Τρίτη, 21 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης 3ο και 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης 3ο και 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων

Η 22 Απριλίου έχει ανακηρυχθεί ως Διεθνής «ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ». Στη φετινή επέτειο συμπληρώνονται 54 χρόνια από την καθιέρωση του εορτασμού στις ΗΠΑ το 1970. Η Ημέρα της Γης, έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν ένα μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους, ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης.

Διανύουμε μία περιβαλλοντική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επιδείνωσης των κλιματικών συνθηκών. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και κάνει πιο έντονη την εμφάνισή της τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό, με επιπτώσεις στις τιμές των τροφίμων, τον τουρισμό και την πρόσβαση σε νερό. Επίσης δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο σε πυρκαγιές, με ό, τι συνεπάγεται αυτό για την υγεία και τις περιουσίες. Επιπλέον  τα κύματα καύσωνα που καταγράφονται προκαλούν νέες πιέσεις σε πρώτες ύλες και εμπορεύματα, σε αύξηση της ζήτησης για ενέργεια -κυρίως λόγω της αυξημένης χρήσης κλιματιστικών – συντηρώντας αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γης, το 3ο και το 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων με υπεύθυνους καθηγητές, την κα. Αναγνωστοπούλου Αθανασία Μαθηματικό του 9ου Γυμνασίου και τον κ. Τσαγκαδόπουλο Χαράλαμπο Μαθηματικό του 3ου Γυμνασίου, αποφάσισαν να γιορτάσουν αυτή τη μέρα, φέρνοντας στον κοινό προαύλιο χώρο τους το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο (το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Νικολάου Ματσόπουλου αστρονόμου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών) με σκοπό να εγκατασταθεί στον εξωτερικό χώρο των δύο σχολείων και οι μαθητές τους  να ξεφύγουν, να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν και να παρατηρήσουν το διάστημα, αυτό που υπάρχει μακριά μας και εξάπτει τη φαντασία μας. Τα θέματα των προβολών που παρακολούθησαν οι μαθητές ήταν ποικίλα. Μετά από κάθε προβολή ακολούθησε η παρατήρηση με τηλεσκόπιο και συζήτηση με τους μαθητές.

Η συγκεκριμένη δράση ήταν μια εκπαιδευτική εμπειρία, που προσέφερε πολλές γνώσεις και πληροφορίες στους μαθητές, με ελκυστικό και μαγευτικό τρόπο. Απέκτησαν γνώσεις για τους πλανήτες που κινούνται γύρω από τον Ήλιο, τους δορυφόρους, τους κομήτες, τα νεφελώματα, τη σκοτεινή ύλη, τους  σύνθετους επιταχυντές, το  CERN (το μεγαλύτερο εργαστήριο πυρηνικής και σωματιδιακής φυσικής) και εκτενέστερα πληροφορίες για το κοντινότερο στη Γη άστρο τον Ήλιο.

Τα αισθήματα χαράς, ενθουσιασμού και ικανοποίησης, για τις γνώσεις που αποκόμισαν οι μαθητές μας, δικαιολογούν την επιτυχία της δράσης καθώς και την καλή συνεργασία με το γειτονικό μας σχολείο.

Ευχαριστούμε ολόθερμα τη διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων κα. Ηλιάδη Αμαλία, που στήριξε την πρωτοβουλία του σχολείου της για συνεργατική δράση με το 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων, η οποία υλοποιήθηκε με επιτυχία.

   

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (ΠΕ03)

Δες επίσης

Το πρόγραμμα της αυριανής (21/5) επίσκεψης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη στην Π.Ε Τρικάλων

Την Τρίτη 21 Μαΐου, σε συνέχεια της εκδήλωσης της παρουσίασης του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στη Λάρισα, ...