Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την αισχροκέρδεια των τραπεζών

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου για την αισχροκέρδεια των τραπεζών

Αθήνα, 21 Ιουνίου 2024

3 δις κέρδη οι τράπεζες. Φορολόγηση τώρα!

Βασικά σημεία από την ομιλία μου στη Βουλή για την αισχροκέρδεια των τραπεζών

– Κύριε Υπουργέ θέλω να μου πείτε αν έχετε λάβει το μήνυμα των εκλογών σε σχέση με τις τράπεζες.

– Οι Έλληνες ενώ έχουμε το 2ο χαμηλότερο εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης, έχουμε τράπεζες με τις μεγαλύτερες κερδοφορίες στην Ευρωζώνη. Με καθαρά κέρδη πάνω από 3,5 δις το 2022 και το 2023 και με αύξηση 33% το α΄ τρίμηνο του 2024!

– Επί των ημερών σας η διαφορά μέσου επιτοκίου δανείων και καταθέσεων (το λεγόμενο περιθώριο επιτοκίου) έσπασε το ρεκόρ των τελευταίων τουλάχιστον 22 ετών! Σήμερα παραμένει κοντά στο 5,5%! Tο επιτόκιο των στεγαστικών στην Ελλάδα περνάει το 5% όταν το μέσο επιτόκιο της Ευρωζώνης είναι κάτω από 3,5%. Θυμίζω ότι κάτω από 3,5% οι Έλληνες πλήρωναν πριν από 2 έτη.

– Οι Έλληνες καταθέτες έχουν επί 2,5 χρόνια ονομαστικό επιτόκιο 0. O κ. Θεοχάρης πρότεινε ως εναλλακτική τα έντοκα γραμμάτιά του δημοσίου, όταν το 85% των καταθετών έχουν υπόλοιπο έως 5.000 ευρώ στους λογαριασμούς τους.

– Οι Έλληνες πληρώνουν τις υψηλότερες προμήθειες στην Ευρωζώνη. Ο κ. Χατζηδάκης ακόμη να μου απαντήσει για τα υπερκέρδη από τις προμήθειες και το παρατηρητήριο των τιμών. Ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος έχει απαντήσει. Εγώ σας πρότεινα να δημιουργήσετε μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος παρατηρητήριο τραπεζικών προμηθειών, βάσει ευρωπαϊκού πλαισίου που έχει ενσωματωθεί εδώ και 7 χρόνια (με τον ν.4465/2017);

– Αν βάζατε 33% φορολογία στα υπερκέρδη των τραπεζών, όπως στα διυλιστήρια, θα είχαμε 1 δις ευρώ, να τα δώσουμε στο Ε.Σ.Υ. ή όπου αλλού θέλει η Κυβέρνηση

– Εμείς δε θέλουμε να καταστρέψουμε τις τράπεζες. Γιατί ο Ελληνικός λαός τις ανακεφαλαιοποίησε. Δεν λέμε να μην έχουν κέρδη, αλλά να μην αισχροκερδούν. Η Κυβέρνηση βλέπει την αισχροκέρδεια και δεν κάνει τίποτα. Δε λέμε κάτι που δεν λέει η Τράπεζα της Ελλάδος, όπου είναι και υποκριτικό να λέει ο κ. Στουρνάρας ότι οι Τράπεζες είναι ολιγοπώλια. Έχουν κέρδη 3 δις, χρεώσεις υψηλές, διαφορά επιτοκίου καταθέσεων και δανείων, κέρδη 7 δις σε δύο χρόνια. Τι συμβαίνει στη χώρα; Ο κ. Χατζηδάκης όταν ήταν Υπουργός έλεγε ότι έπαιξε «μπινελίκια» με τις τράπεζες. Όμως μέχρι τώρα μόνο υπερκέρδη έχουν οι τραπεζίτες.

– Αναρωτιέμαι το μήνυμα που πήρατε από τις εκλογές το ακούσατε; Ότι πρέπει να φορολογηθούν τα υπερκέρδη. Ότι δεν πρέπει να έχουν αυτές τις χρεώσεις; Οι τράπεζες κλείνουν, μειώνουν το κόστος τους, όλα γίνονται ηλεκτρονικά. Καλώς να έχουν κερδοφορία, αλλά όχι να αισχροκερδούν σε βάρος των πολιτών και των επιχειρήσεων. Μιλάμε για πραγματική κλοπή. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε αυτό. Είναι θέμα που έχει να κάνει με την επιβίωση των ανθρώπων, των επιχειρήσεων, με τη δικαιοσύνη. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν συνέταιρο την τράπεζα.

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο το βίντεο: Επίκαιρη ερώτηση για την αισχροκέρδεια των τραπεζών (youtube.com)

Δες επίσης

Θεσσαλονίκη: 7 χρόνια κάθειρξη αλλά ελεύθερα τα δυο αδέλφια που ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου ιδιοκτήτη γραφείου τελετών

Σε κάθειρξη 7 ετών ο καθένας καταδικάστηκαν δύο αδέλφια που κρίθηκαν ένοχα για τον θάνατο ...