Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Lifestyle / Με αλεξίσφαιρο γιλέκο, ντυμένη στα μαύρα: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που βγήκε στη σκηνή της Eurovision με κίνδυνο της ζωής της

Με αλεξίσφαιρο γιλέκο, ντυμένη στα μαύρα: Η Ελληνίδα τραγουδίστρια που βγήκε στη σκηνή της Eurovision με κίνδυνο της ζωής της

Η ΕΡΤ ανέθεσε στον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη να γυρίσει το μουσικό βίντεο του τραγουδιού που τιτλοφορήθηκε «Παναγιά μου, Παναγιά μου». Η Μαρίζα Κωχ και οι υπόλοιποι συντελεστές ταξίδεψαν στη Λακωνία και ειδικότερα στη βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά όπου και πραγματοποίησαν τα γυρίσματα για τις ανάγκες του βίντεο κλιπ.

Όταν το βίντεο παίχτηκε στο εξωτερικό, άρχισαν να αντιδρούν για τους στίχους από τους Γκρίζους Λύκους έως Τούρκους μετανάστες που ζούσαν στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά ήταν η Τουρκία που αρνήθηκε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Οι αντιδράσεις των Τούρκων της Ευρώπης κορυφώθηκαν με μια διαδήλωση έξω από το χώρο διεξαγωγής του φεστιβάλ, στη Χάγη της Ολλανδίας. Σύμφωνα με τον Τύπο, όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή της και η Μαρίζα Κωχ, σε αυτή τη διαδήλωση συμμετείχαν 60.000 Τούρκοι! Παράλληλα, η ασφάλεια του θεάτρου πληροφόρησε τα μέλη της ελληνικής αποστολής ότι λόγω της τεταμένης ατμόσφαιρας έξω και της φημολογίας ότι στην αίθουσα  θα σημαδεύει την Κωχ ελεύθερος σκοπευτής, δεν μπορούσε να εγγυηθεί για την ασφάλεια της Ελληνίδας τραγουδίστριας, η οποία είχε επιπλέον δεχτεί απειλές για τη ζωή της!

Η Μαρίζα Κωχ όμως υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση ότι θα εμφανιστεί με δική της ευθύνη και φόρεσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, ανεβαίνοντας στην σκηνή ντυμένη στα μαύρα. «Θα φορέσεις μαύρα και στο τέλος του τραγουδιού θα ανοίξεις τα χέρια σου για να δείξουμε το πένθος μας για την Κύπρο», της είχε πει ο Μάνος Χατζιδάκης. Οι δημοσιογράφοι πολλών χωρών μποϊκοτάρισαν το τραγούδι αφού δεν μετέδωσαν στα κρατικά κανάλια το περιεχόμενο των στίχων. Κατά τη διάρκεια της μετάδοσης του «Παναγιά μου, Παναγιά μου», το τουρκικό κανάλι TRT έπαιζε το εθνικιστικό τραγούδι «Memleketim» το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί κατά την εισβολή τους στην Κύπρο.

Η Ελλάδα τερμάτισε 13η, λαμβάνοντας τον μεγαλύτερο βαθμό από την Γαλλία (8), που ήταν υπέρμαχος του μη αποκλεισμού της ελληνικής συμμετοχής. Ακολούθησαν Ιταλία (5), Ισλανδία (4), Βέλγιο (2) και Πορτογαλία (1).

Οι στίχοι του τραγουδιού ήταν οι εξής:

Κάμπος γεμάτος πορτοκάλια

όι όι μάνα μ’

Που πέρα ως πέρα απλώνετ’

η ελιά Γύρω χρυσίζουν τ’ ακρογιάλια

όι όι μάνα μ’

Και σε θαμπώνει θαμπώνει η αντηλιά

Στον τόπο αυτό όταν θα πάτε

όι όι μάνα μ’

Σκηνές αν δείτε αν δείτε στη σειρα

Δε θα ‘ναι καμπινγκ για τουρίστες

όι όι μάνα μ’

Θα ‘ναι μονάχα μονάχα προσφυγιά

Παναγιά μου Παναγιά μου

παρηγόρα την καρδιά μου

Παναγιά μου Παναγιά μου

παρηγόρα την καρδιά μου

Κι αν δείτε ερείπια γκρεμισμένα

όι όι μάνα μ’

Δεν θα ‘ναι απ’ άλλες

απ’ άλλες εποχές

Από ναπάλμ θα ‘ναι καμένα

όι όι μάνα μ’

Θα ‘ναι τα μύρια χαλάσματα του χτες

Κι αν δείτε γη φρεσκοσκαμμένη

όι όι μάνα μ’ Δεν θα ‘ναι κάμπος

‘ναι κάμπος καρπερός

Σταυροί θα είναι φυτεμένοι

όι όι μάνα μ’

Που τους σαπίζει σαπίζει ο καιρός

Παναγιά μου Παναγιά μου

παρηγόρα την καρδιά μου

Παναγιά μου Παναγιά μου

παρηγόρα την καρδιά μου

Πηγή: menhouse.gr

Δες επίσης

Κώστας Κωστόπουλος: Αθώος ο σκηνοθέτης για τον βιασμό της ηθοποιού Έλενας Αθανασοπούλου

Ομόφωνα αθώο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον Κώστα Κωστόπουλο με την κατηγορία του βιασμού της ...