Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε λάχανο

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε λάχανο

Το λάχανο είναι ένα υγιεινό λαχανικό με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία από πολλές χρόνιες ασθένειες. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που πρέπει να αποφεύγουν να το καταναλώνουν.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε λάχανο και γιατί

Το λάχανο μπορεί να είναι επιβλαβές για ορισμένες ομάδες ανθρώπων, όπως:

 • Άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς
 • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
 • Άτομα με δυσκοιλιότητα

Άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς

Το λάχανο περιέχει μια μικρή ποσότητα ουσίας που ονομάζεται γουιτρινίνη. Η γουιτρινίνη μπορεί να παρεμποδίσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως η βρογχοκήλη. Επομένως, τα άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς ή βρογχοκήλη θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε λάχανο.

Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια

Επιπλέον, το λάχανο περιέχει επίσης σουλφοφαινόλες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που μπορεί να επιβαρύνουν τα νεφρά. Επομένως, τα άτομα με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να τρώνε λάχανο.

Άτομα με δυσκοιλιότητα

Τέλος, τα άτομα με δυσκοιλιότητα και σπάνια ούρηση θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε ωμό λάχανο ή ξινολάχανο, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματά τους.

Τα οφέλη και οι κίνδυνοι του λάχανου

Το λάχανο είναι ένα θρεπτικό λαχανικό που είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

 • Προστασία από τον καρκίνο
 • Βελτίωση της υγείας της καρδιάς
 • Μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2
 • Βελτίωση της πέψης
 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Το λάχανο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι επίσης καλή πηγή βιταμινών K, A, B6, φυλλικού οξέος, καλίου, μαγνησίου, ασβεστίου και φωσφόρου.

Οι φυτικές ίνες του λάχανου βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του πεπτικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Επιπλέον, το λάχανο περιέχει διάφορα φυτοχημικά συστατικά, όπως οι σουλφοραφάνες, οι οποίες έχουν αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Συμβουλές για την κατανάλωση λάχανου

Τα άτομα που δεν ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη του λάχανου, τρώγοντας το με μέτρο. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την ασφαλή κατανάλωση λάχανου:

  • Μην τρώτε πάρα πολύ λάχανο σε μια μέρα.
  • Αν έχετε θυρεοειδή ή νεφρικά προβλήματα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν καταναλώσετε λάχανο.
  • Αν έχετε δυσκοιλιότητα, μαγειρέψτε το λάχανο πριν το φάτε.

Πηγή: FOXreport.gr

 

 

Δες επίσης

ΕΟΦ: Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας

Προειδοποίηση εξέδωσε ο ΕΟΦ για συμπλήρωμα διατροφής μετά από ενημέρωση των γερμανικών αρχών. Έτσι, ο ΕΟΦ, καλεί τους καταναλωτές ...