Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / Αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Ιουνίου

Αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Ιουνίου

Για τον τρόπο που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι καταναλωτές  τις αυξήσεις που έρχονται από την 1η Ιουνίου στα τιμολόγια ρεύματος μίλησε σήμερα ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης  στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4.

«Oι τιμές στο ρεύμα θα είναι αυξημένες γύρω στο 15% σε σχέση με το 2023 .Εκεί υπολογίζουμε τις αυξήσεις. Θα συμβούλευα τους καταναλωτές επειδή μέχρι τις 30  Μαΐου ισχύουν κάποιες χαμηλές χρεώσεις στα μπλε- σταθερά τιμολόγια ρεύματος εξάμηνης διάρκειας που είναι 8,8 λεπτά με 8,9 λεπτά να τις κλειδώσουν για  ένα εξάμηνο. Και από Νοέμβριο … Δεκέμβριο βλέπουμε τι θα γίνει. Αυτή είναι μια πρόταση που κάνω. Διότι θα αυξηθούν και οι τιμές στα μπλε τιμολόγια  ρεύματος από 1η Ιουνίου. Δεν θα αυξηθούν μόνο τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος  που υπάρχει μέσα ο μηχανισμός διακύμανσης , δηλαδή οι ρήτρες αναπροσαρμογής  αλλά οι πάροχοι θα αυξήσουν και τα σταθερά .

Άρα οι τιμές στα  κίτρινα, στα μπλε και στα πράσινα τιμολόγια θα αυξηθούν. Άρα μια πρόταση μου είναι να πάνε να κλειδώσουν τώρα  οι καταναλωτές  ένα σταθερό τιμολόγιο. Διότι εάν είναι κάποιος στο πράσινο τιμολόγιο -το 85% των καταναλωτών είναι σε αυτό, τότε δεν θα πληρώσει ρήτρες εάν αποχωρήσει από αυτό. Ενώ εάν κάποιος είναι στο μπλε τιμολόγιο και θέλει να πάει σε άλλο χρωματιστό τιμολόγιο τότε θα πληρώσει ρήτρα αποχώρησης .Από το πράσινο ή το κίτρινο μπορείς  κανείς να πάει κάλλιστα .Και βλέπουμε από τον Νοέμβριο τι θα γίνει» σημείωσε.

Για τις ρευματοκλοπές

Επίσης εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους αυξάνονται από την 1η Ιουνίου οι τιμές στο ρεύμα. 

«Από την 1η Ιουνίου φαίνεται πως θα έχουμε και αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος λόγω των ρευματοκλοπών . Αυτό το φαινόμενο υπάρχει εδώ και χρόνια  και αυτό μετακυλίεται  στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών στις λοιπές χρεώσεις .Θα  υπάρξει μια προσαύξηση γύρω στο 14%  από ό,τι υπολογίζεται μεσοσταθμικά προκειμένου να κλειστεί μια μαύρη τρύπα  που είχε ανοίξει το 2023  γύρω στα 400 εκατ. ευρώ.

Και έρχεται τώρα ο Διαχειριστής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο ΔΑΠΕΕΠ και λέει:  υπάρχει άλλη μια τρύπα 200 εκατ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό που επιδοτούμε  τους παραγωγούς ΑΠΕ ..τις εγγυημένες ταρίφες. Και επειδή είχαμε τους προηγούμενους μήνες χαμηλή τιμή της χονδρικής ρεύματος λόγω της  υπερπαραγωγής της πράσινης ενέργειας και της χαμηλής ζήτησης δεν γέμισε ο κουμπαράς με χρήματα. Άρα ο ΔΑΠΕΕΠ λέει πως θα αποζημιώσει τους καταναλωτές,  τους παραγωγούς από αυτόν τον ειδικό λογαριασμό; Θα αυξηθεί  το ειδικό τέλος εκπομπών αερίων το ΕΤΜΕΑΡ. Αυτό το τέλος το πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές και αυτό μπαίνει μπαίνει σε αυτόν τον κουμπαρά, στον ειδικό λογαριασμό. Και από 1,7 λεπτά που είναι μέχρι σήμερα το μοναδιαίο κόστος  της κιλοβατώρας  για το ΕΤΜΕΑΡ,  αυτό θα πάει πάνω από τα 2,3  λεπτά με 2,4 λεπτά . Δηλαδή όσο ήταν πριν το 2019 ».

 

 

Δες επίσης

Κοινωνικός Τουρισμός της ΔΥΠΑ 2024 – 2025: Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα για τα voucher

Μέχρι μεθαύριο, Παρασκευή 21 Ιουνίου αναμένεται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΔΥΠΑ (dypa.gov.gr) τα προσωρινά ...