Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / Μπιμπίλας – Δανδουλάκη: Ένταση για το «λουκέτο» στα θέατρα

Μπιμπίλας – Δανδουλάκη: Ένταση για το «λουκέτο» στα θέατρα

Ένταση μεταξύ του Σπύρου Μπιμπίλα και της Κάτιας Δανδουλάκη προκλήθηκε με αφορμή την σαρανταοκτάωρη απεργία που πραγματοποίησαν την Τετάρτη και την Πέμπτη οι ηθοποιοί και οι καλλιτέχνες προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την τροπολογία που έφερε η κυβέρνηση αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα τους και τις αμοιβές.

Η Κάτια Δανδουλάκη αποφάσισε να λειτουργήσει κανονικά το θέατρο της και να ανέβει η παράσταση «Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου». Μιλώντας στην εκπομπή «Super Κατερίνα» η ηθοποιός εξήγησε γιατί δεν συμμετείχε στην απεργία:

«Αυτά τα θέματα, που είναι πολύ μεγάλα, δεν λύνονται στο πόδι. Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι χρειάζεται μια πάρα πολύ γερή ενημέρωση και να καταλάβουμε ότι δεν διαφωνεί κανένας με τον στόχο. Είναι μια κατάσταση που υπάρχει 20 και χρόνια και βρέθηκε να γίνει μια απεργία, επειδή συμφωνούμε όλοι; Συμφωνώ, είμαι ιδιώτης παραγωγός, αλλά είμαι κι ηθοποιός. Βρέθηκε αυτή η στιγμή, όταν το θέατρο πεθαίνει στην κυριολεξία, όταν παίζουμε κι έχουμε κηδέψει την μητέρα μας, τον πατέρα μας, τους αδερφούς μας κι έχουμε παίξει με 40 πυρετό

Ποιος λόγος θα με κάνει να κλείσω ένα θέατρο, που είναι ναός. Κατ’ αρχήν δεν έχω κάτι να διαμαρτυρηθώ γιατί όλοι συμφωνούμε. Μου φαίνεται τρελό και υποτιμά την νοημοσύνη μου. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να ενημερωθούν περί τίνος πρόκειται. Δεν έχει στόχο. Μου φταίει κάποιος και πάω και σκοτώνω κάποιον άλλον;

Κλείνω ποιο θέατρο; Το πονεμένο; Από μικρή δεν τα καταλάβαινα αυτά. Μην μου πούνε ότι δεν είμαι μαζί με τους συναδέλφους. Δεν έχει λογική. Πρέπει να γίνει απεργία τώρα και μάλιστα διήμερη; Ας κάτσουμε να σκεφτούμε… Άντε μία ημέρα κάνουμε απεργία. Δύο; Άντε και τρίτη; Όχι, ευχαριστώ. Το θέατρο δεν είναι για να βγαίνουμε στην σκηνή, ούτε να κάνουμε κήρυγμα ούτε να τους λέμε τα προβλήματά μας. Αυτά λέγονται στα υπουργεία, στους δρόμους. Το θέατρο δεν το αγγίζουμε. Η στάση μας είναι πολιτική, όχι κομματική κι όχι ξαφνικά δύο μήνες πριν από τις εκλογές».

Δεν έκαναν απεργία από φόβο;

Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του ΣΕΗ, Σπύρου Μπιμπίλα, ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε: «Ακούσαμε με έκπληξη την αγαπητή και σεβαστή σε όλους μας Κάτια Δανδουλάκη που κράτησε ανοιχτό το θέατρό της την μέρα της μεγάλης απεργίας όλων των καλλιτεχνών (αναφαίρετο δικαίωμα στον κάθε πολίτη να μην συμφωνεί με απόφαση των οργάνων), ότι αυτό έγινε για αντιπολιτευτικούς λόγους.. Κρίμα είναι να μας κατατάσσει όλους ότι μόνο μέλημα έχουμε την εργαλειοποίηση των προβλημάτων γιατί έρχονται εκλογές!

Μα πριν από τις εκλογές η Κυβέρνηση έφερε το χάος με το ΠΔ της. Δεν το φέραμε εμείς! Εξάλλου ακόμα και οι ηθοποιοί που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα είναι στους δρόμους και αυτοί! Αυτό λέει πολλά.

Επίσης οι 4 ηθοποιοί που παίζουν μαζί της (που σημειωτέον δεν συμμετείχαν στην Γ.Σ. όπου ενδεχομένως θα μας ανέπτυσσαν τον προβληματισμό τους), θα μπορούσαν απλά να μην πάνε στο Θέατρο και να της πουν ότι συμμετέχουν στην απεργία. Δεν το έκαναν από φόβο; Να μην την κακοκαρδίσουν; Μα όταν ταυτόχρονα είναι υπέρμαχοι του metoo, πώς φοβούνται να της πουν το αυτονόητο; Ούτε εμείς θέλουμε να κλείνει ο πολιτισμός, αλλά όταν αυτός είναι ο μόνος ηχηρός δρόμος για να στείλεις μηνύματα, δεν έχεις παρά να το κάνεις!»

Στη συνέχεια ο Σπύρος Μπιμπίλας αναφέρθηκε και στην Ελένη Ράντου, όπου επίσης λειτούργησε κανονικά το θέατρο της αναφέροντας ότι «παίζει μόνη της κι είναι η ίδια παραγωγός κι ως εκ τούτου κι αυτή όπως και η κυρία Δανδουλάκη δεν είναι μέλος του ΣΕΗ. Επίσης υπογράμμισε ότι η Ελένη Ράντου «παραχώρησε με αγάπη και αφιλοκερδώς» το θέατρο της για την πραγματοποίηση της Συνέλευσης του ΣΕΗ.

enikos

Δες επίσης

5 τρόποι για να μεγιστοποιήσετε την καύση θερμίδων σε μόλις 30 λεπτά

Τα αίτια συγκέντρωσης υπερβολικού λίπους γύρω από την κοιλιά σχετίζονται κυρίως με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, την ...