Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Τάρτα με πεκάν, σοκολάτα και καραμέλα από τον Άκη Πετρετζίκη

Τάρτα με πεκάν, σοκολάτα και καραμέλα από τον Άκη Πετρετζίκη

Υλικά

Για τη βάση
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., + έξτρα για το αλεύρωμα
75 γρ. βούτυρο, παγωμένο, κομμένο σε κυβάκια
100 γρ. τυρί κρέμα, παγωμένο
1 κ.σ. άχνη ζάχαρη

Για τη γέμιση
150 γρ. βούτυρο
200 γρ. dulce de leche
250 γρ. καστανή ζάχαρη
100 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
αλάτι
4 αυγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
400 γρ. πεκάν
200 γρ. κουβερτούρα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη βάση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC στον αέρα.
Χτυπάμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια το αλεύρι με το βούτυρο για 1 λεπτό μέχρι να διαλυθεί το βούτυρο εντελώς.
Προσθέτουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα ακόμα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιόμορφο και λείο ζυμάρι.
Τυλίγουμε το ζυμάρι με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει.
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο 2 εκ. περισσότερο από το μέγεθος της τάρτας, έτσι ώστε να καλύψει και τα τοιχώματα.
Απλώνουμε τη ζύμη σε μια ορθογώνια ταρτιέρα 20×25 εκ. και καλύπτουμε τον πάτο και τα τοιχώματά της.
Καλύπτουμε με λαδόκολλα τον πάτο της ζύμης και τοποθετούμε ωμά όσπρια ή το ειδικό βάρος.
Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.
Αφαιρούμε το ειδικό βάρος και ψήνουμε για ακόμα 10 λεπτά.
Αφαιρούμε την ταρτιέρα από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Για τη γέμιση
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 160οC.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, το dulce de leche, την καστανή ζάχαρη, τη μαύρη ζάχαρη και 1 πρέζα αλάτι.
Αφήνουμε για 2 λεπτά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά το μείγμα για 5 λεπτά.
Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα χειρός τα αβγά και τη βανίλια.
Ψιλοκόβουμε τα μισά πεκάν και τα προσθέτουμε στο μπολ μαζί με το μείγμα της κατσαρόλας και λίγο αλάτι. Συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στην τάρτα.
Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα και πασπαλίζουμε το μείγμα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 45-50 λεπτά μέχρι να σφίξει η γέμιση.
Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και διακοσμούμε την επιφάνεια με τα υπόλοιπα πεκάν.
Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.

akispetretzikis.com

Δες επίσης

Μοναστηριακή διατροφή: Τα οφέλη της νηστείας των μοναχών στο Άγιο Όρος

Η μοναστηριακή διατροφή είναι μια υγιεινή ολοκληρωμένη κουζίνα, που περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, ψωμί, όσπρια και ...