Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / Αυτή είναι η νέα υπερσύγχρονη στολή της NASA: Θα τη φορούν οι αστροναύτες στην ιστορική επιστροφή στη Σελήνη

Αυτή είναι η νέα υπερσύγχρονη στολή της NASA: Θα τη φορούν οι αστροναύτες στην ιστορική επιστροφή στη Σελήνη

Τις νέες στολές των αστροναυτών που θα πατήσουν ξανά στη Σελήνη παρουσίασε η NASA η οποία επέλεξε την εταιρεία Axiom Space για να αναπτύξει τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την αποστολή Artemis III. Το πρώτο πρωτότυπο αποκαλύφθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Διαστημικό Κέντρο του Χιούστον στο Τέξας.

Στολή NASA
Στολή NASA

 

Βοηθώνταςνα γίνει ένα βήμα προς τα εμπρός στο στόχο της υπηρεσίας να δημιουργήσει μια ισχυρή οικονομία στη Σελήνη, συνεργαζόμενη με εμπορικούς παρόχους υπηρεσιών, η Axiom Space φιλοξένησε την εκδήλωση για φοιτητές και μέσα μαζικής ενημέρωσης, προκειμένου να κάνουν ερωτήσεις και να δουν από κοντά τη διαστημική στολή.

Το Artemis III θα προσεδαφίσει αστροναύτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας, στη Σελήνη για να προωθήσει τη μακροπρόθεσμη εξερεύνηση της Σελήνης και την επιστημονική ανακάλυψη και να εμπνεύσει τη γενιά Artemis. Η NASA επέλεξε την Axiom Space για να παραδώσει το σύστημα σεληνιακής βάδισης, συμπεριλαμβανομένης της διαστημικής στολής, για την αποστολή. Με την ονομασία Axiom Extravehicular Mobility Unit, ή AxEMU, η διαστημική στολή βασίζεται στις εξελίξεις των πρωτοτύπων διαστημικών στολών της NASA και ενσωματώνει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, βελτιωμένη κινητικότητα και πρόσθετη προστασία από τους κινδύνους στη Σελήνη.

Η NASA επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια σύμβαση εμπορικών υπηρεσιών για την ανάπτυξη της νέας διαστημικής στολής, σύμφωνα με την οποία η NASA αγοράζει υπηρεσίες σεληνιακού περιπάτου από την Axiom Space. Στο πλαίσιο αυτού του μοντέλου, η εταιρεία ενθαρρύνεται να επιδιώξει άλλους εμπορικούς πελάτες για τις υπηρεσίες σεληνιακής περιπλάνησης. Αυτή η αμοιβαία επωφελής προσέγγιση συμβάλλει στην ενίσχυση μιας αναδυόμενης εμπορικής αγοράς και παρέχει στη NASA το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα δεδομένα και τις τεχνολογίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της σύμβασης για μελλοντικές προσπάθειες εξερεύνησης.

Τα χαρακτηριστικά της στολής

Οι εμπειρογνώμονες της NASA καθόρισαν τα τεχνικά πρότυπα και τα πρότυπα ασφαλείας βάσει των οποίων θα κατασκευαστούν οι διαστημικές στολές και η Axiom Space συμφώνησε να ανταποκριθεί σε αυτές τις βασικές απαιτήσεις της υπηρεσίας. Η AxEMU διαθέτει το εύρος της κίνησης και την ευελιξία που απαιτείται για την εξερεύνηση περισσότερων περιοχών του σεληνιακού τοπίου και η στολή θα ταιριάζει σε ένα ευρύ φάσμα μελών του πληρώματος. Η Axiom Space θα συνεχίσει να εφαρμόζει σύγχρονες τεχνολογικές καινοτομίες στα συστήματα υποστήριξης της ζωής, τα ενδύματα πίεσης και τα ηλεκτρονικά συστήματα καθώς συνεχίζεται η ανάπτυξη

Η Axiom Space είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εξειδίκευση, την πιστοποίηση και την παραγωγή διαστημικών στολών πτητικής εκπαίδευσης και εξοπλισμού υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων, για να καταστεί δυνατή η αποστολή Artemis III. Η εταιρεία θα δοκιμάσει τη στολή σε διαστημικό περιβάλλον πριν από την αποστολή. Η NASA διατηρεί την αρμοδιότητα για την εκπαίδευση των αστροναυτών, το σχεδιασμό της αποστολής και την έγκριση των συστημάτων εξυπηρέτησης.

 

Μετά το Artemis III, η υπηρεσία θα διαγωνιστεί για τις μελλοντικές υπηρεσίες της αποστολής Artemis στο πλαίσιο της σύμβασης Exploration Extravehicular Activity Services (xEVAS). Η NASA χρησιμοποιεί τη σύμβαση για να καλύψει τις ανάγκες της υπηρεσίας σε διαστημικούς περιπάτους τόσο για τη Σελήνη όσο και για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η υπηρεσία ανέθεσε πρόσφατα εντολή εργασίας στην Collins Aerospace, η οποία επίσης ανταγωνίζεται στο πλαίσιο της σύμβασης xEVAS, για την ανάπτυξη νέων διαστημικών στολών που θα φορούν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια των διαστημικών περιπάτων στον διαστημικό σταθμό. Και οι δύο προμηθευτές θα διαγωνιστούν για μελλοντικές παραγγελίες εργασιών για υπηρεσίες διαστημικών περιπάτων και σεληνιακών περιπάτων.

 

Μέσω της Artemis, η NASA θα προσεδαφίσει την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο έγχρωμο άνθρωπο στη Σελήνη, ανοίγοντας το δρόμο για μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη σεληνιακή παρουσία για να εξερευνήσει περισσότερο από ποτέ τη σεληνιακή επιφάνεια και να προετοιμαστεί για μελλοντικές αποστολές αστροναυτών στον Άρη.

Δες επίσης

Οχάιο: Μητέρα παράτησε το μωρό της και έφυγε για διακοπές – Πέθανε από αφυδάτωση και πείνα

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η υπόθεση εγκατάλειψης βρέφους από μία ασυνείδητη μητέρα από το Οχάιο. Η μητέρα εγκατέλειψε ...