Σάββατο, 2 Μαρτίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Προστασία των Φυτών από το Χαλάζι: Προληπτικά Μέτρα και Φροντίδα μετά το Συμβάν

Προστασία των Φυτών από το Χαλάζι: Προληπτικά Μέτρα και Φροντίδα μετά το Συμβάν

Το χαλάζι είναι ένα καιρικό φαινόμενο που μπορεί να πλήξει τις καλλιέργειες τους περισσότερους μήνες του χρόνου και προβληματίζει τους γεωργούς. Πέραν της θεαματικής φύσης του φαινομένου, οι σοβαρές ζημιές που προκαλεί στα φυτά απαιτούν άμεση δράση και φροντίδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων.

Η ζημιά που προκαλείται από το χαλάζι μπορεί να είναι σοβαρή, καθώς αφήνει πίσω τεμαχισμένα φύλλα, κατεστραμμένους καρπούς και πληγωμένα κλαδιά και κορμούς δέντρων. Η επαναφορά των φυτών στην προηγούμενη κατάστασή τους, απαιτεί προσεκτική φροντίδα, όπως και εφαρμογή κατάλληλων μέτρων.

 

Πώς φροντίσουμε τα πληγωμένα από το χαλάζι φυτά:

  • Καθαρισμός και κοπή σπασμένων μερών:

Η πρώτη και σημαντική ενέργεια που απαιτείται να γίνει, είναι ο καθαρισμός και η κοπή των σπασμένων στελεχών και φύλλων. Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση των πληγωμένων μερών και στη διευκόλυνση της ανάπτυξης νέων κλαδιών.

 

  • Κλάδεμα χτυπημένων δέντρων:

Σε περιπτώσεις όπου τα δέντρα έχουν πληγεί σοβαρά, μπορεί να απαιτηθεί κλάδεμα όλων των χτυπημένων κλαδιών, ώστε να διατηρηθεί η υγεία του δέντρου.

 

  • Εφαρμογή λιπάσματος:

Εάν το χαλάζι πέσει την περίοδο της άνοιξης, η εφαρμογή λιπάσματος μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων φύλλων.

 

  • Αφαίρεση χτυπημένων καρπών:

Οι χτυπημένοι καρποί θα πρέπει να αφαιρεθούν για να αποτραπεί η πρόκληση νέων ζημιών από μύκητες και επιβλαβή έντομα.

 

  • Εφαρμογή μυκητοκτόνου:

Για τα μικρά τραύματα, η εφαρμογή μυκητοκτόνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σήψης.

 

Προληπτικά μέτρα για το χαλάζι

Είτε είστε επαγγελματίας αγρότης, είτε έχετε κάποιο μικρό χωράφι για την κάλυψη των δικό σας αναγκών, αυτό που θα σας συμβουλεύαμε είναι να λάβετε απαραιτήτως προληπτικά μέτρα, όπως:

Εφαρμογή Αντιχαλαζικών Διχτυών:

Τα αντιχαλαζικά δίχτυα μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από τις καλλιέργειες για την προστασία των φυτών από πιθανή χαλαζόπτωση. Όπως βλέπετε και στην εικόνα παρακάτω, τα δίχτυα θα αποτρέψουν το χαλάζι να “φτάσει” στο φυτό, με αποτέλεσμα τα φύλλα του, ο καρπός και γενικότερα όλο το φυτό/δέντρο να παραμείνουν προστατευμένα. Ωστόσο, μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα, είναι η ποιότητα του διχτυού. Για μικρές καλλιέργειες μπορείτε να προμηθευτείτε ένα δίχτυ από κάποιο κοντινό κατάστημα της περιοχής σας, ενώ για πιο μεγάλες θα σας προτείναμε να επιλέξετε δίχτυα που διαθέτουν όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, όπως αυτά της HELLAGRO A.E. (δείτε εδώ)

Χρήση Μυκητοκτόνων

Η εφαρμογή προληπτικών μυκητοκτόνων (δείτε εδω), όπως ο χαλκός, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.

Στην περίπτωση που οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες, η αφαίρεση των χτυπημένων φυτών από το χαλάζι και η απομάκρυνσή τους, μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη λύση.

Ο συνδυασμός αυτών των μέτρων παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο φροντίδας για τα φυτά που έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι, επιτρέποντας την ανάκαμψη και την επαναφορά της φυσικής τους κατάστασης.

 

Δες επίσης

Προστατέψτε τα μαχαίρια σας αποφεύγοντας αυτά τα πράγματα

Ένα καλό μαχαίρι είναι πολύτιμο εργαλείο για την κουζίνα και για όσους μαγειρεύουν καθημερινά. Αν ...