Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / Blue Monday: Η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου – Οι 4 συμβουλές για να νιώσετε καλύτερα

Blue Monday: Η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου – Οι 4 συμβουλές για να νιώσετε καλύτερα

Η σημερινή Δευτέρα (15/1) είναι η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου. Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου, γνωστή διεθνώς και ως Blue Monday, κατά μία θεωρία είναι η δυσκολότερη ημέρα του χρόνου ψυχολογικά.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας, οι άνθρωποι αυτή την ημέρα κατακλύζονται από δυσάρεστα συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου. Η ιδέα γεννήθηκε το 2005, όταν ο ακαδημαϊκός Κλιφ Αρνάλ, χρησιμοποίησε μια εξίσωση για να αποδείξει ότι η συγκεκριμένη μέρα έχει έντονο ψυχολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με τον μαθηματικό τύπο, στον οποίο υπολογίζονται ο καιρός W, η ημέρα D, τα χρέη d, ο χρόνος που πέρασε από τα Χριστούγεννα T, ο χρόνος που πέρασε χωρίς να εκπληρώσουμε κάποιον από τους στόχους της νέας χρονιάς Q, τα επίπεδα κινήτρων που έχει ο καθένας M, αλλά και το αίσθημα ανάγκης να αναλάβει κάποιος δράση Νa, η σημερινή ημέρα είναι η πιο καταθλιπτική του έτους.

Blue Monday

Τη θεωρία του Κλιφ, υποστήριξαν και άλλοι επιστήμονες, όπως η διατροφολόγος Άλισον Κλαρκ που υποστηρίζει ότι τον Ιανουάριο αντιμετωπίζουμε τις υποχρεώσεις και τη σκληρή πραγματικότητα μετά τη χαλάρωση των εορτών. Η Bρετανίδα οικονομολόγος Τζέιν Κλακ, ειδική σε θέματα χρεών, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά τη διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω απ’ όσο αντέχει η τσέπη τους και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.

Σύμφωνα με τον τύπο του Arnall, η Blue Monday είναι η ημέρα που οι άνθρωποι αισθάνονται πιο μελαγχολία, λόγω των ακόλουθων παραγόντων:

  • Ο καιρός: Ο Ιανουάριος είναι ένας μήνας με σχετικά άσχημο καιρό, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση των ανθρώπων.
  • Τα οικονομικά: Οι άνθρωποι έχουν μόλις επιστρέψει στη δουλειά μετά τις γιορτές, και μπορεί να αισθάνονται πίεση να πληρώσουν τα χρήματα που ξόδεψαν.
  • Οι αποτυχίες: Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται απογοήτευση επειδή δεν έχουν καταφέρει να εκπληρώσουν τις προθέσεις τους για το νέο έτος.
  • Τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων: Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται κούραση και απώλεια κινήτρων μετά τις γιορτές.

Ο τύπος του Arnall έχει αμφισβητηθεί από πολλούς ειδικούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την εγκυρότητά του. Ωστόσο, η ιδέα της Blue Monday έχει γίνει δημοφιλής.

Η πρώτη “Blue Monday” στην ιστορία ήταν στις 25 Ιανουαρίου 2005, οπότε και χρησιμοποιήθηκε αυτή η εξίσωση.

Εάν αισθάνεστε μελαγχολία την Blue Monday ή οποιαδήποτε άλλη ημέρα του χρόνου, είναι σημαντικό να αναζητήσετε βοήθεια. Μιλήστε με έναν φίλο, μέλος της οικογένειας ή επαγγελματία ψυχικής υγείας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τη μελαγχολία, και δεν χρειάζεται να την αντιμετωπίζετε μόνοι σας.

Ακολουθούν 4 συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα την Blue Monday:

  • Περάστε χρόνο με αγαπημένα σας πρόσωπα. Η κοινωνική επαφή είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.
  • Κάντε κάτι που σας ευχαριστεί. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κάνετε κάτι που σας κάνει να αισθάνεστε καλά, όπως να διαβάσετε, να ακούσετε μουσική ή να κάνετε άσκηση.
  • Φροντίστε τον εαυτό σας. Φροντίστε να κοιμάστε αρκετά, να τρώτε υγιεινά και να ασκήστε τακτικά.
  • Μην συγκρίνεστε με τους άλλους. Κάθε άτομο βιώνει διαφορετικά τη μελαγχολία. Επικεντρωθείτε στα δικά σας συναισθήματα.

Εάν η μελαγχολία σας είναι έντονη ή διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ένας ψυχολόγος ή ψυχίατρος μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας και να αναπτύξετε στρατηγικές για να τα αντιμετωπίσετε.

enikos

Δες επίσης

PIN: Μήπως και οι δικοί σας αριθμοί βρίσκονται ανάμεσα στους πιο συνηθισμένους και αδύναμους;

Αποκαλύφθηκε η λίστα με τους πιο συνηθισμένους αριθμούς PIN και ευχόμαστε να μην είναι ο ...