Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2026
trikaladay.gr / Ελλάδα / Χρυσοχοΐδης για Pizza Fan και «Χωριάτικο»: Δεν αποκλείεται εμπλοκή κρατικών λειτουργών

Χρυσοχοΐδης για Pizza Fan και «Χωριάτικο»: Δεν αποκλείεται εμπλοκή κρατικών λειτουργών

Οι έρευνες για τις υποθέσεις φορολογικής απάτης και ειδικά για τις αλυσίδες «Pizza Fan» και «Χωριάτικο» είναι σε εξέλιξη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αποκάλυψε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας στην εκπομπή «Στο Κέντρο» του ΕΡΤnews, ενώ μίλησε και για το ενδεχόμενο εμπλοκής κρατικών λειτουργών. Τόνισε δε πως όποιος εμπλέκεται, θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη όταν ερωτήθηκε αν στις υποθέσεις ενδέχεται να εμπλέκονται κρατικοί λειτουργοί, απάντησε πως δεν αποκλείεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας ότι η διερεύνηση θα προχωρήσει για κάθε πρόσωπο για το οποίο θα προκύψουν σχετικά στοιχεία. Όλα τα πρόσωπα για τα οποία θα προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία θα παραπεμφθούν στην Εισαγγελία, σημείωσε επίσης.

Ανέφερε δε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για πολλές ακόμη υποθέσεις, πέραν εκείνων που αφορούν τις δύο γνωστές αλυσίδες.

«Ένα ανοργάνωτο κράτος δεν μπορεί να εξαρθρώσει το οργανωμένο έγκλημα»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κλήθηκε να εξηγήσει πώς ήταν δυνατόν υποθέσεις φορολογικής απάτης, όπως αυτές της Pizza Fan και των φούρνων «Χωριάτικο», να παραμένουν επί χρόνια εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου των αρμόδιων αρχών.

«Ένα ανοργάνωτο κράτος δεν μπορεί να εξαρθρώσει το οργανωμένο έγκλημα» απάντησε χαρακτηριστικά, συνδέοντας την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων με τη δημιουργία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ), της υπηρεσίας που έχει επικρατήσει να αποκαλείται «ελληνικό FBI».

«Γι’ αυτό ακριβώς έγινε αυτή η υπηρεσία» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχε αντίστοιχος μηχανισμός.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε ότι για τη σύσταση της ΔΑΟΕ απαιτήθηκε εκτεταμένη προετοιμασία σε νομικό επίπεδο, προκειμένου να διαμορφωθεί το «θεσμικό κείμενο που αποτελεί την ιδρυτική διακήρυξη πάνω στην οποία στηρίζεται το θεσμικό οικοδόμημα που λέγεται ελληνικό FBI».

Στάθηκε επίσης στη συνεργασία της υπηρεσίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, στο πλαίσιο της διερεύνησης οικονομικών εγκλημάτων.

«Η ασφάλεια είναι συνταγματικό δικαίωμα όλων των πολιτών»

Αναφερόμενος στην αστυνόμευση και στην κριτική ότι η κυβερνητική έμφαση στον νόμο και την τάξη μεταφράζεται συχνά σε υπερβολική αστυνομική παρουσία στην καθημερινότητα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε την ασφάλεια «θεμελιώδες κοινωνικό αγαθό και συνταγματικό δικαίωμα».

Όπως εξήγησε, η ουσία της ασφάλειας βρίσκεται στη δυνατότητα των πολιτών, και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που επιστρέφουν αργά στο σπίτι τους, να αισθάνονται προστατευμένοι στη γειτονιά και στη συνοικία τους. Κατά τον ίδιο, η εμπέδωση αυτού του αισθήματος ασφάλειας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την κοινωνική ειρήνη.

Για το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, ο υπουργός τόνισε ότι αποστολή της Αστυνομίας είναι να προστατεύει την ελευθερία του συνέρχεσθαι και όχι να διαλύει συγκεντρώσεις.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται χρήση χημικών ή σημειώνονται περιστατικά που προκαλούν προβληματισμό, επισημαίνοντας παράλληλα την υποχρέωση των αστυνομικών να προστατεύουν τη ζωή, τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία πολιτών και αστυνομικών.

Ενόψει των επετείων του Πολυτεχνείου και της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα σημειωθούν επεισόδια.

Όπως ανέφερε, η μεγάλη πλειονότητα των διαδηλωτών επιθυμεί να διαδηλώσει ειρηνικά, ενώ όσοι επιχειρούν να προκαλέσουν ταραχές βρίσκονται, σύμφωνα με τον ίδιο, υπό έλεγχο και επιτήρηση.

Η συγκέντρωση Κασιδιάρη και γιατί δεν μπορούσε να απαγορευτεί

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Όπως αποκάλυψε, η Αστυνομία είχε αρχικά απευθυνθεί στις δικαστικές αρχές, ζητώντας να μην πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο πρόεδρος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης απάντησε ότι δεν ήταν δυνατή η απαγόρευση συγκέντρωσης που διεξάγεται σε κλειστό χώρο.

«Είναι παράνομο δηλαδή για την αστυνομία να την ακυρώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, καλώντας να εξεταστεί το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές, εφόσον κριθούν απαραίτητες.

 

 

iEidiseis

φωτο: ΕΡΤ

Δες επίσης

Χειρουργός έτρεξε 517 χλμ από τη Νυμφαία Ροδόπης μέχρι τα Άνω Πορόια Σερρών, για να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες του 1940

Τι μπορεί να ενώσει εκατοντάδες χιλιόμετρα δύσβατων διαδρομών στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας, από τη ...