Σάββατο, 15 Αύγουστος 2020
trikaladay.gr / Τοπικά / Ξεκινούν οι έλεγχοι για το κάπνισμα και στο Δήμο Μετεώρων

Ξεκινούν οι έλεγχοι για το κάπνισμα και στο Δήμο Μετεώρων

Μετά και την ψήφιση της απαγόρευσης του καπνίσματος (Ν. 4633/2019), ο οποίος τίθεται σε ισχύ από την 19.11.2019 απαγορεύεται το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού:
(α) Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού,
(β) Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης κατά την έννοια των διατάξεων της υπ` αριθμ. Υ1γ/Γ.Π./οικ.47829/2017 Υγειονομικής Διάταξης (Β` 2161), εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.
(γ) Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,
(δ) Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές,
(ε) Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, (στ) Στα παντός είδους κυλικεία,
(ζ) Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων,
(η) Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Επίσης απαγορεύεται:
α) η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους και από ανηλίκους,
β) η τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε προθήκες επιχειρήσεων μαζικής εστίασης και επιχειρήσεων αναψυχής,
γ) η κατασκευή, η προβολή, η εμπορία και η πώληση αντικειμένων που έχουν την εξωτερική μορφή προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, όπως ορίζονται στη νομοθεσία (άρθρο 2 Ν. 4419/2016),
δ) η διαφήμιση και πώληση προϊόντων καπνού σε χώρους υπηρεσιών υγείας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, καθώς και στα κυλικεία των ιδρυμάτων και των υπηρεσιών αυτών,
ε) η πώληση προϊόντων καπνού και το κάπνισμα σε χώρους παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και παιχνιδιών τεχνητής νοημοσύνης και
στ) η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε κλειστούς και υπαίθριους χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων, σε κλειστούς χώρους ομαδικών αθλημάτων και κλειστούς χώρους αθλητικών εκδηλώσεων,
ζ) η κάθε είδους διαφήμιση και προώθηση προϊόντων καπνού σε όλους τους εξωτερικούς, υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους. Εξαιρούνται οι εσωτερικοί χώροι των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού. Ως εξωτερικός χώρος νοείται και η πρόσοψη και λοιπές πλευρές του κουβουκλίου, οι τέντες και ο περιβάλλων χώρος του περιπτέρου. Οι υπαίθριοι χώροι λογίζονται κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 2946/2001 (Α` 224). Στους εσωτερικούς χώρους περιλαμβάνονται ενδεικτικά οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, οι στρατιωτικές μονάδες, τα Δικαστήρια, όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα ξενοδοχεία και πάσης φύσεως τουριστικά καταλύματα, καθώς και τα εμπορικά καταστήματα.
η) Απαγορεύεται η προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων προϊόντων καπνού στους κινηματογράφους.
Οι απαιτούμενες ενέργειες για την ορθή εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας, η οποία θα εφαρμόζεται από 19.11.2019, είναι οι ακόλουθες:
1. Ανάρτηση σημάτων «απαγόρευσης του καπνίσματος» ανά 15 τμ του χώρου
2. Απομάκρυνση των σταχτοδοχείων από όλους τους εσωτερικούς χώρους, τα αίθρια, τους χώρους με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και από κάθε χώρο με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένο με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά. Επίσης, την απομάκρυνση των σταχτοδοχείων και από τους εξωτερικούς χώρους, με εξαίρεση εκείνους που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον.
3. Τήρηση Βιβλίου Αναφοράς, το οποίο είναι 100φύλλο βιβλίο αναφορών με χοντρό εξώφυλλο και με αριθμημένες σελίδες, ριγέ, μεγέθους Α4, θεωρημένο από την αδειοδοτούσα κάθε φορά αρχή – για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος το Γραφείο Αδειών του οικείου Δήμου. Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή κατά τη θεώρηση του Βιβλίου Αναφοράς, είναι φωτοαντίγραφο της άδειας του καταστήματος και μία μηδενική ταμειακή απόδειξη με το ΑΦΜ της επιχείρησης του ενδιαφερομένου. Η μη τήρηση του Βιβλίου Αναφοράς αποτελεί παράβαση, όπως και η παράλειψη δήλωσης της απώλειας αυτού στην αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή.
4. Συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος, οι οποίες είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α` και Β` βαθμού), η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές αρχές στην περιοχή της ευθύνης τους, καθώς και το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.
Το κάπνισμα επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΕ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ.
Η παραβίαση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας προβλέπει την επιβολή διοικητικών προστίμων για τους οδηγούς, τους υπεύθυνους διαχείρισης χώρων και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και τους καπνίζοντες. Σε περίπτωση υποτροπής τα πρόστιμα είναι επαυξημένα, ενώ η συνεχής υποτροπή επισύρει και την οριστική ανάκληση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Από το γραφείο Δημάρχου

Δες επίσης

Κλειστό για 5 ημέρες το Δημοτικό Κολυμβητήριο Τρικάλων

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι το Δημοτικό Κολυμβητήριο θα παραμείνει κλειστό από την Παρασκευή 14 ...