Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / «Qatargate»: Χριστουγεννιάτικες διακοπές 100.000 ευρώ
Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Fans in Brussels watch Canada v Morocco - Brussels, Belgium - December 1, 2022 Police officers seen walking through the Christmas market in Brussels REUTERS/Yves Herman

«Qatargate»: Χριστουγεννιάτικες διακοπές 100.000 ευρώ

«Χρησιμοποιούσε ευφάνταστες, αλλά συχνά παράνομες μεθόδους για την επίτευξη των στόχων του»: Αυτές είναι οι κατηγορίες εναντίον του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος συνελήφθη στις Βρυξέλλες, μαζί με άλλα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή.

Οι συλλήψεις έγιναν με εντολή του βέλγου εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ, στο πλαίσιο έρευνας για εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από τον Ιανουάριο του 2021.

Χλιδάτη ζωή

Στα εντάλματα σύλληψης διατυπώνονται γλαφυρές περιγραφές από τις παρακολουθήσεις των υπόπτων, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα il Sole 24 ore.

Στην συνοπτική περιγραφή των γεγονότων, ο δικαστής, τονίζοντας ότι ισχύει το «τεκμήριο αθωότητας», γράφει ότι τα εγκλήματα προκύπτουν από την απομαγνητοφώνηση των τηλεφωνημάτων μεταξύ του Παντσέρι και της συζύγου του. Εμφανίζεται, επίσης, ένας διάλογος στον οποίο γίνεται αναφορά σε διακοπές Χριστουγέννων για όλη την οικογένεια που κόστισαν 100.000 ευρώ…

Στο έγγραφο, ένα αρχείο 4 σελίδων που συνοψίζει ορισμένες συνομιλίες, εξηγείται ότι η Μαρία Κολεόνι, σύζυγος του Παντσέρι, και ο ίδιος ο πρώην ευρωβουλευτής είχαν χρησιμοποιήσει μια πιστωτική κάρτα που ανήκε σε ένα τρίτο πρόσωπο που ονομάζεται «ο γίγαντας».

Ακόμη, σχετικά με την οργάνωση οικογενειακών χριστουγεννιάτικων διακοπών, μιλώντας για κόστος, η Μαρία Κολλεόνι φέρεται να είπε στον σύζυγό της ότι «δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να ξοδέψει 100.000 ευρώ (…) όπως πέρυσι», αλλά να «ανοίξει στο Βέλγιο έναν τραπεζικό λογαριασμό», στον οποίο δεν ήθελε «να κάνει οποιαδήποτε επέμβαση χωρίς εκείνη να μπορεί να το ελέγξει».

Και στη συνέχεια, τον συμβούλεψε να ανοίξει λογαριασμό με «εγγραφή ΦΠΑ, που υποδηλώνει ότι ο Παντσέρι θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει μια νέα εμπορική δραστηριότητα υποκείμενη σε ΦΠΑ». 

Έλεγχος συζύγου

«Αυτό δείχνει ότι η σύζυγος του Πανζέρι ασκούσε «ένα είδος ελέγχου στη δραστηριότητα του ευρωβουλευτή – σημειώνει ο δικαστής – ή ότι τουλάχιστον προσπάθησε να διατηρήσει κάποιο έλεγχο». Και στη συνέχεια, για να ολοκληρώσει, η Μαρία Κολεόνι «χρησιμοποιεί τη γαλλική λέξη «combines» για να αναφερθεί στα ταξίδια και τις υποθέσεις του συζύγου της.

Η γαλλική λέξη υποδηλώνει ότι ο Παντσέρι χρησιμοποιούσε έξυπνες και συχνά παράνομες μεθόδους για να πετύχει τους στόχους του».

 

 

in.gr

Δες επίσης

Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μπράνσον και ο εγγονός τού Οπενχάιμερ καλούν σε δράση για να αποτραπεί η «καταστροφή»

Δεκάδες γνωστές προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο καλούν τους παγκόσμιους ηγέτες να αντιμετωπίσουν ...