Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Πώς να Επιλέξετε την Ιδανική Ιατρική Μπλούζα Εργασίας

Πώς να Επιλέξετε την Ιδανική Ιατρική Μπλούζα Εργασίας

Είστε ειδικευόμενος γιατρός που θα εργαστεί για πρώτη φορά σε ένα νοσοκομείο ή κέντρο υγείας και ανησυχείτε για τον επαγγελματικό ρουχισμό που πρέπει να διαλέξετε και να προμηθευτείτε; Τα κατάλληλα επαγγελματικά ενδύματα θα επιδράσουν σε μεγάλο βαθμό την απόδοσή σας κατά την διάρκεια της εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, οι ιατρικές μπλούζες θα πρέπει να παρέχουν άνεση, ασφάλεια, ευελιξία στην κίνηση των χεριών, να είναι κατασκευασμένες από ποιοτικά υλικά, να εφαρμόζουν σωστά στο σώμα, να είναι οικονομικές και να δημιουργούν μία καλή επαγγελματική εικόνα. Τα tips που θα παρουσιαστούν στις επόμενες γραμμές του κειμένου θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε την ιδανική ιατρική μπλούζα.

Είδη Ιατρικών Μπλουζών

Αρχικά, αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση, θα διαπιστώσετε πως στο εμπόριο υπάρχουν διάφορα είδη ιατρικών μπλουζών που σχεδιάζονται προσεκτικά προκειμένου να είναι πολύτιμες για κάθε επαγγελματία του τομέα υγείας. Πιο συγκεκριμένα, οι κλασικές ιατρικές μπλούζες έχουν V– λαιμόκοψη, κοντό μανίκι, μία μικρή τσέπη κοντά στο στήθος και δύο μεγαλύτερες στο κάτω μέρος τους.

Υπάρχουν, ακόμα, ιατρικές μπλούζες που διαθέτουν στο μπροστινό μέρος κουμπιά. Μπορεί να έχουν είτε κοντό είτε μακρύ μανίκι. Είναι κατάλληλες για τους εργαζόμενους που θέλουν να τις φορούν και να τις βγάζουν εύκολα και γρήγορα. Παρόμοιες ιατρικές μπλούζες είναι και αυτές που έχουν φερμουάρ στο μπροστινό τους μέρος.

Άλλο είδος ιατρικών μπλουζών είναι αυτές με κορδόνια που δένουν είτε στο πλάι είτε στη μέση. Τις επιλέγουν συνήθως όσοι εργάζονται στους χώρους των χειρουργείων. Επίσης, στη αγορά μπορεί κάποιος να βρει πολύ-λειτουργικές ιατρικές μπλούζες που έχουν πολλές θήκες και τσέπες για να αποθηκεύονται εκεί διάφορα ιατρικά εργαλεία.

Το πιο συνηθισμένο χρώμα που έχουν οι ιατρικές μπλούζες είναι το μπλε καθώς είναι ένα βοηθητικό χρώμα στην ελαχιστοποίηση του άγχους, αλλά και το λευκό. Οι ιατρικές μπλούζες σε πράσινο χρώμα χρησιμοποιούνται συχνά στις χειρουργικές επεμβάσεις. Και αυτό γιατί το συγκεκριμένο χρώμα μειώνει την κόπωση των ματιών.

Οι ιατρικές μπλούζες διαφέρουν ανάλογα με το φύλο των εργαζόμενων. Έτσι, οι γυναικείες έχουν στενότερη εφαρμογή και μικρότερο μήκος από τις αντρικές μπλούζες. Οι γυναικείες ιατρικές μπλούζες έχουν μεγαλύτερη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων από ό,τι οι αντρικές.

Υλικά και Υφάσματα

Οι ιατρικές μπλούζες προκειμένου να εξυπηρετούν με αποτελεσματικότητα όλες τις ανάγκες των εργαζόμενων του τομέα υγείας κατασκευάζονται από υψηλής ποιότητας υλικά και υφάσματα. Αυτά παρέχουν την απαιτούμενη άνεση, λειτουργικότητα και αντοχή. Τα πιο συνηθισμένα υλικά είναι το βαμβάκι, ο πολυεστέρας, οι μικροΐνες κλπ.

Βαμβάκι: Άνεση και αναπνοή

Το βαμβάκι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα υφάσματα για ιατρικές μπλούζες λόγω των μοναδικών του ιδιοτήτων που το καθιστούν πολύτιμο για χρήση σε κάθε επαγγελματικό χώρο. Είναι ένα απαλό και μαλακό για το δέρμα ύφασμα γι αυτό και παρέχει άνεση κατά την διάρκεια του εργασιακού ωραρίου. Ακόμα, είναι υπό-αλλεργικό και δεν ερεθίζει καθόλου το δέρμα.

Είναι ένα διαπνέον ύφασμα που σημαίνει πως επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα μέσα από τις ίνες του, ελαχιστοποιεί την εφίδρωση και ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος. Επιπλέον, η ιατρική μπλούζα από βαμβάκι μπορεί να πλυθεί εύκολα και είναι ανθεκτική στις πολλές πλύσεις.

Πολυεστέρας: Ανθεκτικότητα και εύκολο σιδέρωμα

Ο πολυεστέρας είναι ένα συνθετικό ύφασμα που προτιμάται στις ιατρικές μπλούζες γιατί είναι ανθεκτικό στη μακροχρόνια χρήση και στην φθορά. Πολύ δύσκολα απορροφά τους λεκέδες γι αυτό και καθαρίζεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Διατηρείται, επίσης, το χρώμα και το σχήμα του ύστερα από πολλές πλύσεις. Το συγκεκριμένο ύφασμα είναι ανθεκτικό και στις μυρωδιές. Επιπλέον, συγκριτικά με άλλα υφάσματα τσαλακώνεται ελάχιστα και δεν χρειάζεται να σιδερώνεται συχνά.

Μικτά υφάσματα: Συνδυασμός άνεσης και ανθεκτικότητας

Εάν επιλέξετε μία ιατρική μπλούζα από μικτά υφάσματα συνθετικών και φυσικών ινών θα επωφεληθείτε από τα καλύτερα χαρακτηριστικά και των δύο ειδών υφασμάτων. Η άνεση και η απορρόφηση της υγρασίας που παρέχει το βαμβάκι συνδυάζεται αρμονικά με την ανθεκτικότητα που προσφέρει ο πολυεστέρας κατά την διάρκεια των πολύωρων βαρδιών στα νοσοκομεία. Ακόμα, οι ιατρικές μπλούζες που φτιάχνονται από μικτά υφάσματα στεγνώνουν πολύ γρήγορα, γι αυτό και μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά.

Άνεση και Κινητικότητα

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κάθε εργαζόμενος στο τομέα υγείας να νιώθει άνετα καθώς εκτελεί τα εργασιακά του καθήκοντα. Μία άνετη ιατρική μπλούζα είναι δυνατόν να ελαχιστοποιήσει το αίσθημα κόπωσης, να ενισχύσει την απόδοση και την συγκέντρωση του. Εάν είναι φτιαγμένη από ελαστικά υφάσματα θα υπάρχει μεγάλη ελευθερία κινήσεων και δεν θα καταπονούνται οι μύες και οι αρθρώσεις των εργαζομένων. Επίσης, αν η μπλούζα έχει κατασκευαστεί από αναπνέοντα υφάσματα όπως είναι το βαμβάκι, αποφεύγεται η υπερθέρμανση του ατόμου που την φορά.

Προσαρμογή στις Προσωπικές Ανάγκες

Για την επιλογή μίας ιατρικής μπλούζας πρέπει να εστιάσετε στις δικές σας ανάγκες και προτιμήσεις. Άλλοι εργαζόμενοι επιλέξουν ελαφρά και ευέλικτα υφάσματα γιατί επιθυμούν να έχουν ελευθερία κινήσεων ενώ ορισμένοι θέλουν ρούχα που θα τους παρέχουν μεγαλύτερη υποστήριξη. Σε κάποιους χώρους των νοσοκομείων οι εργαζόμενοι χρειάζονται ιατρικές τσέπες με μεγάλες τσέπες ιδανικές για την μεταφορά εργαλείων ενώ σε άλλους χώρους δεν είναι απαιτούμενες οι μεγάλες τσέπες.

Άλλοι πάλι, επιθυμούν ιατρικές μπλούζες με πιο φωτεινά χρώματα και σχέδια και άλλοι μπλούζες με διακριτικά σχέδια και λιγότερο έντονα χρώματα. Άλλοι εργαζόμενοι που έχουν ευαισθησία στο δέρμα τους καλό είναι να προτιμήσουν ιατρικές μπλούζες από υπό-αλλεργικό ύφασμα. Οι κλιματικές συνθήκες, ακόμα, επηρεάζουν την επιλογή του σχεδιασμού μιας ιατρικής μπλούζας και του υλικού της. Άλλο μήκος μανικιού θα επιλέξουν όσοι εργάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες και άλλο αυτοί που εργάζονται τον χειμώνα.

Συμπεράσματα

Συνεπώς, η ιατρική μπλούζα που θα διαλέξετε θα πρέπει να είναι φτιαγμένη από αναπνέοντα και φιλικά προς το δέρμα υλικά ώστε να σας παρέχει ελευθερία κινήσεων και άνεση. Είναι αναγκαίο να εφαρμόζει άριστα στο σώμα σας και να δημιουργεί μία επαγγελματική εικόνα. Να καλύπτει, επίσης, τις ανάγκες της εργασίας σας αλλά και τις δικές σας προτιμήσεις όσο αφορά τον σχεδιασμό και το χρώμα της.

Δες επίσης

Το εορτολόγιο της εβδομάδας (1-7/7/2024)

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΙΟΥΛΙΟΥ  Των Αγίων Αναργύρων Κοσμά Δαμιανού των εν Ρώμη γιορτάζουν: Αργύρης-Αργυρούλα, Δαμιανός (ενώ άλλοι ...