Δευτέρα, 24 Αυγούστου 2026
trikaladay.gr / Ελλάδα / Τέλος εποχής για το ΕΚΑΣ έπειτα από 23 χρόνια – Με τι θα αντικατασταθεί

Τέλος εποχής για το ΕΚΑΣ έπειτα από 23 χρόνια – Με τι θα αντικατασταθεί

Για τελευταία φορά θα καταβληθεί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου το ΕΚΑΣ, το οποίο φέτος ανερχόταν στα 12 ευρώ τον μήνα και το οποίο λαμβάνουν περίπου 420.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Από το 2020, το ΕΚΑΣ θα αντικαταστήσει μια νέα παροχή, που θα δίνεται σε ετήσια βάση στους συνταξιούχους και το ύψος της θα εξαρτάται εισοδηματικά κριτήρια.

Το φετινό κονδύλι για το ΕΚΑΣ περιορίστηκε στα 33 εκατ ευρώ, ενώ συνολικά η σταδιακή περικοπή του από το 2015 απέφερε εξοικονόμηση κονδυλίων ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Από το 2020, το ΕΚΑΣ θα αντικαταστήσει μια νέα παροχή, που θα δίνεται σε ετήσια βάση στους συνταξιούχους και το ύψος της θα εξαρτάται από την περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων, αλλά και από το ύψος του υπερπλεονάσματος κάθε έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο επιθυμεί η παροχή αυτή να μην έχει μορφή επιδόματος, ούτε να δίνεται κάθε Μάιο (όπως είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση).

Σημειώνεται ότι το ΕΚΑΣ θεσπίστηκε με τον ν. 2334/1996 (ΦΕΚ Α’ 188/20-8-1996).

Δες επίσης

Γυναικοκτονία στη Νέα Σμύρνη: Αυτός είναι ο 48χρονος δράστης – Πόζαρε με όπλα στα social media

Στο μικροσκόπιο των Αρχών μπαίνουν οι αναρτήσεις του 48χρονου γυναικοκτόνου στη Νέα Σμύρνη, καθώς εμφανιζόταν ...