Κυριακή, 19 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Κέικ λεμόνι: Εύκολο και αφράτο κέικ με γιαούρτι και σιρόπι λεμονιού που θα τρώτε όλες τις ώρες της ημέρας

Κέικ λεμόνι: Εύκολο και αφράτο κέικ με γιαούρτι και σιρόπι λεμονιού που θα τρώτε όλες τις ώρες της ημέρας

Κέικ λεμονιού με γιαούρτι – Συνταγή για γλυκό: Ακολουθούν τα υλικά της συνταγής, καθώς και αναλυτικές οδηγίες για την εκτέλεσή της

Κέικ λεμονιού με γιαούρτι – Συνταγή για γλυκό: Υλικά συνταγής

Για το κέϊκ λεμονιού/γιαουρτιού:

– 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
– 3 κουταλιές του γλυκού ξύσμα λεμονιού + λίγο επιπλέον για γαρνίρισμα
– 3/4 από το φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη
– 3 αυγά
– 1 1/4 φλιτζάνι τσαγιού γιαούρτι πλήρες
– 1/4 φλιτζάνι τσαγιού χυμό λεμονιού
– 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
– 1/2 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το σιρόπι λεμονιού:
– 1/2 φλιτζάνι τσαγιού χυμό λεμονιού
– 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη άχνη

Κέικ λεμονιού με γιαούρτι – Συνταγή για γλυκό: Εκτέλεση συνταγής

– Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C βαθμούς στις αντιστάσεις ή στους 160 ° C στον αέρα και λαδώνετε ή βουτυρώνετε μια φόρμα του κέϊκ 24 εκ. περίπου.
– Για το κέϊκ λεμονιού/γιαουρτιού: Βάζετε σε μπολ το βούτυρο, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη άχνη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Ρίχνετε σταδιακά, ένα ένα, τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.
– Ρίχνετε το μισό γιαούρτι και το μισό χυμό λεμονιού και χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα να ενσωματωθούν.
– Κοσκινίζετε το μισό αλεύρι πάνω στο μείγμα και χτυπάτε. Επαναλαμβάνετε με τη προσθήκη του άλλου μισού γιαουρτιού, το υπόλοιπο μισό χυμό λεμονιού και κοσκινίζετε και το υπόλοιπο αλεύρι.
– Χτυπάτε σε χαμηλή ταχύτητα να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
– Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα του κέϊκ και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 50 λ. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε 10 λ να “σταθεί” και το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα.
– Για το σιρόπι λεμονιού: Εν τω μεταξύ βάζετε σε μια κατσαρόλα το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και 1/2 φλ. τσαγιού νερό και σιγοβράζετε σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας, για 2-3 λ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
– Δυναμώνετε τη φωτιά σε μέτρια και μόλις κοχλάσει το κατεβάζετε πάλι στο χαμηλό και σιγοβράζετε για 3-5 λ μέχρι να πήξει. Περιχύνετε το ζεστό κέϊκ με το ζεστό σιρόπι. Πασπαλίζετε το κέϊκ με ξύσμα λεμονιού και σερβίρετε.

Δες επίσης

Μπογάνα: Η εναλλακτική συνταγή από την Αργολίδα για αρνί – λουκούμι στον φούρνο

Το αρνί μπογάνα είναι σπεσιαλιτέ της Αργολίδας. Ψημένο με πατάτες στον φούρνο, το κρέας γίνεται μέλι χάρη ...