Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Μ. Κοντοτόλη: Επείγουσα ανάγκη για τη δημόσια Υγεία. Να γίνουν ψεκασμοί και απολυμάνσεις στις πληγείσες περιοχές του Νομού Τρικάλων από την κακοκαιρία Daniel πριν είναι πολύ αργά

Μ. Κοντοτόλη: Επείγουσα ανάγκη για τη δημόσια Υγεία. Να γίνουν ψεκασμοί και απολυμάνσεις στις πληγείσες περιοχές του Νομού Τρικάλων από την κακοκαιρία Daniel πριν είναι πολύ αργά

Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, τα αιτήματα για την άμεση ανάγκη ψεκασμών και απολυμάνσεων στις πληγείσες περιοχές του Νομού Τρικάλων από την κακοκαιρία Daniel, όπως διατυπώθηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο Τρικάλων.

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Τρικάλων, καλώντας τον να δώσει άμεσες και πειστικές απαντήσεις στα αιτήματα που υπέβαλε ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων επισημαίνει την αναγκαιότητα για άμεση παρέμβαση με σκοπό να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει από την παραμονή μεγάλων ποσοτήτων στάσιμου ύδατος στις πλημμυρισμένες και όχι μόνο περιοχές. Η παραμονή αυτών των ποσοτήτων νερού, που έχει επιμολυνθεί με φερτά υλικά, αποτελεί τη δεξαμενή μικροβίων και ανάπτυξης μεγάλου πληθυσμού κουνουπιών που επωάζονται και αυξάνουν.

Τα κουνούπια αυτά, είναι φορείς  για νόσους όπως ο πυρετός του Δυτικού Νείλου , ο Δάγκειος πυρετός κλπ. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία των νόσων αυτών κρίνεται απαραίτητη η ανάγκη για αεροψεκασμούς τόσο στις πληγείσες περιοχές, όσο και σε όλο το Νομό, καθώς και για απολυμάνεις στις περιοχές αυτές.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: «Επείγουσα ανάγκη για τη δημόσια Υγεία. Να γίνουν ψεκασμοί και απολυμάνσεις στις πληγείσες περιοχές του Νομού Τρικάλων από την κακοκαιρία Daniel πριν είναι πολύ αργά».

Η Βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη,  έχοντας υπόψη της την από 19-9-2023  επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων «Ασκληπιός», την καταθέτει ως Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας, προκειμένου να δώσει άμεσες απαντήσεις για την αναγκαιότητα να πραγματοποιηθούν άμεσα ψεκασμοί και απολυμάνσεις, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Στην επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Τρικάλων επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

·         Την  ΑΜΕΣΗ παρέμβαση σας για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος που προκύπτει μετά  την κακοκαιρία Daniel και την παραμονή μεγάλων ποσοτήτων ΣΤΑΣΙΜΟΥ ύδατος στις πλημμυρισμένες περιοχές και όχι μόνο.

·         Η παραμονή αυτών των ποσοτήτων νερού , που όπως καταλαβαίνετε έχει επιμολυνθεί με φερτά υλικά, με την πρόσμιξη με λύματα, και εξαιτίας της ίδιας της χρονιότητάς του, αποτελεί την μεγάλη δεξαμενή μικροβίων και ανάπτυξης μεγάλου πληθυσμού κουνουπιών που επωάζονται και αυξάνουν.

·         Το κουνούπι αυτό, είναι δυνητικά ο υπαίτιος για νόσους όπως ο πυρετός του Δυτικού Νείλου , ο Δάγκειος πυρετός κλπ , που ο επιπολασμός τους αυξάνει την εποχή που διανύουμε (τέλη καλοκαιριού-αρχές φθινοπώρου).

Πριν φθάσουμε σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις, όταν θα είναι δύσκολη η αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων (δεδομένου ότι δεν υπάρχει θεραπεία των νόσων αυτών) επισημαίνουμε την:

·         Άμεση και απόλυτη ανάγκη για αεροψεκασμούς στις πληγείσες περιοχές καθώς και σε όλο το Νομό.

·         Εύρεση τρόπων απολύμανσης των περιοχών, δεδομένου ότι καιροφυλακτούν και αρρώστιες από τρωκτικά, πχ λεπτοσπείρωση.

·         Παρότρυνση των πολιτών να φορούν προστατευτική στολή ή χοντρά ρούχα ,γάντια, μάσκες  στην καθαριότητα των σπιτιών τους στις περιοχές αυτές και γενικά οι πολίτες να παίρνουν μέτρα ατομικής προστασίας έναντι των κουνουπιών  π.χ μακριά ρούχα, αντικουνουπικά.

 

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2023

Επισυνάπτεται η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων «Ασκληπιός»

 

Η  καταθέτουσα Βουλευτής

Κοντοτόλη Μαρίνα

Δες επίσης

K.Y. Πύλης: Δωρεάν test pap στην Τ.Κ. Αγίου Βησσαρίωνα

Την Πέμπτη 13 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν δωρεάν test pap στην τοπική κοινότητα Αγίου Βησσαρίωνα , μετά ...