Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2025
trikaladay.gr / Διατροφή / Παραδοσιακή Καρυδόπιτα | Live Kitchen

Παραδοσιακή Καρυδόπιτα | Live Kitchen

Μια παραδοσιακή καρυδόπιτα όπως παλιά, σιροπιασμένη μέχρι μέσα αλλά χωρίς να λασπώνει. Αφράτη, αρωματική, με μπαχαρικά που γεμίζουν το σπίτι μυρωδιές και με κάθε μπουκιά να λιώνει στο στόμα. Το τέλειο γλυκό για τον καφέ ή μετά το φαγητό.
Τα Υλικά που θα χρειαστείτε :
Για το σιρόπι
  • 500 γρ. νερό (2 κούπες)
  • 500 γρ. ζάχαρη (2,5 κούπες)
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • Φλούδες από 1 πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. μέλι
Για τη καρυδόπιτα
  • 5 μέτρια αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη (1 κούπα)
  • 200 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
  • 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό (3/4 της κούπας)
  • 100 γρ. τριμμένη φρυγανιά (3/4 της κούπας)
  • 16 γρ. μπέικιν πάουντερ (2,5 κ.γ.)
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 200 γρ. ηλιέλαιο (1 κούπα)
  • 100 γρ. γάλα (1/2 κούπα)
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
  1. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες πορτοκαλιού, το ξυλάκι κανέλας και μόλις έρθει σε σημείο βρασμού κλείνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε.
  2. Προσθέτουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.
  3. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν.
  4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα και το ηλιέλαιο.
  5. Σε άλλο μπολ ρίχνουμε τα καρύδια, το σιμιγδάλι, τη φρυγανιά, το μπέικιν, τη κανέλα, το γαρίφαλο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  6. Ενσωματώνουμε τα στερεά υλικά μέσα στα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς με απαλές κινήσεις από μέσα προς τα έξω.
  7. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 25χ35 και ρίχνουμε το μείγμα.
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς για 55 με 60 λεπτά.
  9. Σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι απευθείας όπως είναι καυτή η καρυδόπιτα.
  10. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή σας επιτυχία!

Δες επίσης

Οι πιο διαφορετικοί Νηστίσιμοι Λαχανοντολμάδες Φούρνου

Οι πιο διαφορετικοί Νηστίσιμοι Λαχανοντολμάδες Φούρνου  Η συνταγή τα σπάει!! Σήμερα φτιάχνω μια διαφορετική εκδοχή λαχανοντολμά, ...