Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Ένοχοι για μεγάλη υπερξαίρεση πρώην δήμαρχος και ταμίας σε Δήμο της Θεσσαλίας

Ένοχοι για μεγάλη υπερξαίρεση πρώην δήμαρχος και ταμίας σε Δήμο της Θεσσαλίας

«Πληρώναμε τους υπαλλήλους του Δήμου» είπαν αλλά δεν έπεισαν – Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών με αναστολή και στους δύο.

Την ενοχή των πρώην δημάρχου και ταμία του πρώην Δήμου Αφετών – Δήμος Νοτίου Πηλίου μετά τον Καλλικράτη- αποφάσισε σήμερα το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας.

Οι δύο άνδρες κατηγορούνταν για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με αντικείμενο συνολικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ και σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Το αδίκημα αφορά την περίοδο 2007-2010 και ένα ποσό της τάξεως των 995.830 ευρώ το οποίο φαίνεται να προήλθε από δάνειο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του Δήμου. Να σημειωθεί ότι στο πρωτόδικο δικαστήριο το ποσό της υπεξαίρεσης προσδιορίστηκε τελικά στις 545.000 ευρώ.

Τι υποστήριξαν πρώην ταμίας και δήμαρχος

Σύμφωνα με το larissanet.gr, όπως κατέθεσε σήμερα ο πρώην ταμίας, από αυτό το ποσό πλήρωνε τους υπαλλήλους του Δήμου. Όμως, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση της έδρας, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν εντάλματα για αυτές τις πληρωμές εκτός από 15, τα οποία αντιστοιχούν σε ποσό περίπου των 100.000 ευρώ.

«Με τα χρήματα του δανείου πληρώναμε τους υπαλλήλους του Δήμου»

«Δεν έχω βλάψει τον Δήμο ούτε ένα ευρώ», τόνισε στην απολογία του ο πρώην δήμαρχος και επεσήμανε και αυτός πως το ποσά που πήραν από το δάνειο ήταν για να καλύψουν τις ανάγκες των υπαλλήλων του Δήμου.

Πώς τους «τσάκωσαν»

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται μετά από ανώνυμη καταγγελία στην Εισαγγελία Βόλου για τα οικονομικά του Δήμου, ενώ τον Δεκέμβριο του 2010 εκλάπησαν στους χώρους των γραφείων της Ταμειακής Υπηρεσίας του πρώην δήμου στο Νεοχώρι, άγνωστος αριθμός οικονομικών εγγράφων.

Τελικά το 2016 ο Δήμος Νοτίου Πηλίου αποφάσισε να ασκήσει αγωγή κατά τριών ατόμων προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δημοτών και να επιστραφούν στο Δήμο μεγάλα ποσά που φέρεται να υπεξαίρεσαν τα τρία άτομα.

Ο τρίτος του σκανδάλου αθωώθηκε

Στο πρωτόδικο δικαστήριο που έγινε στη Λάρισα τον Σεπτέμβριο του 2020, ο τρίτος κατηγορούμενος ήταν ένας εισπράκτορας του πρώην Δήμου Αφετών ο οποίος κρίθηκε ομόφωνα αθώος. Για τους άλλους δύο το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλλει στον ταμία ποινή κάθειρξης πέντε ετών και στον δήμαρχο φυλάκιση πέντε ετών.

Το δικαστήριο σήμερα αποφάσισε κατά πλειοψηφία (4-1) την ενοχή των κατηγορουμένων και επέβαλε σε αμφότερους ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αναγνωρίζοντας τους και δύο ελαφρυντικά. Η ποινή έχει αναστέλλουσα δύναμη επί τριετία και ισχύουν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της επιτήρησης από την Υπηρεσία Κοινωνικής Αρωγής.

in.gr

Δες επίσης

Δραματικές στιγμές σε εστιατόριο του Βόλου – 68χρονη πέθανε ενώ έτρωγε

Δραματικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε κατάστημα εστίασης του Βόλου, όταν μια 68χρονη ...