Σάββατο, 27 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Διατροφή / Αιγαιοπελαγίτικο άρωμα: Τραγανή στριφτή τυρόπιτα με χρυσαφένιο φύλλο και «καλαθάκι» Λήμνου

Αιγαιοπελαγίτικο άρωμα: Τραγανή στριφτή τυρόπιτα με χρυσαφένιο φύλλο και «καλαθάκι» Λήμνου

Μια συνταγή για στριφτό τυροπιτάρι με το παραδοσιακό αρωματικό τυρί της Λήμνου, το μοναδικό καλαθάκι! Γεύση «λουκούμι» και αέρας αιγαιοπελαγίτικος στο πιάτο σας.

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • περίπου 150-200 ml νερό

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. καλαθάκι Λήμνου, θρυμματισμένο (ή μαλακή φέτα, αναμεμειγμένη με ανθότυρο)
  • 3 κουτ. σούπας φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 2 αυγά
  • αλάτι και πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα

Εκτέλεση

  • Για τα στριφτά τυροπιτάκια με καλαθάκι Λήμνου, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά για τη γέμιση.
  • Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το ξίδι και το λάδι.
  • Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματίσουμε μια ελαστική ζύμη.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 18-20 μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
  • Ανοίγουμε κάθε μπάλα σε λεπτό φύλλο, πάχους 3 χλστ. Βάζουμε κατά μήκος 1-2 κουτ. σούπας από τη γέμιση.
  • Τυλίγουμε το φύλλο με τη γέμιση σε ρολό. Γυρίζουμε το ρολό σχηματίζοντας το σχήμα σαλιγκαριού.
  • Το τακτοποιούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
  • Λαδώνουμε τα στριφτά τυροπιτάκια με καλαθάκι Λήμνου, στην επιφάνεια και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

athensmagazine.gr

Δες επίσης

Όσπρια: Πώς τα μουλιάζουμε σωστά; Βάζουμε σόδα; Πότε αλατίζουμε; Πώς θα χυλώσουν τέλεια;

Το μούλιασμα Γιατί μουλιάζουμε τα όσπρια; Για να απορροφήσουν και πάλι το νερό που έχασαν ...