επίσης, γιατί ο τότε Διευθυντής Δ.Δ.Ε. Τρικάλων ενέδωσε στα υπηρεσιακά κελεύσματα και όχι στα όσα επιτάσσει η νομοθεσία . Και εν τέλει, γιατί το συμβούλιο επιλογής δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, όταν τέθηκε από τον γράφοντα το θέμα στην ολομέλεια , μιας και τα υπόλοιπα μέλη αποδέχτηκαν τους διάτρητους συλλογισμούς της διοίκησης, κλείνοντας τα μάτια σε όσα ρητώς ο νόμος ορίζει, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την παρανομία.

Σαν μέλος του τότε συμβουλίου επιλογής είχα παρέμβει πολλές φορές θεσμικά αλλά και δια του τύπου , επισημαίνοντας το μη νομότυπο της διαδικασίας.

Σήμερα , μετά την δικαστική απόφαση είμαι βαθύτατα προβληματισμένος, διότι αν δεν υπήρχε η δικαστική προσφυγή συναδέλφου αυτό το θέμα θα είχε ξεχαστεί. Κι ας φαίνονταν ολοκάθαρα από την πρώτη στιγμή «πως υπήρχε κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας.»

ΚΙΤΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΑΙΡΕΤΟΣ ΠΥΣΔΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δες επίσης

Παρέμβαση Σκρέκα στον Κικίλια για τα αιτήματα του Οδοντιατρικού Συλλόγου και την πρόσληψη γιατρών στο Νοσοκομείο Τρικάλων

Σε παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, προχώρησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ...

Αφήστε μια απάντηση