Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Κάνει τα παιδιά να λερώνονται; Η επιστήμη απαντά

Κάνει τα παιδιά να λερώνονται; Η επιστήμη απαντά

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα το φαινόμενο κατά το οποίο οι γονείς απαγορεύουν στα παιδιά τους να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους, προσπαθώντας έτσι να τα προφυλάξουν από τον κίνδυνο των μολύνσεων.

Επιστήμονες όμως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ραγδαία αύξηση των αλλεργιών στις ανεπτυγμένες χώρες οφείλεται κυρίως, στην εμμονή των ανθρώπων με την καθαριότητα.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε τον τελευταίο καιρό στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια πρέπει οι γονείς να προτρέπουν τα παιδιά τους να παίζουν σε εξωτερικούς χώρους έτσι ώστε να έρχονται σε επαφή με μικρόβια κι ο οργανισμός τους να ενεργοποιεί την άμυνά του, να την ισχυροποιεί, να μειώνεται η αλλεργική του ευαισθητοποίηση αλλά και να μη χάνει το δέρμα την ικανότητα του να αυτοθεραπεύεται.

Θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια και όλα όσα κάνατε με τους φίλους σας. Πηγαίνετε με τα παιδιά σας στο κοντινότερο πάρκο ή παραλία, παίξτε με το χώμα, τα ξύλα, τις πέτρες .…

Ο J.Rousseau –κύριος εκπρόσωπος της αγωγής που εναρμονίζεται με τους νόμους της φύσης- θεωρούσε ύψιστη την προσφορά της φύσης στη διαπαιδαγώγηση του ανθρώπου και υποστήριζε πως «πρέπει να φέρουμε τα παιδιά πίσω στη φύση και να τα αφήσουμε εκεί, ελεύθερα να διαβάσουν από μόνα τους το ανοιχτό της βιβλίο».

Υπάρχουν πράγματα που είναι μεν ανεκτίμητα αλλά δεν αρκούν τα χρήματα για να τα αποκτήσουμε; Φυσικά και υπάρχουν…

Το παιχνίδι στη φύση είναι ένα από αυτά. Το κόστος του είναι μηδαμινό και η προσφορά του ανεκτίμητη.

paidorama.com

Δες επίσης

Τα καλάσνικοφ στην κάλπη των ευρωεκλογών

Γράφει ο Δρ. Κώστας Πατέρας, D. Ed., M. Ed., Ph.D. H κοινωνία μας ζει σε ...