Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024
trikaladay.gr / Ελλάδα / “Άκυρος” ο ΕΦΚΑ για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες! – Δεκτή έκανε την προσφυγή τους το ΣτΕ

“Άκυρος” ο ΕΦΚΑ για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες! – Δεκτή έκανε την προσφυγή τους το ΣτΕ

Σε νέες περιπέτειες φαίνεται πως μπαίνει το νέο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, ο ΕΦΚΑ, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και επίσημα εντός των ημερών, η οποία κάνει δεκτή την προσφυγή αγροτών, ελευθέρων επαγγελματιών και άλλων επαγγελματικών κλάδων.

Στην προσφυγή όπου συμμετείχε και ο Λαρισαίος αγρότης Γιώργος Μαχάς, μαζί με 20 συναδέλφους του απ’ όλη τη χώρα, τονίζεται πως με το νέο ασφαλιστικό καθεστώς σε συνάρτηση με τη βαριά φορολογία, οι επαγγελματίες υφίστανται υπερφορολόγηση που στο σύνολό της υπερβαίνει το 51% του εισοδήματός τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάσκεψη της Ολομέλειας που έγινε παραμονή του Λαζάρου, οι σύμβουλοι δικαίωσαν τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο κρίνοντας αντισυνταγματική την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ.

Αντίθετα, κρίθηκε σύννομη η ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης κρίθηκε αντισυνταγματικός ο υπολογισμός της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).

Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο κατά πληροφορίες, με ψήφους 17 υπέρ και 8 κατά, έκανε δεκτή την προσφυγή των επαγγελματιών με το παραπάνω σκεπτικό.

Μιλώντας στο onlarissa.gr ο Λαρισαίος αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Μαχάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαφαινόμενη αυτή εξέλιξη, τονίζοντας πως “ο νόμος του ΕΦΚΑ ήταν από την αρχή άδικος, παράλογος και εξοντωτικός για σειρά επαγγελματιών, μεταξύ αυτών και των αγροτών. Δεν είναι δυνατό να πληρώνουμε 27% ασφαλιστικές εισφορές που είναι πάνω από τη φορολογία, δηλαδή ο νόμος δεν είναι ασφαλιστικός, αλλά φορολογικός. Κι αυτό χωρίς να υπάρχει καμία αντισταθμιστική μελέτη για το τι σύνταξη θα πάρουμε στο μέλλον”.

Εν αναμονή της δημοσιοποίησης της απόφασης από το ΣτΕ τις επόμενες ημέρες…

onlarissa.gr

Δες επίσης

Αποφυλακίζεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Αποφυλακίζεται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος κρατείτο μετά την καταδίκη ...