Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2024
trikaladay.gr / Θεσσαλία / Ανάρτηση Αρναούτογλου για την επερχόμενη κακοκαιρία: Σε Θεσσαλία και Στερεά τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Ανάρτηση Αρναούτογλου για την επερχόμενη κακοκαιρία: Σε Θεσσαλία και Στερεά τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Σε μία νέα ανάρτηση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook προχώρησε ο Σάκης Αρναούτογλου για την επερχόμενη κακοκαιρία, δίνοντας λεπτομέρειες για το τι έπεται τις επόμενες ημέρες όπως και για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση, ενώ εφιστά την προσοχή στους κατοίκους των περιοχών που θα πληγούν.

Όπως γράφει ο γνωστός μετεωρολόγος, γύρω στο 1/3 με 1/4 του συνολικού ύψους βροχής, που έπεσε από το βαρομετρικό χαμηλό Daniel, θέλουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να σημειώνεται το επόμενο τριήμερο στη Θεσσαλία και τη βορειοανατολική Στερεά.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

Πόσο επικίνδυνη είναι η επερχόμενη κακοκαιρία για τη Θεσσαλία και τη βόρεια – βορειοανατολική Στερεά?

Φίλες και φίλοι καλησπέρα!

Γύρω στο 1/3 με 1/4 του συνολικού ύψους βροχής που έπεσε από το βαρομετρικό χαμηλό Daniel θέλουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να σημειώνεται το επόμενο τριήμερο στη Θεσσαλία και τη βορειοανατολική Στερεά!

Το ερώτημα σχετικά με το αν αυτά τα ύψη βροχής το επόμενο τριήμερο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρά πλημμυρικά επεισόδια και σε ποιες περιοχές κατά την ταπεινή μου άποψη δεν μπορεί να απαντηθεί τόσο απλά.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια ευρεία ποικιλία γεωμορφολογικών και υδρολογικών χαρακτηριστικών καθώς και οι ιδιότητες του εδάφους καθορίζουν τελικά το πόσο “ευάλωτη” θα είναι μια συγκεκριμένη περιοχή στις πλημμύρες.

Η σοβαρότητα των επιπτώσεων από έντονες βροχοπτώσεις μπορεί επομένως να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την “ευπάθεια” και το βαθμό κορεσμού του εδάφους από το πολύ νερό μιας περιοχής καθώς όπως παρατηρήσαμε άλλωστε στη Θεσσαλική πεδιάδα τις τελευταίες ημέρες, αν και μέρος του νερού απελευθερώθηκε πίσω στην ατμόσφαιρα μέσω της εξάτμισης, σε αρκετές ακόμα περιοχές κατάφερε να κατακρατηθεί.

Είναι γνωστό ότι διήθηση του νερού στο έδαφος εξαρτάται από τη σύστασή του. Η αποθήκευση ποικίλλει ανάλογα με την περιεκτικότητα σε χούμο, τον τύπο, το πάχος και την πυκνότητα του εδάφους. Το μέγεθος και το σχήμα των κοιλοτήτων στο έδαφος καθορίζουν επίσης τις ιδιότητες αποθήκευσης. Εάν το έδαφος είναι κορεσμένο, το νερό δεν μπορεί να διηθηθεί και ρέει απευθείας σε υδάτινους αποδέκτες.

Ισχυρές βροχοπτώσεις σε κορεσμένα από το νερό εδάφη καθώς και η εισροή από πολλούς παραπόταμους και ρέματα οδηγούν όπως είναι φυσικό σε ευκολότερη άνοδο της στάθμης των υδάτων. Εάν το υδατόρευμα δεν έχει χώρο για να υπερχειλίσει και δεν υπάρχουν φυσικές δυνατότητες συγκράτησης, όπως βλάστηση στις όχθες, στενώσεις ή μαιάνδρους για να επιβραδύνουν τη ροή, τότε αυτό μπορεί να υπερχειλίσει στις όχθες του και να προκληθούν πλημμύρες.

Σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλίας και της βόρειας- βορειοανατολικής Στερεάς όπου φαίνεται να δέχονται και τα μεγαλύτερα ύψη βροχής το επόμενο τριήμερο, η μεγάλη κλίση προκαλεί συχνά ταχεία αποστράγγιση και είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν αιφνίδιες πλημμύρες στα χαμηλότερα υψόμετρα και στις πεδινές περιοχές!

Θέλει προσοχή λοιπόν σε κάθε περίπτωση!

Για τις/τους φίλες /φίλους που δεν γνωρίζουν και συνεχίζουν να μου στέλνουν μηνύματα για το πότε θα ξεκινήσουν τα δελτία καιρού με την φυσική μου παρουσία στην ΕΡΤ3

Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενες αναρτήσεις αποφάσισα να κατέβω ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την “ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ” στο πλευρό του Στέλιος Αγγελούδης, υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το νόμο όσοι είναι υποψήφιοι και εργάζονται στην τηλεόραση-ραδιόφωνο απαγορεύεται να εμφανίζονται σ’ αυτά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Έτσι λοιπόν το κλασικό δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 με την φυσική μου παρουσία θα ξεκινήσει φέτος στις 9 Οκτωβρίου.

Μέχρι τότε όμως υπάρχουν αναλυτικά, τρίλεπτα δελτία καιρού στην ΕΡΤ3 τα οποία και επιμελούμαι εγώ και μεταδίδονται στο τέλος του 30λεπτου δελτίου ειδήσεων από την περιφέρεια που ξεκινά στις 19:30 από ΔΕΥ – ΠΑΡ φυσικά στην ΕΡΤ3!

Με εκτίμηση κι ένα πολύ μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Σάκης Αρναούτογλου

Δες επίσης

Συνελήφθησαν 3 ανήλικοι για υπόθεση πρόκλησης σωματικών βλαβών σε βάρος δύο άλλων ανήλικων σε προαύλιο σχολείου του Βόλου 

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, σήμερα (20-02-2024) το πρωί στο Βόλο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης ...