Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
trikaladay.gr / Τοπικά / Αθήνα-Τρίκαλα σε 3 ώρες: Προχωράει ο νέος αυτοκινητόδρομος που εκμηδενίζει τις αποστάσεις

Αθήνα-Τρίκαλα σε 3 ώρες: Προχωράει ο νέος αυτοκινητόδρομος που εκμηδενίζει τις αποστάσεις

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για τα εγκαίνια λειτουργίας ενός ιδιαίτερα σημαντικού τμήματος του Ε65, του αυτοκινητόδρομου-ραχοκοκαλιά της Κεντρικής Ελλάδας.

Στη δέσμη έργων που υλοποιούνται στη χώρα μας αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο συνέδριο «Economist Third Thessaloniki Metropolitan Summit», στην ενότητα με θέμα: «Οι Υποδομές και οι Μεταφορές ως μοχλός ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερθείς στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, Ε65, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι ένα σημαντικό τμήμα του οδικού άξονα, αυτό από τα Τρίκαλα μέχρι την Καλαμπάκα, παραδίδεται τους πρώτους μήνες του 2024.

Πρόκειται για ένα κομμάτι μήκους 24 χλμ. το οποίο εντάσσεται στο βόρειο τμήμα του Ε65, Τρίκαλα-Εγνατία, το συνολικό μήκος του οποίου ανέρχεται σε 70,5 χλμ., με την πρόοδο υλοποίησης να αγγίζει το 25%.

Μόλις ολοκληρωθεί το βόρειο τμήμα, θα ενωθεί στον Α/Κ Τρικάλων με το μεσαίο τμήμα του Ε65, Ξυνιάδα-Τρίκαλα, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία από τον Δεκέμβριο του 2017.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Βόρειου Τμήματος

 • Συνολικό μήκος: 70,5 χλμ.
 • 2 Σήραγγες (στο 137ο χλμ & στο 176ο χλμ.)
 • 23 Γέφυρες
 • 14 Άνω & 40 Κάτω Διαβάσεις
 • 3 αμφίπλευροι Χώροι Στάθμευσης & Ανάπαυσης (Parking & WC)
 • 89 Κιβωτοειδείς Οχετοί και Διαβάσεις Πανίδας
 • 6 Ανισόπεδοι Κόμβοι (Βασιλικής, Καλαμπάκας, Γρεβενών, Οξύνειας, Αγιόφυλλου-Καρπερού και Εγνατίας)
 • 2 Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Ράξα Τρικάλων, Αγιόφυλλο – Καρπερό)
 • 1 Μετωπικός Σταθμός Διοδίων και 2 Πλευρικοί Σταθμοί Διοδίων
 • 2 Κέντρα Ελέγχου & Συντήρησης (Τρικάλων, Αγιόφυλλου – Καρπερού)
 • 1 Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας & 1 Κέντρο Ελέγχου Σηράγγων

Όσον αφορά στο νότιο τμήμα του Ε65, Λαμία-Ξυνιάδα), αυτό βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση, καθώς η πρόοδος εργασιών έχει υπερβεί το 94% και θα παραδοθεί εντός του 2024.

Ξεκινά από από ημικόμβο επί του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε. στο ύψος της Φθιώτιδας και θα καταλήγει σε Α/Κ στην Ξυνίαδα, όπου θα συνδεθεί με τον εν λειτουργία μεσαίο τμήμα Ξυνιάδα-Τρίκαλα. Από το καλοκαίρι του 2021 έχει παραδοθεί ήδη σε κυκλοφορία το τμήμα 14,5 χλμ. από τη Λαμία έως τον ανισόπεδο κόμβο Καρπενησίου.

Περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- 1 δίδυμη σήραγγα συνολικού μήκους περίπου 3 χλμ., 1 αμφίπλευρο χώρο στάθμευσης και & Ανάπαυσης, 3 ανισόπεδους κόμβους σε Λαμία, Καρπενήσι και Ξυνιάδα, και 1 αμφίπλευρο Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Λιανοκλάδι).

 

Πηγή: car 7 motor

Δες επίσης

Μουσική – εκπαιδευτική εκδρομή για το Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων

Μια μοναδική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «MOYSA», είχαν την ευκαιρία ...