Τρίτη, 23 Απριλίου 2024
trikaladay.gr / Άρθρα / 7 τρόποι για να αποφύγετε την επανεμφάνιση της μούχλας στο σπίτι σας

7 τρόποι για να αποφύγετε την επανεμφάνιση της μούχλας στο σπίτι σας

Η μούχλα μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας και για το σπίτι σας. Εάν έχετε αντιμετωπίσει στο παρελθόν προβλήματα με μούχλα, είναι σημαντικό να λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε την επιστροφή της. Ορισμένες συμβουλές από ειδικούς θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σπίτι σας χωρίς μούχλα.

Πώς να σταματήσετε την επανεμφάνιση της μούχλας στο σπίτι σας

Ακόμη και αν καθαρίσετε τη μούχλα από το σπίτι σας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανιστεί ποτέ ξανά. Γι’ αυτό, προκειμένου να απαλλαγείτε μια για πάντα από τη μούχλα, πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας στο πώς θα αποτρέψετε την επανεμφάνισή της. Για να το πετύχετε αυτό μπορείτε να ακολουθήσετε τις εξής συμβουλές:

  1. Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα μούχλας από το σπίτι
  2. Χρησιμοποιήστε προϊόντα ανθεκτικά στη μούχλα
  3. Επιδιορθώστε τυχόν διαρροές και περιορίστε τα ρεύματα
  4. Βελτιώστε τον αερισμό στο σπίτι
  5. Ελέγξτε τα επίπεδα υγρασίας στους χώρους σας
  6. Χρησιμοποιήστε φυτά εσωτερικού χώρου
  7. Διατηρείστε το σπίτι καθαρό

Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα μούχλας από το σπίτι

«Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν κοινή λογική, αλλά η μούχλα μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα. Η χρήση συγκεκριμένων προϊόντων καθαρισμού κατά της μούχλας, όπως το ξύδι ή το υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ) θα αφαιρέσει τη μούχλα και θα σταματήσει την εκ νέου ανάπτυξή της στο χώρο του σπιτιού. Απλώς φροντίστε να στεγνώσετε και την επιφάνεια που καθαρίζετε», λέει ο Max Royston, Senior Property Valuer στο Gaffsy.

Αφιερώστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε για να αφαιρέσετε την μούχλα που μπορεί να υπάρχει στο σπίτι σας. Μετακινήσετε τα έπιπλα και να ψάξετε τις γωνίες μεταξύ των επίπλων και άλλα σημεία που μπορεί να αποτελούν κρυφές εστίες μούχλας.

Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού πρέπει να ανοίγετε τα παράθυρα του σπιτιού σας, προκειμένου να μην εξαπλωθούν οι σπόροι της μούχλας και στο υπόλοιπο σπίτι.

Χρησιμοποιήστε προϊόντα ανθεκτικά στη μούχλα

Όταν τελειώσετε με τον καθαρισμό της μούχλας από το σπίτι, πρέπει να επικεντρωθείτε στα βήματα που θα ακολουθήσετε για να μην επανέλθει. Εάν οι τοίχοι σας αποτελούν προβληματική περιοχή για μούχλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα ανθεκτικά στη μούχλα για να τα προστατεύσετε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ αυτά τα ανθεκτικά στη μούχλα προϊόντα θα εμποδίσουν την επανεμφάνισή της σε συγκεκριμένες περιοχές του σπιτιού, δεν αποτελούν υποκατάστατο για την αντιμετώπιση της πηγής της μούχλας εξαρχής.

Διορθώστε τις διαρροές και αντιμετωπίστε τα ρεύματα

«Το σημαντικό είναι να εστιάσετε στην πηγή της μούχλας για την αποτελεσματική εξάλειψή της», εξηγεί η Sarah Walker, CEO στο Lessons In Lettings. Και τι νόημα έχει να καθαρίσετε τη μούχλα από το ύφασμα και τους τοίχους σας για να επανέλθει λίγους μήνες αργότερα;

Επειδή η μούχλα προκαλείται από την υπερβολική υγρασία, μεγάλες περιοχές με μούχλα είναι συνήθως το αποτέλεσμα διαρροών ή ρευμάτων. Επομένως, πρέπει να διορθώσετε τη ρίζα του προβλήματος πριν προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε τη μούχλα. Για να το κάνετε αυτό, θα χρειαστεί να κάνετε έναν ενδελεχή έλεγχο του σπιτιού σας – τόσο μέσα όσο και έξω.

Η Sarah προτείνει να ελέγξετε τις υδρορροές, τα παράθυρα και τις πόρτες, τους εξωτερικούς τοίχους, το υδραυλικό σας σύστημα ή ακόμη και για διαρροές στις συσκευές σας. Θα πρέπει να είστε σε επιφυλακή για τυχόν διαρροές, ρωγμές ή υγρασία που διέρχονται από τους τοίχους,

Για να ελέγξετε τα ρεύματα στο σπίτι, ο Dean Taylor, Διευθύνων Σύμβουλος της The Loft Boys, λέει: «Ένα απλό κόλπο είναι να κρατάτε ένα κερί γύρω από τα περβάζια και τις πόρτες σας». Εάν η φλόγα τρεμοπαίζει, θα πρέπει να λάβετε μέτρα για την προστασία του σπιτιού σας από τα ρεύματα.

Βελτιώστε τον αερισμό στο σπίτι

Ο αερισμός του σπιτιού είναι εξαιρετικά σημαντικός για την αποτροπή της εμφάνισης μούχλας. Ο κακός αερισμός είναι μια από τις κύριες αιτίες της μούχλας στο σπίτι. Έτσι, εάν θέλετε να αποφύγετε την επιστροφή της μούχλας, θα πρέπει να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τον αερισμό και να κρατήσετε μακριά την υπερβολική υγρασία από τους χώρους.

«Θα πρέπει να εξασφαλίσετε την καλή κυκλοφορία του αέρα στο σπίτι σας, ειδικά σε χώρους όπως η κουζίνα και το μπάνιο. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες εξάτμισης και αφήστε ανοιχτά τα παράθυρα και τις πόρτες για να διευκολύνετε τη ροή του αέρα», εξηγεί η Ava Wilson από το Unclutterer.

Ελέγξτε τα επίπεδα υγρασίας

«Η μούχλα ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα», εξηγεί η Ava, γι’ αυτό θα πρέπει πάντα να στοχεύετε να διατηρείτε το σπίτι σας στο ιδανικό επίπεδο υγρασίας . Αυτό είναι μεταξύ 40% και 60% υγρασία, αλλά επηρεάζεται κάθε φορά που κάνετε ντους ή μαγειρεύετε.

Η υπερβολική αύξηση των επιπέδων υγρασίας μπορεί να κάνει τη μούχλα να επανέλθει, γι’ αυτό πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν στεγνώνετε τα ρούχα σε εσωτερικούς χώρους.

Οι καλύτεροι αφυγραντήρες που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα, όχι μόνο μπορούν να απορροφήσουν την υπερβολική υγρασία από τον αέρα, αλλά πολλοί σας επιτρέπουν, επίσης, να εισάγετε την επιθυμητή υγρασία. Ένας αφυγραντήρας θα εξασφαλίσει ότι τα επίπεδα υγρασίας είναι σταθερά στο χώρος σας αποτρέποντας την ανάπτυξη μούχλας.

Χρησιμοποιήστε φυτά εσωτερικού χώρου

Γνωρίζατε ότι πολλά φυτά εσωτερικού χώρου έχουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν την υγρασία; Γι’ αυτό αν θέλετε να αποτρέψετε την επιστροφή της μούχλας, προσθέστε μερικά φυτά εσωτερικού χώρου στο σπίτι σας.

Φυσικά, είναι σημαντικό να επιλέξετε τα σωστά φυτά για το χώρο σας. Ο John Cutts, ειδικός γυαλιού στο MeandMyGlass.co.uk λέει: «Αξίζει πάντα να παίρνετε φυτά εσωτερικού χώρου, όπως αράχνη και ορχιδέες, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη μείωση της υγρασίας στον αέρα. Για καλύτερα αποτελέσματα, τοποθετήστε τα φυτά στο περβάζι».

Διατηρείστε το σπίτι σας καθαρό

Μπορεί να έχετε ήδη ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα καθαρισμού για το σπίτι σας, αλλά αν διαπιστώσετε ότι η μούχλα επιστρέφει συνεχώς, ίσως πρέπει να κάνετε πιο εντατικό καθαρισμό. «Το να διατηρείς το σπίτι σου καθαρό βοηθά στη μείωση της συσσώρευσης οργανικών υλικών από τα οποία τρέφεται η μούχλα», λέει ο Max.

Εκτός από τον τακτικό καθαρισμό με ειδικά προιόντα κατά της μούχλας και το ξεσκόνισμα των επιφανειών, θα πρέπει να κάνετε και ένα ξεκαθάρισμα στα πράγματα που έχετε στο σπίτι σας, καθώς η ακαταστασία είναι ένας σίγουρος τρόπος για να επιστρέφει η μούχλα.

«Η ακαταστασία και η αποδιοργάνωση μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη μούχλας δημιουργώντας κρυφούς θύλακες υγρασίας», εξηγεί η Sarah. «Όταν τακτοποιούμε, δεν κάνουμε απλώς τα πράγματα να φαίνονται προσεγμένα. εξαλείφουμε επίσης πιθανά σημεία ανάπτυξης μούχλας. Επιπλέον, διευκολύνει τον γρήγορο εντοπισμό και την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων υγρασίας. Ένας καλά οργανωμένος χώρος προάγει, επίσης, την καλύτερη κυκλοφορία του αέρα, καθιστώντας δυσκολότερη την ανάπτυξη της μούχλας».

Με αυτούς τους τρόπους θα απαλλαγείτε από τη μούχλα, ενώ παράλληλα θα αποτρέψετε την επανεμφάνισή της σε διάφορους χώρους του σπιτιού σας.

enikos

Δες επίσης

Το εορτολόγιο της εβδομάδας (22-28/04/2024)

ΔΕΥΤΕΡΑ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Θεοδώρου του Συκεώτου, Ναθαναήλ του Αποστόλου δεν γιορτάζει κανείς * Η παρούσα εβδομάδα ...