Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Δ. Παπαστεργίου: Έρχονται έργα πληροφορικής για να αλλάξουν τις συνθήκες στο Δημόσιο

Δ. Παπαστεργίου: Έρχονται έργα πληροφορικής για να αλλάξουν τις συνθήκες στο Δημόσιο

«Σήμερα βρισκόμαστε στο πιο ενδιαφέρον σημείο της ψηφιακής μετάβασης της χώρας. Ο σχεδιασμός έγινε, τα έργα έχουν βγει στον αέρα και δεν θα ξαναβρούμε τόσα χρήματα όσα σήμερα υπάρχουν, όπως για παράδειγμα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης και πλέον τα πράγματα θα αρχίσουν να τρέχουν πολύ πιο γρήγορα».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τη διευθύντρια ερευνών της διαΝΕΟσις, Φαίη Μακαντάση, στο πλαίσιο TechXprerience Fest που διοργανώνει το «Route Lab», στην Πάτρα.

Το «Route Lab» δημιουργήθηκε ως ιδέα το 2019 από μια ομάδα ανθρώπων έχοντας ως όραμα, όπως σημειώνουν, μια κοινωνία γνώσης και καινοτομικής προσέγγισης της εξέλιξης, θέλοντας ταυτόχρονα να αναπτύξουν δράσεις μεταφοράς τεχνογνωσίας.

Όπως πρόσθεσε ο Δημήτρης Παπαστεργίου, «είναι γεγονός ότι είναι αυτή τη στιγμή τρέχουν σημαντικά έργα σε επίπεδο υποδομών, όπως για παράδειγμα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος» και συνέχισε: «Σε μερικές μέρες βγαίνει ο διαγωνισμός, αφού τελειώσαμε με την προετοιμασία και τον διάλογο για τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Έχουμε λοιπόν τεράστια έργα πληροφορικής, τα οποία έρχονται για να μείνουν και να αλλάξουν τις συνθήκες στο Δημόσιο».

Μιλώντας για τις ψηφιοποιήσεις, είπε ότι «παρότι το έργο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πολύ μεγάλο, αφού ψηφιοποιούμε κτηματολόγιο, πολεοδομίες, απαλλοτριώσεις, Δικαιοσύνη, Υγεία, ο χρόνος και η ταχύτητα με τον οποίο ψηφιοποιούμε δεν είναι αυτός που χρειαζόμαστε», αλλά όπως υπογράμμισε, «θα τρέξουμε και νομίζω πως θα καλύψουμε ικανοποιητικά το χαμένο έδαφος».

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε ότι «θέλουμε να σταθούμε δίπλα τους όπως και σε 2.000 φορείς, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις καινούργιες ευρωπαϊκές οδηγίες, έτσι ώστε ό,τι καταφέρουν να φτιάξουν στο διαδίκτυο, να είναι σωστά δομημένο και ασφαλές για εκείνους και τους πελάτες τους».

Σε άλλο σημείο της συνομιλίας του με τη Φαίη Μακαντάση, ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ευρυζωνικότητα, λέγοντας ότι «ζητήσαμε από τις εταιρίες δεσμευτικά πλάνα για το πώς θα αναπτυχθεί η ευρυζωνικότητα και τα πλάνα αυτά μάς δείχνουν ότι θα κερδίσουμε μέχρι το 2027 όλο το χαμένο έδαφος, ενώ παράλληλα ερχόμαστε και με δύο πολύ σημαντικά voucher για να καλύψουμε κενά που υπάρχουν».

Επίσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μίλησε και για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «δεν θεωρώ πως θα είναι ίδια η εικόνα για την τεχνητή νοημοσύνη σε δύο χρόνια από τώρα» και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω πως θα πρέπει πραγματικά να φοβηθούμε περισσότερο από ότι πρέπει. Δεν θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας στιγμές και σκηνές από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Και αυτή η τεχνολογία, όπως και άλλες τεχνολογίες, θα πρέπει να μπουν δίπλα στον άνθρωπο, υπό την υπηρεσία του ανθρώπου, για να κάνουν τη ζωή του ασφαλέστερη και ευτυχέστερη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δες επίσης

Ευχαριστήριο για τη δημιουργία γηπέδου μπασκετ στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

Ο Σύλλογος Διδασκόντων, οι μαθητές/-τριες και η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων «Δωρόθεος Σχολάριος» ...