Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Σκρέκας: Υψηλές προσδοκίες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη – Η πορεία των σεισμικών ερευνών

Σκρέκας: Υψηλές προσδοκίες για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη – Η πορεία των σεισμικών ερευνών

«Υψηλές » είναι οι προσδοκίες από τις έρευνες υδρογονανθράκων που γίνονται στη θαλάσσια περιοχή στην Κρήτη, όπως προκύπτει από όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΕΔΕΥΕΠ.

Παράλληλα επεσήμανε πως αν πράγματι εντοπιστούν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα από τις γεωτρήσεις, τότε αυτά  θα μπορούσαν να καλύψουν το κενό του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Οι  σεισμικές έρευνες

Οι  σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται στις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης για λογαριασμό της ExxonMobil και της Helleniq Energy (πρώην ΕΛΠΕ) προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσει η ερμηνεία των δεδομένων και εφόσον τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ερευνητική γεώτρηση το 2025. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για πιθανή είσοδο νέων επενδυτών στα σχήματα έρευνας και εκμετάλλευσης.

Εξελίξεις καταγράφονται και στην περιοχή των Ιωαννίνων, όπου τις έρευνες διεξάγει η Energean. Χθες η Περιφέρεια Ηπείρου έθεσε σε δημόσια διαβούλευση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την «Ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος 1» στο Δήμο Λίτσας της Δ.Ε. Μολοσσών.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ Rikard Scoufias, σημείωσε ότι σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους ολοκληρώθηκαν 7 σεισμικές έρευνες, επίδοση που είναι υψηλή ακόμη και με διεθνή  standars , ενώ τα προηγούμενα 10 χρόνια έγιναν μόλις 2.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος, τόνισε ότι η εταιρεία θα χτίσει γέφυρες για ένα πιο βιώσιμο μέλλον, παράλληλα με την ιστορική υποχρέωση να αξιοποιήσουμε τον εθνικό μας πλούτο με σεβασμό στο περιβάλλον. Η νέα ταυτότητα της ΕΔΕΥΕΠ αποτυπώνει την επέκταση των αρμοδιοτήτων της, πέρα από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην υπόγεια αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και την προώθηση των επενδύσεων σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Δες επίσης

Προεκλογικό σόου πολιτικών με την Ολυμπιακή Φλόγα: Αντιδράσεις από αθλητές που αποκλείστηκαν

Σάλος έχει δημιουργηθεί με την Ολυμπιακή Φλόγα για τους Αγώνες του Παρισιού, καθώς πολλοί πολιτικοί και υπουργοί ...