Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Γεωργία Καλλιτσουνάκη: Η Θεσσαλία, η καρδιά της χώρας μας θ’αναστηθεί και πάλι!

Γεωργία Καλλιτσουνάκη: Η Θεσσαλία, η καρδιά της χώρας μας θ’αναστηθεί και πάλι!

Επισκεπτόμενη τις πληγείσες περιοχές ,αντίκρισα εικόνες αντίθετες! Απελπισία ,απόγνωση ,ερημιά  και  σε μικρή απόσταση φωνές παιδιών να παίζουν γεμάτα επιθυμία για ζωή.
Ο χώρος που πριν από λίγες ημέρες φιλοξένησε πλημμυροπαθεις (γυμναστήριο 5ου Γυμνάσιου Τρικάλων),σήμερα υποδέχτηκε τον Αθλητικό Σύλλογο βόλεϊ, “Άμιλλα”,παιδιά με όνειρα και στόχους.
Η ελπίδα γεννιέται μέσα από εμάς!Διασώστες,εθελοντές,τοπικές και κεντρικές αρχές έδωσαν και δίνουν μάχη μέσα στα λασπόνερα , απέναντι από τα  πλημμυρισμένα μάτια των συμπολιτών μας.Με σεβασμό και αλληλεγγύη!
Κι ενώ οι συνθήκες που βιώνουμε θυμίζουν μεταπολεμικές συνθήκες με αποδεκατισμένη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, διαλυμένες υποδομές,πληγέντες,
διεξάγεται παράλληλα ένας άλλος ανίερος πόλεμος λάσπης και ψευδών ειδήσεων. Δηλωσεις που διατυπώνονται ανερυθρίαστα χωρίς καμία επιστημονική χροιά και βάση!
15 ημέρες  σιωπή και μονο πράξεις!
Όμως “ήγγικεν η ώρα”. Να λάμψει το φως στο σκοτάδι!
Η μάχη συνεχίζεται και είναι δύσκολη σε όλα τα επίπεδα.     Από το 2019 έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας περισσότερα από 70 έργα συνολικού ύψους 164,7 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως, καθαρίστηκαν ποταμοί, ρέματα,  χείμαρροι και ενισχύθηκαν αναχώματα σε μήκος 400 χμ, διαπλατυνσεις.
Και όπως ανέφερε ο Χρήστος Ζερεφός, γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών:
“Οσα είδαμε το καλοκαίρι του 2023 με τον καύσωνα και αυτές τις ημέρες με τον κυκλώνα Daniel είναι τόσο σπάνια, ώστε θα τα ξαναδούμε έπειτα από 300-400 χρόνια. Ο κυκλώνας Daniel έδωσε ύψη βροχής τριπλάσια από τον κυκλώνα Ιανό, το 2020. Και μπορεί η κλιματική αλλαγή να οδηγήσει σε συχνότερη εμφάνιση φαινομένων, όπως καταιγίδες και καύσωνες, αλλά αυτή η καταιγίδα ήταν πολύ ακραία κατάσταση»
Τα έργα λειτούργησαν αλλά το φαινόμενο ξεπέρασε τις αντοχές τους και δημιουργούν τις καταστροφές που όλοι γνωρίζουμε.
Τι μέλλει γενέσθαι; ΑΜΕΣΑ, εξασφάλιση στέγης σε όλους τους πληγέντες ,υγειονομική θωράκιση και καταβολή αποζημιώσεων.
Επίσπευση διαδικασιών αποκατάστασης και κατάρτιση σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής!
Ανακατεύθυνση πόρων κι ενίσχυση της ανθεκτικότητας .Τώρα, όσο ποτέ, είναι η ώρα των επιστημόνων, των ειδικών να σχεδιάσουν ποιοι θα είναι οι μηχανισμοί προστασίας σε αυτή τη νέα πραγματικότητα λόγω κλιματικής κρίσης και ανθρωπογενών παρεμβάσεων.
Χάραξη μιας ολιστικής στρατηγικής  με στόχο τη θωράκιση περιοχών  με τη χαρτογράφηση τους .
Απαιτείται συνεργασία και σύμπραξη  κεντρικής διοίκησης,περιφερειακής αρχής,δημοτικής αρχής, επιστημονικής και μελετητικής  κοινότητας χωρίς λαϊκισμούς και μικροπολιτικες!Στόχος το κοινό όφελος,το δημόσιο συμφέρον.
Ιεράρχηση των έργων,με μελέτες και σχεδιασμούς που ν’ανταποκρίνονται στο νέο περιβάλλον.
Αντιπλημμυρικά,αρδευτικά,υδρευτικά έργα με διαφορετικό τρόπο λειτουργίας.
Κτήρια   με σχεδιασμό και προγραμματισμο. Γεφυρες ν’αντεχουν όχι μόνο στις κατακόρυφες πιέσεις αλλά και στις οριζόντιες.
Οργανωμενη δόμηση σε σταθερά εδάφη,μακριά από δάση και χωράφια.
Και σαν εκπαιδευτικός που είμαι θ’αναφερθώ στην εκπαίδευση των πολιτών!Όπως σε μια σχολική μονάδα προετοιμαζόμαστε και καλλιεργούμε συμπεριφορές αντιμετώπισης εκτάκτων και ακραίων φαινομένων έτσι και στην καθημερινότητά μας! Σεισμοί,πλημμύρες,πυρκαγιές…Πρόληψη κι ετοιμότητα! Ανθεκτικότητα και θωράκιση!
Η Θεσσαλία,η καρδιά της χώρας μας θ’αναστηθεί και πάλι!

Δες επίσης

Ακολουθήστε αυτά τα 3 tips για να οργανώσετε άψογα την ντουλάπα σας

Ένα πρόβλημα που παραμένει άλυτο για πολλούς από εμάς είναι οι ντουλάπες με τα ρούχα, ...