Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Υαλουρονικό: Τι πρέπει να προσέχουμε σύμφωνα με τον ΕΟΦ

Υαλουρονικό: Τι πρέπει να προσέχουμε σύμφωνα με τον ΕΟΦ

Ο ΕΟΦ επισημαίνει ποια υαλουρονικά είναι νόμιμα, εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών, μετά και τα πρόσφατα περιστατικά διακίνησης και χρήσης μη πιστοποιημένων ενέσιμων σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος για αισθητικούς σκοπούς.

Το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ αισθητικής χρήσης, αξιολογείται ως ιατροτεχνολογικό προϊόν κατηγορίας ΙΙΙ (υψηλού κινδύνου) και λαμβάνει πιστοποιητικό σήμανσης CE κατόπιν αξιολόγησης από Κοινοποιημένο Οργανισμό της Ε.Ε. Η κυκλοφορία τέτοιων σκευασμάτων στην Ελλάδα είναι νόμιμη μόνο εφόσον η εξωτερική συσκευασία φέρει σήμανση CE συνοδευόμενη από τον τετραψήφιο αριθμό αναγνώρισης του Κοινοποιημένου Οργανισμού (π.χ. CE 0123) και έχει κοινοποιηθεί η κυκλοφορία τους στον ΕΟΦ.

Επισημαίνεται ότι:

• η χρήση των ενέσιμων σκευασμάτων υαλουρονικού οξέος πρέπει να ακολουθεί τα αναφερόμενα στο έντυπο οδηγιών χρήσης κάθε προϊόντος σχετικά με την προβλεπόμενη χρήση, τον ορθό τρόπο χρήσης και τις ενδεχόμενες προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται,

• η χορήγηση των εν λόγω σκευασμάτων συνιστά ιατρική πράξη και πρέπει να γίνεται από γιατρό με κατάλληλη ειδίκευση και εμπειρία.

Ο ΕΟΦ συνιστά στις/στους ενδιαφερόμενες/ους να ενημερώνονται επαρκώς πριν προχωρήσουν στην εφαρμογή ενέσιμου υαλουρονικού οξέος αισθητικής χρήσης, τόσο για το σκεύασμα που πρόκειται να τους χορηγηθεί, όσο και για την ιδιότητα του ατόμου που πρόκειται να το χορηγήσει, καθώς εάν δεν πληρούνται οι ανωτέρω προϋποθέσεις αυξάνεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Ο ΕΟΦ καλεί το κοινό να αναφέρει περιστατικά ύποπτων σκευασμάτων και ανεπιθύμητων ενεργειών στα ακόλουθα email και ευχαριστεί για τη συμβολή στην ασφαλή χρήση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων.

Αναφορά ύποπτων σκευασμάτων: [email protected]

Αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών ιατροτεχνολογικών προϊόντων: https://www.eof.gr/web/guest/whitegeneral, τηλ : 213-2040528 ή 213-2040542.

Πηγή: iatropedia

Δες επίσης

Δείτε πόσο πρέπει να περπατάτε κάθε μέρα εάν θέλετε να δείτε διαφορά στην ζυγαριά

Αν και το περπάτημα πρόκειται για μια ήπια δραστηριότητα, οι ειδικοί τονίζουν ότι κι από ...