Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Τι περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος;

Τι περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος;

Η αυχενική διαφάνεια είναι η εξέταση που γίνεται στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου και που πραγματοποιείται προς το τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, προκειμένου να προσδιοριστούν οι πιθανότητες ένα μωρό να πάσχει από χρωμοσωμική διαταραχή με συνηθέστερη το σύνδρομο DOWN ή από συγγενή καρδιοπάθεια. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για μια υπερηχογραφική εξέταση που επικεντρώνεται στο πίσω μέρος του αυχένα του εμβρύου.

Πώς πραγματοποιείται η αυχενική διαφάνεια;

Η αυχενική διαφάνεια πραγματοποιείται συνήθως διακοιλιακά, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνει και διακολπικά. Παράλληλα, γίνεται και λήψη αίματος από την έγκυο, ώστε να εξεταστούν και ορισμένες ειδικές ορμόνες.  Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα των αιματολογικών εξετάσεων συνυπολογίζονται με τα υπερηχογραφικά ευρήματα κι έτσι υπολογίζεται το τελικό αποτέλεσμα.

Υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου για ανίχνευση τυχόν ανατομικών ανωμαλιών του εμβρύου!

 

Το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου πραγματοποιείται μεταξύ 20ης και 23ης εβδομάδας κύησης. Πρόκειται για την εξέταση που παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την ανατομία του εμβρύου και αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο για να ανιχνευθεί το 70% των σοβαρών και το 45% των ήπιων ανατομικών ανωμαλιών. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, γίνεται ταυτόχρονη εκτίμηση του ενδεχόμενου κινδύνου, για πρόωρο τοκετό και για προεκλαμψία και ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης.

Πώς πραγματοποιείται ο υπέρηχος Β’ επιπέδου;

Πριν από το υπερηχογράφημα Β΄επιπέδου, μπορεί να σας ζητηθεί να πιείτε νερό για μια πλήρη ουροδόχο κύστη, γεγονός που διευκολύνει τη λήψη υπερηχογραφικών εικόνων. Έπειτα, θα ξαπλώσετε με την κοιλιά εκτεθειμένη, όπου θα εξεταστούν ξεχωριστά όλα τα ζωτικά όργανα του εμβρύου. Αυτό που αξίζει να επισημανθεί, ωστόσο, είναι ότι δυστυχώς καμία εξέταση, όσο ακριβής κι αν είναι, δεν μπορεί να εγγυηθεί τη φυσιολογική γέννηση του μωρού.

Το μόνο που έχετε να κάνετε, λοιπόν, είναι να κλείσετε το ραντεβού σας με κάποιον έμπειρο και εξειδικευμένογιατρό και να συζητήσετε μαζί του τα πάντα, σχετικά με τη διαδικασία, το κόστος, κ.λπ.

Δες επίσης

Πρέπει να τρώμε φρούτα με άδειο στομάχι; Τι απαντούν διατροφολόγοι

Έχει σημασία η σειρά με την οποία τρώμε τα τρόφιμα ή ο συνδυασμός τους; Ή ...