Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Ποια τα οφέλη του να συμβιώνεις με μία γάτα;

Ποια τα οφέλη του να συμβιώνεις με μία γάτα;

.. γράφει ο Τσίτσος η Γάτα

Έρευνες δείχνουν ότι οι γάτες μπορεί να κάνουν τη ζωή μας πιο ευτυχισμένη και υγιή. Γιατί όμως να επιλέγουμε να έχουμε αυτά τα χνουδωτά πλασματάκια στα σπίτια μας και να ξοδεύουμε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό χρημάτων, ενώ εκείνες πολλές φόρες καν δεν καταδέχονται τα χάδια μας; H πρώτη απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος γι’ αυτό, απλώς τα θέλουμε στη ζωή μας, για την χαρά του να είναι μέρος της ζωής μας. Παρόλα αυτα, εγώ, ο Τσίτσος, έκανα και την έρευνα μου και εντόπισα μερικά οφέλη που προκύπτουν αβίαστα, αυθόρμητα, μόνο και μόνο επειδή ζούμε με μια γάτα! Ανακαλύψτε τα παρακάτω:

1. Ευεξία – Χαρά

Σύμφωνα με μία μελέτη εξ Αυστραλίας οι χούμανς έχουν καλύτερη ψυχική υγεία από τους ανθρώπους χωρίς κατοικίδια. Ισχυρίζονται ότι αισθάνονται πιο χαρούμενοι, πιο σίγουροι, λιγότερο νευρικοί, κοιμούνται πιο ήρεμα, εστιάζουν και αντιμετωπίζουν καλύτερα τα προβλήματα στη ζωή τους. Η υιοθεσία μιας γάτας θα μπορούσε να είναι καλή και για τα παιδιά σας. Σε μια έρευνα με περισσότερους από 2.200 Σκωτσέζους ηλικίας 11-15 ετών, τα παιδιά που είχαν ισχυρό δεσμό με τα γατάκια τους, είχαν υψηλότερη ποιότητα ζωής. Όσο πιο δεμένοι ήταν με αυτές, τόσο περισσότερο ικανοί, ενεργητικοί, προσεκτικοί και λιγότερο λυπημένοι και μόνοι ένιωθαν. Σε μια ακόμα μελέτη, τα άτομα με γάτες ανέφεραν ότι βίωναν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα και συναισθήματα απομόνωσης από τα άτομα χωρίς γάτες.

2. Στρες

Μπορώ να βεβαιώσω ότι μια γάτα στην αγκαλιά σου, είναι μια από τις καλύτερες μορφές ανακούφισης από το στρες. Κάποιοι ερευνητές επισκέφτηκαν 120 παντρεμένα ζευγάρια στα σπίτια τους για να παρατηρήσουν πώς θα αντιδρούσαν στο άγχος και αν οι γάτες τους βοηθούσαν. Συνδεδεμένοι με συσκευές παρακολούθησης καρδιακών παλμών και αρτηριακής πίεσης, οι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε διάφορες δοκιμασίες. Πριν ξεκινήσουν οι αγχωτικές δοκιμασίες, οι γατογονείς είχαν χαμηλότερο καρδιακό ρυθμό και αρτηριακή πίεση σε ηρεμία από τους ανθρώπους που δεν είχαν κανένα κατοικίδιο. Ήταν πιο πιθανό να αισθάνονταν πρόκληση παρά απειλή, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή τους πίεση ήταν χαμηλότερα, ενώ έκαναν και λιγότερα μαθηματικά λάθη (μία από τις δοκιμασίες στην οποία υποβλήθηκαν). Τέλος η ικανότητα ανάκαμψης από το στρες ήταν πολύ μεγαλύτερη σε αυτούς που ζούσαν με γάτες.Φυσικά όλα αυτά, όταν η γάτα τους ήταν παρούσα. Και γιατί οι γάτες είναι τόσο ήρεμες; Ίσως φταίει η διαφορετική οπτική τους! Οι γάτες δεν θα μας κρίνουν για τις κακές μας μαθηματικές δεξιότητες, ούτε θα στεναχωρηθούν υπερβολικά όταν είμαστε στενοχωρημένοι, κάτι που εξηγεί πολλά για την ιδιοσυγκρασία τους. Όπως εξηγούν η Karin Stammbach και ο Dennis Turner από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης , οι γάτες δεν είναι απλά μικρά όντα που εξαρτώνται από εμάς. Εμείς παρηγοριόμαστε από αυτές, εμείς αναζητούμε τη συναισθηματική υποστήριξη από αυτές σε αγχωτικές καταστάσεις που βιώνουμε. Όπως είπε η δημοσιογράφος Jane Pauley, «Δεν μπορείς να κοιτάς μια γάτα που κοιμάται και να νιώθεις ένταση».

3. Σχέσεις

Έρευνα διαπίστωσε ότι οι χούμανς που ζουν με γάτες είναι πιο ευαίσθητοι κοινωνικά και εμπιστεύονται περισσότερο τους άλλους ανθρώπους. «Τα θετικά συναισθήματα για τους σκύλους/γάτες μπορεί να προκαλέσουν θετικά συναισθήματα για τους ανθρώπους ή το αντίστροφο», γράφουν η Rose Perrine και η Hannah Osbourne του Πανεπιστημίου Eastern Kentucky. Όταν κάποιος, άνθρωπος ή ζώο, μας κάνει να νιώθουμε καλά, ενισχύει την ικανότητά μας για καλοσύνη και γενναιοδωρία προς τους άλλους. «Τα κατοικίδια φαίνεται να λειτουργούν ως «κοινωνικοί καταλύτες», προκαλώντας κοινωνική επαφή μεταξύ των ανθρώπων», γράφει ο Βρετανός ερευνητής Ferran Marsa-Sambola και οι συνεργάτες του. «Ένα κατοικίδιο μπορεί να είναι αποδεκτό, ανοιχτό, στοργικό, συνεπές, πιστό και ειλικρινές, χαρακτηριστικά που μπορούν να ικανοποιήσουν τη βασική ανάγκη ενός ατόμου να αισθάνεται αυτοεκτίμηση και αγάπη».

4. Υγεία

Σε μια τεράστια μελέτη που κράτησε 13 ολόκληρα χρόνια, οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.435 άτομα! Οι άνθρωποι που είχαν γάτες στο παρελθόν, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν ποτέ γάτες, ακόμη και όταν συνυπολογίζονταν άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη, το κάπνισμα και ο δείκτης μάζας σώματος. Οι γάτες λοιπόν, λειτουργούν περισσότερο σαν προληπτικό φάρμακο, παρά θεραπεία για μια συνεχιζόμενη ασθένεια. Ο James Serpell από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια παρακολούθησε δώδεκα άτομα που μόλις είχαν αποκτήσει μια γάτα. Σ’ έναν μήνα, οι άνθρωποι είχαν μειωμένα παράπονα για την υγεία τους!  Αυτό σημαίνει ότι οι γάτες μας φέρνουν στην πραγματικότητα τόση απόλαυση και χαρά που ξεχνάμε τα προβλήματα μας!

Ενώ οι έρευνες και οι μελέτες προχωρούν, θα συνεχίσω να βροντοφωνάζω σε όλους όσους συναντώ για το πόσο χαρούμενος είμαι που έχω μια γάτα στη ζωή μου, στο σπίτι μου, στο κρεβάτι μου! Εσείς;

Δες επίσης

Το εορτολόγιο της εβδομάδας (10-16/06/2024)

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ Αλεξάνδρου και Αντωνίνης των μαρτύρων, Τιμοθέου επισκόπου Προύσσης δεν γιορτάζει κανείς * Απόψε ...