Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / «Το βραχιόλι της φωτιάς»: Η νέα σειρά της ΕΡΤ – Από την Θεσσαλονίκη μέχρι το Άουσβιτς

«Το βραχιόλι της φωτιάς»: Η νέα σειρά της ΕΡΤ – Από την Θεσσαλονίκη μέχρι το Άουσβιτς

Η νέα σειρά «Το βραχιόλι της φωτιάς» της ΕΡΤ θα ταξιδέψει το κοινό στις αρχές του 20ού αιώνα. Καταγράφει το συγκλονιστικό οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας της Θεσσαλονίκης. Η σειρά μυθοπλασίας είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας-Μαγρίζου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα και σενάριο Νίκου Απειρανθίτη και Σοφίας Σωτηρίου.

Η μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης του 1917 αναγκάζει την οικογένεια του Εβραίου επιχειρηματία Μωής Κοέν (Νίκος Ψαρράς) να αναζητήσει καταφύγιο σε έναν τσιγγάνικο καταυλισμό. Εκεί, η σύζυγός του, Μπενούτα (Ελισάβετ Μουτάφη), φέρνει στον κόσμο τον Ιωσήφ (Χρήστος Λούλης και Δημήτρης Αριανούτσος σε νεαρή ηλικία), ένα παιδί γεννημένο κυριολεκτικά μέσα στη φωτιά.

Η ιστορία της φωτιάς, που άλλοτε δημιουργεί και άλλοτε καταστρέφει, δείχνει να ακολουθεί τον Ιωσήφ σε όλη του τη ζωή. Η οικογένειά του ζει τον εμπρησμό του Κάμπελ, τη χρεοκοπία του πατέρα και τη φυγή της μεγάλης του αδελφής, Ζακλίν (Νεφέλη Κουρή) από το σπίτι, προκειμένου να ζήσει τον απαγορευμένο έρωτά της με τον χριστιανό Κωνσταντίνο (Σπύρος Σταμούλης).

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος «καίει» όσα ο Ιωσήφ γνώριζε μέχρι τότε, με τραγική κατάληξη τη μεταφορά της οικογένειας στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Κι όμως, μέσα απ’ όλα αυτά, υπάρχει ένα υλικό που αντέχει ακόμα. Που καμιά φωτιά δεν καταφέρνει να το λιώσει, αλλά αντίθετα το κάνει ακόμα πιο δυνατό!

Ο ηθοποιός, Νίκος Ψαρράς ανέφερε πως το «συγκινητικό είναι ότι για πρώτη φορά, ενώ είχαμε μια τόσο μεγάλη εβραϊκή κοινότητα, φτιάχνουμε μια τέτοια σειρά, έστω για τη μνήμη τους».

“Ο μεγάλος γιος θυμάται όλη την ιστορία της οικογένειας, φτάνουμε από την πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης μέχρι το Άουσβιτς” περιέγραψε η Ελισάβετ Μουτάφη.

«Το βραχιόλι της φωτιάς». Μια συγκλονιστική ιστορία για όσους έχασαν τα πάντα, αλλά  βρήκαν το κουράγιο να σηκωθούν ξανά. Για όσους πέρασαν μέσα από τις φλόγες και βγήκαν πιο ζωντανοί από ποτέ.

Σενάριο: Νίκος Απειρανθίτης, Σοφία Σωτηρίου

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας

Πρωτότυπη μουσική: Μίνως Μάτσας

Παίζουν: Νίκος Ψαρράς, Χρήστος Λούλης, Ελισάβετ Μουτάφη, Σπύρος Σταμούλης, Μιχάλης Ταμπακάκης, Νεφέλη Κουρή, Δημήτρης Αριανούτσος, Χριστίνα Μαθιουλάκη, Γκαλ Ρομπίσα κ.ά.

Δες επίσης

Ναταλία Λιονάκη: Η ζωή στην Κένυα ως μοναχή Φεβρωνία

Τον δρόμο του Θεού έχει αποφασίσει εδώ και κάποια χρόνια να ακολουθήσει η πρώην ηθοποιός Ναταλία Λιονάκη. ...