Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Έξαρση του ιού κοξάκι την τελευταία εβδομάδα στην Λάρισα

Έξαρση του ιού κοξάκι την τελευταία εβδομάδα στην Λάρισα

Ανησυχία στη Λάρισα από την έξαρση του ιού κοξάκι την τελευταία εβδομάδα καθώς περισσότερα από 3 παιδιά κάτω των 5 ετών νόσησα σε εκπαιδευτικές δομές της περιοχής.

Τα αυξημένα περιστατικά παιδιών και βρεφών κάτω από 5 ετών που προσβλήθηκαν από τον ιό Κοξάκι στη Λάρισα, υποχρεώνουν τους γιατρούς να μιλήσουν για «έξαρση» του ιού στην περιοχή.

«Ως έξαρση ορίζεται η εμφάνιση 3 ή περισσοτέρων κρουσμάτων μέσα σε 1 εβδομάδα στην ίδια δομή (βρεφονηπιακός- παιδικός σταθμός, σχολείο)»,αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος και της Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας.

“Πράγματι αυτή την περίοδο έχουμε αρκετά κρούσματα σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και σε νηπιαγωγεία” δήλωσε η πρόεδρος Παιδιάτρων Νομού Λάρισας, Γεωργία Νταμάγκα, στην τηλεοπτική εκπομπή “Action Τώρα”.

“Ως έξαρση ορίζουμε την εμφάνιση τουλάχιστον 3 κρουσμάτων σε μία δομή, είτε αυτή είναι βρεφικός σταθμός είτε νηπιαγωγείο, και από τις αναφορές που παίρνουμε και από τους συναδέλφους και από τα δικά μας τα ιατρεία καθημερινά, βλέπουμε αρκετά παιδιά να έρχονται με τον ιό κοξάκι” , τόνισε η ίδια και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αρνήθηκε ότι η έξαρση αυτή οφείλεται στις πλημμύρες.

Ο ιός Κοξάκι και ποια παιδιά αφορά

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας,
“Ο ιός Coxsackie ανήκει στους εντεροϊούς και χωρίζεται σε δύο τύπους, τον Α και Β. Τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως στον τύπο Α, που προκαλεί μια ήπια μορφή ίωσης και δεν είναι επικίνδυνος. Η περίοδος επώασης του ιού είναι 3-6 ημέρες. Η μεταδοτικότητα του είναι εξαιρετικά μεγάλη για 7 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Μάλιστα η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Μεταδίδεται από την άμεση επαφή των υγρών του στόματος, όπως π.χ. με το φτέρνισμα και τον βήχα. Αποβάλλεται στα κόπρανα των νοσούντων παιδιών και μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντικείμενα.
Σπάνια εμφανίζεται ο τύπος Β, που είναι και ο πιο επικίνδυνος και προκαλεί βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού, μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα κ.α.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη συγκεκριμένη νόσο, αλλά μόνον υποστηρικτικά μέτρα. Η νόσος υποχωρεί πλήρως σε 7-10 μέρες περίπου. Τα παιδιά καλό είναι, όσο είναι άρρωστα να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό”.

Συμπτώματα

-Πυρετός
-Φαρυγγαλγία (πόνο στο λαιμό)
-Βήχας
-Διάρροια
-Ρινική καταρροή
-Έλκη του στόματος
-Φυσαλίδες σε παλάμες, πέλματα, στόμα και γλουτούς (νόσος χειρών-ποδών-στόματος)
-Ανησυχία , κόπωση ή ακόμη και σύγχυση στο παιδί

Κανόνες υγιεινής

Σημαντικό ρόλο παίζει η τήρηση των κανόνων υγιεινής:

-Τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, μετά από την τουαλέτα και πριν από το φαγητό.
-Δεν ακουμπάμε τα χέρια στα μάτια και τη μύτη.
-Δεν μοιραζόμαστε το φαγητό και το νερό ή τους χυμούς με άλλα παιδιά στο σχολείο.
-Προσέχουμε ιδιαίτερα και στην αλλαγή πάνας, αφού ο ιός αποβάλλεται στα κόπρανα.
-Συχνός καθαρισμός και απολύμανση των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες τα παιδιά έρχονται σε επαφή, όπως τα παιχνίδια, οι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα που βάζουν στο στόμα.

Να σημειωθεί ότι οι έγκυες και ανοσοκατασταλμένα άτομα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ασθενή που εκδηλώνει τη νόσο.

Της Γιάννας Σουλάκη/iatropedia.gr

Δες επίσης

Βόλος: Δωρεά οργάνων 60χρονου άντρα που πέθανε μετά από πτώση στο σπίτι του

Οι συγγενείς του 60χρονου άναψαν πράσινο φως για τη δωρεά οργάνων του δικού τους ανθρώπου. Ο Βόλος παρακολουθεί με ...