Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Η Μεταλαβιά!

Η Μεταλαβιά!

Το Α και το Ω της Ορθόδοξης πίστης είναι το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ύπαρξης των Ορθόδοξων χριστιανών, συνειδητοποιημένων εννοείται. Η Θεία μετάληψη, η Θεία Κοινωνία, ο Άρτος και ο Οίνος που μετουσιώνεται σε Σώμα και Αίμα Χριστού, αποτελεί τη βασική αιτία ύπαρξης του Χριστιανισμού. Άλλωστε το Πάσχα τι γιορτάζουμε; Το Μυστικό Δείπνο… «τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν», τη Σταυρική θυσία και βέβαια την Ανάσταση που ολοκληρώνει την πίστη μας.
Μεταλαβιά την ονομάζει ο απλός πιστός. Όμως τι στην πραγματικότητα είναι για τους ανθρώπους αυτή η μεταλαβιά; Πιστεύω για τους πιο πολλούς μια συνήθεια γιορταστική που έχει να κάνει με ένα έθιμο και τίποτε περισσότερο. Γιατί όμως; Απλά γιατί η άγνοια των ανθρώπων και περισσότερο η ημιμάθεια μπερδεύει. Και ο πιστός προφανώς δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του όσον αφορά τη βιωματική πνευματική του υπόσταση!
Ο κλήρος έχει τον πρωταρχικό λόγο. Μετρημένοι οι ιερωμένοι που έχουν δώσει σημασία στο να γνωρίζουν οι άνθρωποι τι σημαίνει η Θεία Μετάληψη, τα Μυστήρια, η Εκκλησία. Από την κορυφή των επισκόπων μέχρι τον ελάχιστο ρασοφόρο, μετριούνται όσοι πνευματικά ασχολούνται και ενημερώνουν και βοηθούν τους ανθρώπους για την ενσυνείδητη πνευματική επαφή και τη σημασία της Ορθόδοξης λατρείας. Βέβαια ισχύει και για μας το « όστις θέλει οπίσω μου ελθείν» γιατί επ ελευθερίαν εκκλήθημεν…». Οι επίσκοποι κι ο κλήρος ας δώσουν σημασία στην πνευματική καλλιέργεια των πιστών κι όχι να τους βλέπουν σα μάζα που φοβάται τον Θεό και πρέπει να τα έχει καλά μαζί του, με το αζημίωτο φυσικά. Άραγε ο Θεός ζητά την πολυτέλεια; Ή μήπως η δική μας περηφάνια τον έχει κάνει να διάγει βίο πολυτελή σε ναούς χρυσοποίκιλτους; Οι επισημότητες δεν αξίζουν στο Θεό μας. Αυτά γίνονται για τον κομπασμό τινών. Για φέτος τελείωσαν οι παράτες…… του χρόνου θα βγουν από τα καβούκια τους ανανεωμένοι μετά βαΐων και κλάδων προς δόξαν του Θεού και της τυπολατρείας…
Και σήμερα που είναι δύσκολες οι μέρες για όλους, πολλοί βάλουν όχι απλά κατά της Εκκλησίας αλλά το κυριότερο κατά της ΖΩΗΣ της ….. της Θείας Κοινωνίας, λίγοι επίσκοποι και κληρικοί βγαίνουν μπροστά , οι περισσότεροι έχουν κρυφτεί σε γυάλες και κάστρα με τείχη για να γλιτώσουν από τον κορωνοιό, όχι όμως κι από το πρόσωπο του Θεού.
Από την άλλη πολλοί ζηλωτές σήκωσαν σημαία επανάστασης για την καταπάτηση των ιερών και οσίων, όπως αυτοί που επιζητούν την Θεία κοινωνία, φέρνοντας σε δυσχερή θέση τον ιερέα, γιατί ο παπάς δε μπορεί να αρνηθεί την Μετάληψη σε κανένα χριστιανό. Λες και οι υπόλοιποι δε θα ήθελαν να κοινωνήσουν. Ο Θεός για όσους γνωρίζουν επιτρέπει και μας δοκιμάζει. «Στώμεν καλώς στώμεν μετά φόβου».
Όσον αφορά τους υπόλοιπους άσχετους, προτιμητέο να μείνουν στην ασχετοσύνη τους. Καλά κάνουν και δε πιστεύουν. Άριστα πράττουν και κατηγορούν. Άλλωστε όλοι αυτό τον καιρό έχουν κάνει διδακτορικό στην ιατρική, στην πολιτική προστασία, στην ρουφιανιά, στο να χτυπούν παλαμάκια και βέβαια όλοι έχουν την καλοσύνη να βοηθούν, μη λείψουν βασικά από ευάλωτους συνανθρώπους που τελούν σε ανάγκη. Και τέλος όλοι μα όλοι έχουμε μερίδιο στην υποκρισία………
Καλή Ανάσταση. Κι αν δεν μετέχουμε φέτος της Θείας κοινωνίας, να μην ξεχνούμε ότι η Θεία Μετάληψη είναι η ίδια ακριβώς και έχει την ίδια ακριβώς χάρη-ουσία, είτε είναι Πάσχα είτε Χριστούγεννα, είτε μια οιαδήποτε μέρα του χρόνου… Ακριβώς την ίδια αξία και σημασία !!
Ο κατά συρροή ονειροπόλος
Δημήτρης Νούλας

Δες επίσης

Ακολουθήστε αυτά τα 3 tips για να οργανώσετε άψογα την ντουλάπα σας

Ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο για πολλούς από εμάς είναι οι ντουλάπες με τα ρούχα, ...