Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Η κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα» με την διπλή ζωή – Το πιστοποιητικό του νεκρού μωρού και η πληροφορία που οδήγησε στα ίχνη της

Η κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα» με την διπλή ζωή – Το πιστοποιητικό του νεκρού μωρού και η πληροφορία που οδήγησε στα ίχνη της

Ένα νεκρό μωρό και μια «γυναίκα της διπλανής πόρτας» αποτέλεσαν την καλύτερη κάλυψη για την Ρωσίδα κατάσκοπο Ιrena Alexandrovna Smireva, την ταυτότητα της οποίας αποκάλυψε σήμερα η ΕΥΠ.

Οι ελληνικές αρχές άρχισαν να ερευνούν για το ενδεχόμενο να υπάρχει στην χώρα κατάσκοπος μετά από πληροφορία που πήραν από την Σλοβενία, όπου οι εκεί αρχές συνέλαβαν μία συνάδελφο της Σμίρεβα. Μετά την πληροφορία οι ελληνικές αρχές έφτασαν στο όνομα «Μαρία Τσάλλα» και τότε διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ένα μωρό που γεννήθηκε το 1991 και πέθανε αμέσως, στη γέννα. Αλλά η πληροφορία που είχαν έλεγε ότι με το όνομα του «μωρού» μία κατάσκοπος από την Ρωσία δρούσε στην Αθήνα.

Το νεκρό μωρό

Η έρευνα συνεχίστηκε και στο Ληξιαρχείο, διαπιστώθηκε μία ανακολουθία ανάμεσα στο έγχαρτο και το ηλεκτρονικό αρχείο. Εκεί βρέθηκε ότι είχαν κοπεί σελίδες και είχαν αντικατασταθεί από άλλες με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα. Οι αρμόδιες Αρχές έστειλαν τη φωτογραφία της κατασκόπου σε συνεργαζόμενες υπηρεσίες και τελικά την ταυτοποίησαν.
Η “Μαρία Τσάλλα” χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής,. Το 2018 είχε εκδώσει και ληξιαρχική πράξη γέννησης η οποία ανέφερε πως η Τσάλλα ήταν γεννημένη στο Αλιβέρι.

Οι illegal

Όπως διαπιστώθηκε η Σμίρεβα ήταν μία κατάσκοπος κατηγορίας «illegal». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΠΥ «οι ’’illegals’’ στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις Υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας, χρησιμοποιούν «βαθύ κάλυμμα», το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει. Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι ’’illegals’’ ζούνε και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί για αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους».

Ακριβώς αυτά είχαν γίνει και με την Σμίρεβα. Κανείς από όσους την γνώριζαν δε φαντάζονταν ότι «Μαρία Τ.» που διατηρούσε ένα μικρό μαγαζί ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στο Παγκράτι από το 2019, ήταν στην πραγματικότητα ρωσίδα κατάσκοπος της οποίας το προγραμματικό όνομα είναι «Irina A.Smireva». Στην γειτονιά την ξέραν όλοι. Η έστω οι περισσότεροι. Αλλά πού να πάει το μυαλό τους στην αλήθεια; Άλλωστε, όπως ανέφεραν οι γείτονές της ήταν κάπως απόμακρη.

Η ίδια πάντως έλεγε ότι ήταν παιδί μεταναστών από τη Μόσχα. Νοίκιασε ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία στο Παγκράτι κι ένα χρόνο αργότερα άνοιξε δίπλα από την πολυκατοικία το μαγαζί με τα πλεκτά. Κάποιοι γείτονες υποστηρίζουν ότι ήταν δραστήρια και κοινωνική γυναίκα, η οποία εκτός από το κατάστημά της ασχολούταν ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, ενώ έντονη ήταν και η παρουσία της στα social media.

Ο σύντροφος της

Σύμφωνα με πληροφορίες ήρθε στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας παραποιημένο διαβατήριο, το οποίο αντιστοιχούσε σε πρόσωπο που ζούσε στη Λατινική Αμερική.  Όταν οι αρχές την εντόπισαν και άρχισαν να ρωτούν, βρήκαν ότι η γυναίκα είχε κλείσει το μαγαζί που διατηρούσε στο Παγκράτι εδώ και περίπου ένα μήνα και τα ίχνη της είχαν χαθεί. Το μαγαζί ήταν άδειο. «Την ξέραμε την κοπέλα. Δεν είχαμε πολλά πολλά αλλά τη βλέπαμε δίπλα, στο μαγαζί. Δεν είχαμε πολλές επαφές αλλά μου είχε κάνει εντύπωση ότι μιλούσε 3-4 γλώσσες. Αγγλικά, Γερμανικά και Γαλλικά σίγουρα. Έχω να τη δω καιρό όμως. Περίπου ένα μήνα το έχει κλείσει το μαγαζί και έχει φύγει», είπε ένας γείτονας.

Η νεαρή Ρωσία φέρεται να είχε συνάψει και μία διετή, ερωτική σχέση, όσο διάστημα έμενε στην Ελλάδα. Περιμένοντας οι ελληνικές αρχές να γυρίσει η Σμίρεβα στην Ελλάδα, πλησίασαν τον σύντροφο της της και την κοπέλα που εργαζόταν στο μαγαζί πριν κλείσει. Και οι δύο είπαν ότι, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, η Σμίρεβα έφυγε και δεν θα επέστρεφε στην Ελλάδα.

Δες επίσης

Ένταση σε πορεία στο κέντρο της Αθήνας – Καταγγελίες για την στάση της αστυνομίας – ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήσαν το βράδυ της Τετάρτης για τη γυναικοκτονία της Κυριακής ...