Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024
trikaladay.gr / Κόσμος / Ανακαλύφθηκαν αγαλματίδια αρχαίας Ελληνίδας θεάς και οι αρχαιολόγοι έχουν μπερδευτεί

Ανακαλύφθηκαν αγαλματίδια αρχαίας Ελληνίδας θεάς και οι αρχαιολόγοι έχουν μπερδευτεί

Δύο αγαλματίδια της Δήμητρας, της ελληνικής θεάς της Γης και της γονιμότητας, ανακαλύφθηκαν σε μια στέρνα στην αρχαία πόλη των Αιγών στην επαρχία Μανίσα της δυτικής Τουρκίας.

Οι Αιγές, ήταν αρχαία ελληνική και αργότερα ρωμαϊκή, πόλη και επισκοπή στην Αιολίδα. Οι Αιγές αναφέρονται τόσο από τον Ηρόδοτο όσο και από τον Στράβωνα ως μέλος της αιολικής δωδεκάπολης.

Ήταν επίσης σημαντικό ιερό του θεού Απόλλωνα. Οι Αιγές είχαν τη λαμπρότερη περίοδο τους υπό τη δυναστεία των Ατταλιδών, η οποία κυβέρνησε από την κοντινή Πέργαμο τον 3ο και τον 2ο αιώνα π.Χ. Τα ερείπια της πόλης βρίσκονται κοντά στο σύγχρονο χωριό Γιουνταγι Κιοσελέρ της επαρχίας Μανίσα της Τουρκίας.

Η ανασκαφική ομάδα, με επικεφαλής τον Yusuf Sezgin, καθηγητή του Τμήματος Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μανίσα Celal Bayar, εργάζεται στις Αιγές.

Ο Yusuf Sezgin, ο οποίος βρήκε μια στέρνα κοντά στο δρόμο προς το «ιερό της Αθηνάς» στην πόλη, είπε ότι κατά την ανασκαφή έκαναν κάποιες απροσδόκητες ανακαλύψεις.

αγαλματίδιο θεά Δήμητρα
Το ένα από τα αγαλματίδια της θεάς Δήμητρας που βρέθηκε στην Τουρκία. Πηγή: AA Photo

«Η δεξαμενή που ανασκάψαμε φέτος είναι αρκετά διαφορετική από άλλες τόσο ως προς τη μορφή της όσο και ως προς τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα. Για παράδειγμα, ανακαλύψαμε ένα ειδώλιο ειδικά τοποθετημένο κάτω από αυτό που ονομάζουμε «βραχιόλι της δεξαμενής», μια εσοχή στην είσοδο της στέρνας. Κανονικά, δεν βρίσκουμε τέτοια ειδώλια μέσα σε στέρνες. Αυτό, ειδικά τοποθετημένο ή αφημένο εκεί, απεικονίζει τη θεά Δήμητρα, όπως γνωρίζουμε από την ελληνική μυθολογία», ανέφερε ο αρχαιολόγος.

Και συνέχισε: «Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι αυτό δεν ήταν το μόνο ειδώλιο της Δήμητρας. βρήκαμε άλλο ένα μέσα στην στέρνα, που επίσης φαίνεται στην ίδια στάση. Η τρίτη ανακάλυψη, η οποία μπορεί να μην είναι πολύ σαφής επειδή είναι σπασμένο, είναι ένα κομμάτι ενός διακοσμημένου αγγείου. Στα θραύσματά του υπάρχουν στάχυα σιταριού, τα οποία γνωρίζουμε ότι συνδέονται με τη θεά Δήμητρα».

Επιπλέον τόνισε ότι «η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας. Ήταν αυτή που παρείχε τη γονιμότητα και την παραγωγικότητα της γης. Ταυτόχρονα ήταν η προστάτιδα των φυτών. Σε αγροτικές αρχαίες πόλεις όπως οι Αιγές, ήταν μια από τις σημαντικότερες θεές. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο δύσκολο ήταν να καλλιεργήσει κανείς σε αγροτική γη, η Δήμητρα έλαβε σημαντική σημασία. Από αυτή την άποψη, υπήρχε μια πολύ ισχυρή λατρεία της Δήμητρας στις Αιγές».

Yusuf Sezgin

Ειδικές γιορτές και τελετουργίες για θεούς και θεές ήταν κοινές στην αρχαιότητα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πρόσφατα μια στέρνα περίπου 50-60 μέτρα μακριά από το ιερό «Αθηνά» στις Αιγές. Αυτή η δεξαμενή μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για αυτές τις τελετουργίες.

Το γεγονός ότι η στέρνα βρίσκεται κοντά στον ιερό χώρο υποδηλώνει ότι μπορεί να σχετίζεται με τις γιορτές προς τιμήν της θεάς Δήμητρας.

Δες επίσης

Έδωσε στην κόρη της το χειρότερο όνομα στον κόσμο – «Το καημένο το παιδί»

Μια νεαρή μητέρα σόκαρε την οικογένειά της αφού αποκάλυψε το «απαίσιο» όνομα που έδωσε στο ...