Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Γιατί αυξάνονται οι τιμές στα τρόφιμα – Η εξήγηση του Τρικαλινού υπουργού Κ. Σκρέκα

Γιατί αυξάνονται οι τιμές στα τρόφιμα – Η εξήγηση του Τρικαλινού υπουργού Κ. Σκρέκα

Για τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων διατροφής, των τροφίμων μίλησε μεταξύ άλλων σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ.

« Η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού στα τρόφιμα το τελευταίο διάστημα προέρχεται -κυρίως από τα τρόφιμα όπου έχουμε έναν πληθωρισμό της τάξεως του 28%. Αυτό συμβαίνει επειδή δυστυχώς όπως ξέρετε η κλιματική κρίση ήρθε και έπληξε πάρα πολύ τις αγροτικές καλλιέργειες και ιδίως τα φρούτα. Δηλαδή δενδρώδεις καλλιέργειες στη βόρεια Ελλάδα όπως και όλα τα μποστάνια στη Θεσσαλία και αλλού λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων που είχαμε Μάιο και Ιούνιο είχαμε χειμώνα δεν είχαμε καλοκαίρι. Αυτό δυστυχώς οι καταστροφές που έχουν γίνει από τις καιρικές συνθήκες μείωσε την παραγωγή και αυτό έχει εκτινάξει τις τιμές. Συν το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε φέτος -το οποίο θα το αντιμετωπίσουμε και τα επόμενα χρόνια πιθανότατα- είναι το θέμα της έλλειψης των εργατικών χεριών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ικανός αριθμός εργατικών χεριών για να μπορέσουμε να συγκομίσουμε τις παραγωγές».

«Αυτά είναι δύο δομικά στοιχεία, τα οποία ανεβάζουν την τιμή του προϊόντος» συμπλήρωσε.

Για την ελληνική οικογένεια 

Επίσης είπε πως ο πληθωρισμός ταλαιπωρεί την ελληνική οικογένεια. «Πράγματι ο πληθωρισμός επιμένει και ταλαιπωρεί την ελληνική οικογένεια. Ο συνολικός πληθωρισμός είναι περίπου 2%  είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Το ποσοστό αυτό σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω είναι ο τέταρτος στην Ευρώπη. Στα τρόφιμα, στα προϊόντα διατροφής είναι περίπου στο 12%  και αυτό δυσκολεύει πολύ την ελληνική οικογένεια»  σημείωσε.

Οι ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων μέσα σε 1 χρόνο

Αξιοσημείωτο είναι δε πως σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν γίνει ανατιμήσεις μέσα σε 1 χρόνο στα παρακάτω προϊόντα:

  • Ψωμί και δημητριακά :9,5%
  • Κρέας:11,4%
  • Ψάρια: 6,7%
  • Γαλακτομικά και αυγά : 15,3%
  • Έλαια και λίπη :14,2%
  • Φρούτα:10,2%
  • Λαχανικά:14,7%
  • Ζάχαρη , σοκολάτες , γλυκά, παγωτά: 10,9%
  • καφές, κακάο και τσάι :10, 5%
  • νερά, αναψυκτικά , χυμοί φρούτων: 13,2%
  • Λοιπά τρόφιμα :15,6%
  • Αλκοολούχα ποτά που δεν σερβίρονται :8,1%

 

 

 

enikonomia

Δες επίσης

Απεργούν οι υγειονομικοί στις 22 Φεβρουαρίου – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Τ.Ε.Π του Νοσοκομείου Τρικάλων

Οι υγειονομικοί θα βρεθούμε ξανά στο δρόμο του αγώνα. Στις 22 Φεβρουαρίου στην πανυγειονομική απεργία ...