Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Υγεία / Είστε έγκυος και βλέπετε παράξενα όνειρα; Δείτε τι τα προκαλεί!

Είστε έγκυος και βλέπετε παράξενα όνειρα; Δείτε τι τα προκαλεί!

Είστε έγκυος και βλέπετε παράξενα όνειρα; Αν έχετε βιώσει αύξηση των παράξενων ονείρων εγκυμοσύνης, δεν είστε η μόνη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Pregnancy and Childbirth, οι γυναίκες αναφέρουν συχνότερους εφιάλτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλοί από τους οποίους έχουν να κάνουν με τον τοκετό ή τον κίνδυνο για το νεογέννητο μωρό.

Οι ερευνητές εξέτασαν 406 έγκυες γυναίκες και διαπίστωσαν ότι ανέφεραν εφιάλτες σε υπερδιπλάσια συχνότητα σε σχέση με τις γυναίκες που δεν ήταν έγκυες. Συχνά, οι εφιάλτες σχετίζονταν με το μωρό.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να διαταράσσουν τον ύπνο στην εγκυμοσύνη;

  • Διακοπτόμενος ύπνος

Τα περισσότερα όνειρα πιστεύεται ότι συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου ταχείας κίνησης των ματιών (REM), μιας αναζωογονητικής φάσης του ύπνου που θεωρείται ότι παίζει ρόλο στη μάθηση, τη μνήμη και τη διάθεση. Η εγκυμοσύνη προκαλεί αλλαγές στις ορμόνες, στο μοτίβο του ύπνου και στα συναισθήματά σας, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τα όνειρά σας και το πόσο καλά τα θυμάστε.

Ο διαταραγμένος ύπνος είναι ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο θυμόμαστε τα όνειρα ή το πόσο ζωντανά τα αισθανόμαστε όταν ξυπνάμε. Οι συχνές διαταραχές του ύπνου αυξάνουν την πιθανότητα να ξυπνήσετε κατά τη διάρκεια του σταδίου REM του κύκλου του ύπνου, γεγονός που μπορεί να κάνει τα όνειρα να φαίνονται πιο αξιομνημόνευτα και στιγμιαία.

Ο ύπνος συχνά διακόπτεται ήδη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η αϋπνία μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο άγχος, στη δυσφορία, στην αδυναμία να μετακινηθείτε ή να γυρίσετε εύκολα στο κρεβάτι και στην ανάγκη για συχνότερη ούρηση.

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια άλλη πάθηση που συχνά ξεκινάει κατά την εγκυμοσύνη και η οποία προκαλεί έντονη ανάγκη για κίνηση των ποδιών (κυρίως τη νύχτα), που μπορεί να διακόψει τον ύπνο.

  • Επιπτώσεις του στρες

Η Dr Emma Haynes, ψυχοθεραπεύτρια και εκπρόσωπος του Βρετανικού Συμβουλίου Ψυχοθεραπείας, λέει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να βιώνουμε ενοχλητικά όνειρα εγκυμοσύνης.

“Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται αγχωμένες και ανήσυχες. Κοντά στη γέννηση του μωρού, το στρες και το άγχος μπορεί να κλιμακωθούν σε ένα επίπεδο που μπορεί να νιώθουν συντριπτικά”, λέει η ίδια. “Οι υπαρξιακές πτυχές, όπως ο φόβος του αγνώστου -ακόμη και σε δεύτερη ή τρίτη εγκυμοσύνη- μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια φόβους σχετικά με τη γέννηση, τον τρόπο αντιμετώπισης του πόνου του τοκετού και το αν το μωρό θα είναι υγιές.

Αυτό μπορεί να κάνει μια γυναίκα να βιώνει όνειρα για το μωρό, ιδιαίτερα κοντά στον τοκετό. Φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ του άγχους κατά τη διάρκεια της ημέρας και των ονείρων ή των εφιαλτών, και αυτό είναι απολύτως λογικό.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η ανησυχία και τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με αυτήν όχι μόνο αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης εφιαλτών, αλλά και τη σοβαρότητά τους. Αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό και να επηρεάσει τις γυναίκες και κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς μπορεί να είναι πιο πιθανό να σκεφτούν τα όνειρά τους όταν είναι ξύπνιες.

  • Το άγχος μπορεί να είναι πιο έντονο τη νύχτα

Το άγχος μπορεί να μας επηρεάσει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά συχνά μπορεί να νιώθει πολύ χειρότερα στην ησυχία της νύχτας. Ο εγκέφαλος δεν “σβήνει” κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε οι ανησυχίες ή τα άγχη μπορεί να εμφανιστούν στον ασυνείδητο εγκέφαλό μας καθώς κοιμόμαστε. Αν ξυπνήσουμε τη νύχτα και αρχίσουμε να ανησυχούμε για κάτι, είναι πιθανό να βιώσουμε αγχωτικά όνειρα όταν τελικά ξανακοιμηθούμε.

Οι φόβοι φαίνεται να πολλαπλασιάζονται τη νύχτα και αν προσπαθούμε να κοιμηθούμε όταν είμαστε αγχωμένοι ή στρεσαρισμένοι, οι πιθανότητες είναι ότι ο ύπνος μας μπορεί να είναι κακός. Αν η γυναίκα είναι ιδιαίτερα αγχωμένη, αυτά τα όνειρα μπορεί να μετατραπούν σε εφιάλτες, οι οποίοι μπορεί να κάνουν τη γυναίκα να φωνάζει ή να στριφογυρίζει στον ύπνο της.

athensmagazine.gr

Δες επίσης

Πώς μπορούμε να κοιμηθούμε καλύτερα όταν κάνει ζέστη

Η ζέστη μπορεί να κάνει τον ύπνο ανυπόφορο. Υπό ιδανικές συνθήκες, η θερμοκρασία του σώματος ...