Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / Ιστορική απόφαση: Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών στο Ιράν μετά τις μαζικές διαδηλώσεις με εκατοντάδες νεκρούς

Ιστορική απόφαση: Καταργήθηκε η αστυνομία ηθών στο Ιράν μετά τις μαζικές διαδηλώσεις με εκατοντάδες νεκρούς

Ιστορικές στιγμές ζει το Ιράν, καθώς μετά τις μαζικές διαδηλώσεις που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 400 διαδηλωτές, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Μοχαμάντ Τζαφάρ Μονταζερί, ανακοίνωσε την κατάργηση της αστυνομίας ηθών από τις αρμόδιες αρχές, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Isna.

“Η αστυνομία ηθών δεν έχει καμία σχέση με τη δικαστική εξουσία και καταργήθηκε από τις αρχές που τη δημιούργησαν”, δήλωσε ο Μονταζερί χθες Σάββατο το βράδυ από την ιερή πόλη Κομ.

Ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι περίπου 470 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων, μεταξύ των οποίων 64 παιδιά και 60 μέλη των υπηρεσιών κρατικής ασφάλειας. Επιπλέον, χιλιάδες έχουν συλληφθεί τους τελευταίους δύο μήνες, μεταξύ των οποίων φοιτητές, εργαζόμενοι στον Τύπο, αθλητές και καλλιτέχνες. Ορισμένοι διαδηλωτές έχουν επίσης καταδικαστεί σε θάνατο.

Περιπολίες από το 2006

Η αστυνομία ηθών, γνωστή με το όνομα Γαστ- ε- Ερσάντ (περιπολίες προσανατολισμού), ιδρύθηκε υπό τον υπερσυντηρητικό πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, “για να διαδώσει την κουλτούρα της σεμνότητας και του χιτζάμπ”. Αποτελείται από άνδρες με πράσινη στολή και γυναίκες που φορούν μαύρο τσαντόρ, ένα ένδυμα που καλύπτει το κεφάλι και το πάνω μέρος του σώματος. Η αστυνομία αυτή ξεκίνησε τις περιπολίες της το 2006.

Μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, ξέσπασαν στο Ιράν πρωτοφανείς κινητοποιήσεις.

Αναθεώρηση του νόμου για την υποχρεωτική μαντίλα

Να σημειωθεί ότι, χθες, Σάββατο, οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από τη δικαιοσύνη και το κοινοβούλιο να αναθεωρήσουν νόμο του 1983 για την υποχρεωτική χρήση της μαντίλας προκειμένου να βρεθεί μια διέξοδος στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Η μαντίλα έγινε υποχρεωτική στο Ιράν τέσσερα χρόνια μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Σύμφωνα με τον νόμο του 1983, οι γυναίκες στο Ιράν – ντόπιες και αλλοδαπές- ανεξαρτήτως θρησκείας, θα πρέπει να φορούν δημοσίως μαντίλα και φαρδιά ρούχα.

Από τις 5 Ιουλίου ένας νέος νόμος “για τη μαντίλα και τη σεμνότητα στη χώρα”, τον οποίο προώθησε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, επέβαλε νέους περιορισμούς στις γυναίκες: βάσει αυτού, η μαντίλα πρέπει να καλύπτει όχι μόνο τα μαλλιά τους, αλλά και τον λαιμό και τους ώμους.

 

 

newsit

Δες επίσης

Ολική έκλειψη Ηλίου: Μοναδικές εικόνες που προκαλούν δέος – Καθηλωμένος ο πλανήτης την παρακολούθησε live από τη NASA

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, παρακολούθησαν τις μοναδικές εικόνες, με τον Ήλιο να κρύβεται ...