Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Μια έκθεση μαθητή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων για το Βαρούσι

Μια έκθεση μαθητή του 4ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων για το Βαρούσι

Την Τετάρτη 12/6/24 οι μαθητές τού 4ου Δημοτικού Σχολείου ξεναγηθηκαν στον παραδοσιακό οικισμό ΒΑΡΟΥΣΙ από τον πρόεδρο τού πολιτιστικού συλλόγου “ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ”.
Μετά οι μαθητές έγραψαν μια έκθεση καί ή καλύτερη δημοσιεύεται παρακάτω.
ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ
Το Βαρούσι αποτελεί την ιστορική συνοικία τών Τρικάλων.
Η λέξη Βαρούσι δεν χρησιμοποιείται μόνο στην γειτονιά των Τρικάλων αλλά σχεδόν σέ όλη την Ελλάδα και σήμαινε συνοικία εκτός “οχυρού”.
Διακρίνεται για το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό του σχέδιο. Παλιά διώροφα αρχοντικά τό χαρακτηρίζουν. Τά περισσότερα ήταν κατασκευασμένα από πέτρα, πλίνθους στο ισόγειο και ξύλα στον επάνω όροφο με την τεχνική τής μπαγδατης (ξύλα και λάσπη με μαλλί ζώου).
Ό κάτω όροφος χρησιμοποιούνταν κυρίως για αποθήκευση ή αποτελούσε την κουζίνα του σπιτιού. Οι τουαλέτες ήταν στην αυλή.
Τέσσερα ήταν τά χρώματα πού επικρατούσαν. Η ώχρα, τό λουλακί, τό πράσινο ανοιχτό και το χοντροκοκκινο πού ήταν από σκόνες. Με την ανάμειξη με λευκό ή ώχρα, προέκυπταν τό ροζ, τό ροδακινη’ και το βερυκοκι’.
Στο Βαρούσι υπάρχουν πολλές εκκλησιές με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Κατά τη διάρκεια τής τουρκοκρατίας πού οι Έλληνες ήταν πολύ καταπιεσμένοι, συσπειρωμενοι γύρω από τίς εκκλησιές και τά στενά δρομάκια του, κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη γλώσσα, τή θρησκεία, τά ήθη και τα έθιμα καί τά εθνικά ιδεώδη.
Το 4ο Δημοτικο, τό πιο παλιό σχολείο των Τρικάλων αποτέλεσε φάρο τής γνώσης και ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες.
Η περιοχή του Βαρουσιου βοήθησε στην πνευματική αναγέννηση. Η διάσωση’ του συμβάλλει στη διατήρηση τής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Το Βαρούσι δεν ανήκει μόνο στους κατοίκους του, αλλά σέ όλη την Ελλάδα.
Γιώργος Κοτρωνης
Μαθητής ΣΤ τάξης
του 4ου Δημοτικού Σχολείου.
Στην φωτό Οι διδάσκοντες Σκαμπαρδωνης Στέλιος, Στεργίου Χαρά και ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου “ΤΟ ΒΑΡΟΥΣΙ” Γεώργιος Κλειδωνοπουλος, πού ξενάγησε τούς μαθητές.

Δες επίσης

“Εφυγε” από τη ζωή 64χρονος Τρικαλινός

“Εφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών ο Απόστολος Κράλλης. Η κηδεία του θα ...