Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / 7 Νοεμβρίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Ιατρικής Φυσικής στην Ελλάδα

7 Νοεμβρίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα Ιατρικής Φυσικής στην Ελλάδα

της Ευαγγελίας Ιακωβάκη, Ακτινοφυσικού Ιατρικής

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ιατρικής Φυσικής (IOMP), έχει πολύ πρόσφατα ορίσει την 7η Νοεμβρίου, ως Παγκόσμια Ημέρα Ιατρικής Φυσικής. Μέχρι το 2013 η ημέρα αυτή δεν υπήρχε. Η πρόταση έγινε από την επιστημονική εταιρεία Ιατρικής Φυσικής της Νοτίου Αμερικής. Η ημερομηνία που έχει επιλεγεί είναι η ημέρα που γεννήθηκε η Μαρία Κιουρί (η 7η Νοεμβρίου 1867). Η Μαρία Κιουρί είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για την έρευνα της πάνω στην ραδιενέργεια. Η Μαρία Σαλώμη Σκλοντόφσκα-Κιουρί ήταν Γαλλίδα φυσικός και χημικός πολωνικής καταγωγής. Σε συνεργασία με το σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911). Όντας η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμων της εποχής της, ήταν γνωστή επίσης και ως Μαντάμ Κιουρί.
Για όσους δεν το γνωρίζουν οι Φυσικοί Ιατρικής-Ακτινοφυσικοί εργάζονται πλάι – πλάι με τους γιατρούς, στην πρόγνωση, την διάγνωση και την θεραπεία των ασθενειών με όπλο τις ακτινοβολίες. Είναι γενικότερα, οι υπεύθυνοι για την προστασία από τους κινδύνους των ιοντιζουσών και μη-ιοντιζουσών ακτινοβολιών του πληθυσμού, του προσωπικού των νοσοκομείων, των ασθενών και των συγγενών. Οι Ακτινοφυσικοί Ιατρικής είναι οι επιστήμονες που θα ενημερώσουν το κοινό για την ορθή και ασφαλή χρήση όλων αυτών των νέων τεχνολογιών, για τα πιθανά προβλήματα, θα συμβουλεύσουν και να ξεδιαλύνουν όλους αυτούς τους φόβους οι οποίοι πιέζουν τους πολίτες λόγω της ανεξέλεγκτης και συχνά αντιεπιστημονικής ενημέρωσης από ανεύθυνα άτομα στο Διαδίκτυο.
Η έρευνα της βιβλιογραφίας έδειξε ότι οι περισσότεροι πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου δεν γνωρίζουν με ακρίβεια τις ιδιότητες των ακτινοβολιών, των Η/Μ ακτινοβολιών, ούτε το διαχωρισμό τους σε ιοντίζουσες και μη ιοντίζουσες.
Η Ελλάδα σαν κράτος και κοινωνία δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με τις ακτινοβολίες εφόσον δεν διαθέτει εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, πυρηνικό στρατιωτικό οπλοστάσιο, αγροτικά προγράμματα χρήσης ακτίνων-χ, μεταλλεία εξόρυξης ουρανίου ή βιομηχανία εμπλουτισμού ουρανίου όπως άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Στη χώρα μας, οι πλέον διαδεδομένες εφαρμογές των ακτινοβολιών (ιοντιζουσών και μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών) είναι στην υγεία και στις κινητές τηλεφωνίες. Βρίσκεται στη πρώτη θέση στην Ευρώπη σε αξονικές τομογραφίες και μαγνητικές τομογραφίες. Παρά τα ανησυχητικά στοιχεία και παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για συνεχή αύξηση των ακτινολογικών εξετάσεων στην Ελλάδα και για δυνητικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, η Ελληνική κοινωνία και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν δείχνουν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος ακόμη και σήμερα.
Η ΕΦΙΕ (Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδας) θεώρησε ότι Παγκόσμια Ημέρα Ιατρικής Φυσικής είναι μια καλή αφορμή για την ενημέρωση ως προς τον ρόλο του Φυσικού Ιατρικής-Ακτινοφυσικού. Στα πλαίσια του εορτασμού έχουν οργανωθεί σε κάποιες πόλεις της χώρας μας, διάφορες δράσεις με στόχο την ενημέρωση του κοινού σε θέματα χρήσης και εφαρμογών των ακτινοβολιών.
Ευαγγελία Ιακωβάκη
Ακτινοφυσικός Ιατρικής

Δες επίσης

Το εορτολόγιο της εβδομάδας (19-25/03/2024)

ΤΡΙΤΗ 19 ΜΑΡΤΙΟΥ Χρυσάνθου και Δαρείας των μαρτύρων  γιορτάζουν: Χρύσανθος-Χρυσάνθη * Από χτες εισήλθαμε στη Μεγάλη Σαρακοστή ...

Αφήστε μια απάντηση