Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Η πρόγνωση του Meteo για το καλοκαίρι του 2024 – Σενάριο για σοβαρό καύσωνα

Η πρόγνωση του Meteo για το καλοκαίρι του 2024 – Σενάριο για σοβαρό καύσωνα

Δύσκολα προγνωστικά δεδομένα δημοσιεύει σήμερα το Meteo, επιχειρώντας να δώσει μία επιστημονική πρόγνωση για το καλοκαίρι του 2024, τις θερμοκρασίες που θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος και την ένταση του καύσωνα.

Αναδημοσίευσε, λοιπόν, τον πίνακα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF), σημειώνοντας μάλιστα πως το συγκεκριμένο μοντέλο προβλέπει «με μεγάλη ακρίβεια» την πορεία της θερμοκρασίας. Με απλά λόγια, είναι εξαιρετικό έγκυρο και αξιόπιστο μοντέλο, που μπορεί να μας δώσει σαφή εικόνα για το τι θα δούμε φέτος το καλοκαίρι.

Ο πίνακας είναι ο παρακάτω:

kafsonas_5b771.JPG

Τι βλέπουμε σε αυτόν τον πίνακα;

Όπως εξηγεί στην ανάρτησή του το Meteo, «το γράφημα παρουσιάζει τις παρελθοντικές προγνώσεις κάθε μήνα Μαΐου από το 2017 μέχρι σήμερα για τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο) με τις γκρι μπάρες να δείχνουν την αβεβαιότητα στις αποκλίσεις των τιμών από την κλιματική τιμή της περιόδου 1993-2016 (ήδη μια πολύ θερμή περίοδος), και τους γκρι κύκλους να δείχνουν τις ακραίες προγνωστικές τιμές όλων των διαθέσιμων σεναρίων.»

Πιο αναλυτικά, τα κόκκινα στίγματα «Χ» δείχνουν τις πραγματικές θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν από μετεωρολογικούς σταθμούς μετά το πέρας των προγνωστικών περιόδων. Σημειώνει δε, ότι «παρατηρούμε ότι το πιο θερμό καλοκαίρι καταγράφηκε το 2022, πολύ κοντά σε μια από τις ακραίες προγνωστικές τιμές τον Μάιο 2022. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι το μοντέλο του ECMWF έχει προβλέψει μέχρι στιγμής με μεγάλη ακρίβεια τη γενική πορεία της θερμοκρασίας στην Ευρώπη το καλοκαίρι, και ελαφρώς υποεκτιμά τις πραγματικές τιμές».

Τέλος, συγκεκριμένα για φέτος, τονίζεται ότι «η μπλε μπάρα στα δεξιά του γραφήματος δείχνει ότι προβλέπεται ένα από τα πιο θερμά καλοκαίρια των τελευταίων ετών, με μια ακραία τιμή απόκλισης κοντά στο +2.5 ºC. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που κανένα από τα διαθέσιμα προγνωστικά σενάρια τον φετινό Μάιο δεν δείχνει αρνητικές αποκλίσεις θερμοκρασίας για το σύνολο της Ευρώπης».

Η ανάρτηση του Meteo:

ieidiseis

 

Δες επίσης

Σοκ στην Καλαμάτα: Νεκρή 21χρονη που έπεσε από γκρεμό

Σε κατάσταση σοκ είναι η τοπική κοινωνία της Καλαμάτας, έπειτα την τραγική είδηση του θανάτου ...