Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Ρήξη χιαστού και μηνίσκου: συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Ρήξη χιαστού και μηνίσκου: συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Η ρήξη χιαστού και μηνίσκου είναι δύο από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στο γόνατο. Και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν πόνο, πρήξιμο και περιορισμό της κίνησης του γονάτου. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες βασικές διαφορές μεταξύ των δύο τύπων τραυματισμού.

Ρήξη χιαστού συνδέσμου

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος (ACL) είναι ένας από τους τέσσερις συνδέσμους που σταθεροποιούν το γόνατο. Βρίσκεται στο κέντρο της άρθρωσης και βοηθά στην αποτροπή της ολίσθησης της κνήμης προς τα εμπρός στο μηριαίο οστό.

Οι ρήξεις χιαστού  εμφανίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν αλλαγές στην κατεύθυνση ή ξαφνικές στάσεις και στροφές. Οι αθλητές που παίζουν αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ρήξης χιαστού.

Τα συμπτώματα μιας ρήξης ACL περιλαμβάνουν:

  • Έντονο πόνο και πρήξιμο στο γόνατο
  • Αδυναμία να αντέξει βάρος το γόνατο
  • Αστάθεια ή αίσθηση ότι το γόνατο υποχωρεί

 

Η διάγνωση μιας ρήξης ACL γίνεται συνήθως με φυσική εξέταση, ψηλάφηση και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία θα εξαρτηθεί  από τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Η ρήξη  χιαστού μπορεί να επουλωθεί με συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει ξεκούραση, επικάλυψη με πάγο, συμπίεση και ανύψωση του γόνατου. Σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού μπορεί να απαιτηθεί ακόμα και χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του χιαστού.

Ρήξη μηνίσκου

Οι μηνίσκοι είναι δύο κομμάτια χόνδρου σε σχήμα C που βρίσκονται στην άρθρωση του γονάτου. Βοηθούν στην απορρόφηση των κραδασμών και στην προστασία της άρθρωσης.

Οι ρήξεις μηνίσκου εμφανίζονται συνήθως κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν κινήσεις συστροφής ή στροφής. Οι αθλητές που παίζουν αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ρήξης μηνίσκου.

Τα συμπτώματα μιας ρήξης μηνίσκου περιλαμβάνουν:

  • Πόνος, πρήξιμο και δυσκαμψία στο γόνατο
  • Κλείδωμα ή σύλληψη της άρθρωσης του γόνατος
  • Δυσκολία κάμψης ή ανόρθωσης του γονάτου

Η διάγνωση της ρήξης μηνίσκου γίνεται όπως και του χιαστού με φυσική εξέταση και απεικονιστικές εξετάσεις, όπως ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.

Η θεραπεία που θα ακολουθηθεί επίσης εξαρτάται από τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Η ρήξη χιαστού μπορεί να επουλωθεί με συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει ξεκούραση, επικάλυψη με πάγο, συμπίεση και ανύψωση του γόνατου. Σε περίπτωση μεγάλου τραυματισμού μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ή την αποκατάσταση του μηνίσκου.

Η κύρια διαφορά μεταξύ μιας ρήξης χιαστού ACL και μιας ρήξης μηνίσκου είναι η θέση του τραυματισμού. Η ρήξη χιαστού εμφανίζεται στο κέντρο της άρθρωσης ενώ η ρήξη μηνίσκου εμφανίζεται στο εσωτερικό της άρθρωσης.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ των δύο τύπων τραυματισμού είναι η πιθανότητα πλήρους αποκατάστασης. Η ρήξη χιαστού είναι πιο δύσκολο να επανέλθει από ό,τι η ρήξη μηνίσκου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο χιαστός είναι πιο πολύπλοκος ιστός απ’ ότι ο μηνίσκος.

Η θεραπεία τόσο για τη ρήξη χιαστού όσο και για ρήξη μηνίσκου είναι συνήθως συντηρητική στην αρχή. Αυτό περιλαμβάνει ξεκούραση του τραυματισμένου γονάτου σε πάγο, συμπίεση και ανύψωση με την μέθοδο (RICE). Επίσης, συχνά συνιστάται φυσικοθεραπεία για να βοηθήσει στη βελτίωση του εύρους κίνησης και δύναμης.

Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν έχει αποτέλεσμα, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση ACL περιλαμβάνει συνήθως αρθροσκόπηση γονάτου με ανακατασκευή, στην οποία ένας νέος σύνδεσμος κατασκευάζεται από ιστό από άλλο μέρος του σώματος. Η χειρουργική επέμβαση μηνίσκου μπορεί να περιλαμβάνει αφαίρεση ή επιδιόρθωση του σχισμένου μηνίσκου.

Δες επίσης

Καρκίνος: Αύξηση – σοκ σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό

Το περιβάλλον, η ρύπανση, η τροφή, ο τρόπος ζωής, ή το DNA ευθύνεται αύξηση περιστατικών καρκίνου σε ...