Πέμπτη, 27 Φεβρουάριος 2020
trikaladay.gr / Lifestyle / Ξανθιές Ελληνίδες μητέρες απαντούν στην Χρυσούλα Διαβάτη

Ξανθιές Ελληνίδες μητέρες απαντούν στην Χρυσούλα Διαβάτη

Τι έχουν να πουν οι γυναίκες τις οποίες θίγει το σχόλιο της ηθοποιού για την ανικανότητά τους να διαπαιδαγωγήσουν σωστά τα παιδιά τους;

H Χρυσούλα Διαβάτη απασχόλησε μετά από αρκετά χρόνια τα μέσα, με τις δηλώσεις που έκανε λίγο καιρό πριν για τον Σάκη Ρουβά και το ταλέντο του στην υποκριτική. Αυτή τη φορά η γνωστή ηθοποιός επανέρχεται με μια ακόμα δήλωση που προκαλεί, σε συνέντευξή της στα »Παραπολιτικά» και θίγει τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς, τη μόδα, αλλά και την ικανότητα των Ελληνίδων που προσέχουν λίγο παραπάνω τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους να έχουν μια σωστή οικογένεια.

Η ακριβής δήλωση ήταν η εξής: »Με πειράζει αυτή η ομοιομορφία. Γίναμε ξαφνικά Σουηδέζες, γίναμε Γερμανίδες. Είμαστε χαμηλοκώλες, είμαστε παχουλές γυναίκες. Είναι άλλο το στυλ της Ελληνίδας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να είναι όλες αδύνατες, ανορεκτικές, σαν τα παιδιά της Μπιάφρας, το ντύσιμο να είναι ίδιο, ξέκωλα, όλα φάτσα φόρα, Να φαίνεται το βρακί είναι πολύ της μόδας. Ξαφνικά, έγιναν όλες ξανθιές. Τι οικογένειες φτιάχνουν αυτές οι γυναίκες; Από την οικογένεια ξεκινά μια κοινωνία και μια χώρα. Την οικογένεια την κρατάει η γυναίκα, δεν την κρατάει ο άνδρας. Πώς θα διαπαιδαγωγήσει μια τέτοια γυναίκα το παιδί της, όταν την ενδιαφέρει το κομμωτήριο, το ινστιτούτο, που μπορεί να στερήσει πράγματα από την οικογένεια της; Οσοι έχουν διαπαιδαγωγηθεί από μια τέτοια γυναίκα είναι ένα τίποτα.»

Το Ladylike ζήτησε από μητέρες που πλησιάζουν την περιγραφή της κυρίας Διαβάτη και τις ενδιαφέρει να επισκεφθούν το κομμωτήριο ή μια αισθητικό, να σχολιάσουν την άποψη αυτή. Και ναι, είναι ξανθιές.
Ειρήνη Θαλασσινού φωτο 1
»Συμφωνώ οτι την οικογένεια την κρατάει η γυναίκα, συμφωνώ οτι απο την οικογένεια ξεκινάει η κοινωνία και η χώρα, όμως γιατι πρεπει σε αυτό το «πρότυπο» η γυναίκα να ειναι κοντή χοντρή και άσχημη; Καταρχήν μπορεί πριν απο μια δυο γενιές να ήταν οι γυναίκες σύμφωνα με την περιγραφή της κας Διαβάτη, η σύγχρονη γυναίκα-μάνα-σύζυγος όμως έχει και την δυνατότητα αλλα και την επιλογή του να βελτιώνει τις σωματικές τις καταβολές και να αναδεικνύει τα όμορφα χαρακτηριστικά της. Εξάλλου σε μια χώρα όπου γεννήθηκε το «παν μέτρον Άριστον» καλόν θα ήταν οχι μόνο να μην κάνουμε ακρότητες αλλά και να μην τις λέμε..»

Έφη Καρύδη φωτο 2
»Σαν μάνα διδύμων και ξανθιά από τα χεράκια του Βιλλιώτη, και με προσπάθεια να μην αλλάξω νουμερο τζιν όσο μεγαλώνω (που δεν παίζει), έχω απλά να σας πω πως η Κυρια κοκκινομάλλα που τα λέει όλα αυτά, μένει στου Παπάγου και την πετυχαίνω συχνά στο Super Market και δε θυμίζει τίποτα από αυτή που βλέπαμε στις σειρές, αλλά είναι μια απεριποίητη γυναίκα, που σαφέστατα φαίνεται ταλαιπώρημένη. Σαν Υδροχόος έχω να πω πως ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει και να λέει ότι θέλει.
Έχει σε ένα βαθμό δίκιο, δε μπορούμε να είμαστε όλες ίδιες, αλλά σίγουρα πρέπει όλες να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας!

Είτε ξανθιά, είτε κοκκινομάλλα ή ροζομάλλα όλες προσπαθούμε να είμαστε όπως μας αρέσει και θέλουμε! Στο κάτω κάτω ΣΩΣΤΑ γυναικες είμαστε και γυρίζουμε το κόσμο ανάποδα. Αλλά είμαστε και σύζυγοι και φίλες και γκόμενες και νοσοκόμες και ψυχολόγοι και ότι άλλο προστάζει ή περίσταση. Πάνω από όλα όμως είμαστε γυναίκες και θέλουμε να αρέσουμε! Και επειδή το 2015 ο πλανήτης έχει αλλάξει, μαζί με αυτόν έχει αλλάξει και το τι είναι ώραιο! Ναι, τα αγγελάκια της victoria’s secret είναι φωτιά και ναι τις χαζευω και μένω με ανοιχτό το στόμα και αυτές και όποια άλλη κοπέλα είναι σε άλλα κυβικά, αλλά περιποιημένη! Για να το κλείσω – γιατί πολλά είπα – δεν έχω χρόνο για νύχια και κομμωτήρια και βασικά τα θεωρώ αναγκαία κακά. Βαριέμαι αλλά τα κάνω, γιατί είμαι γυναίκα. Δε στερώ όμως χρόνο από τα παιδιά μου! HAPPY WOMAN, HAPPY WIFE, HAPPY FAMILY!!»

Άντρη Γρηγορίου φωτο 3
»Θα συμφωνήσω οτι το ξανθό μοντέλο είναι αντιγραφή των Γερμανίδων και των Σουηδέζων, αλλά δεν βρίσκω πού είναι το κακό σ’ αυτό. Από τη στιγμή που κάποια θελει να αλλάξει χρώματα στα μαλλιά της, γιατί να μην το κάνει; Επίσης είναι επιλογή της κάθε μιας να μην είναι χαμηλοκ@λα κ παχουλή! Αλλαζουν κι εδώ τα πρότυπα όπως αλλάζουν και σε αλλά επιπεδα (κοινωνικά, πολιτισμικά, μόρφωσης). Παλιότερα οι γυναίκες θέριζαν, έπλεναν στο χέρι.. Τώρα τα κάνουν όλα οι μηχανές… εξέλιξη! Σ αυτά τα πλαίσια αλλάζει και η εμφάνιση.

Δεν εχω δει καμία γυναίκα που να » τα πετάει όλα έξω» να έχει οικογένεια και στις περιπτώσεις που συμβαίνει (σίγουρα θα υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις), συμφωνώ οτι δεν αποτελούν σωστά πρότυπα για τα παιδιά τους. Εχω δει παιδιά γυναικών με σοβαρή καριέρα ( βλ. πολιτική) να είναι επίσης ένα »’τίποτα».
Η σημερινή γυναίκα επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος της οικογένειας και ακριβώς επειδή οι εποχές έχουν αλλάξει, βρίσκουν τα κομμωτήριο και τα ινστιτούτα σαν μια ανταμοιβή, αφιερώνοντας λίγο χρόνο για τον εαυτό τους. Έναν τροπο να παίρνουν δύναμη για να συνεχίζουν.

Στέλλα Β.
»Είμαι ξανθιά, είμαι 45 χρονών, είμαι αδύνατη, δουλεύω από τα 18 μου, έχω μια κόρη που είναι 20 χρονών και σπουδάζει. Προσέχω τον εαυτό μου στο να είμαι υγιής σωματικά και ψυχικά και το ίδιο φροντίζω να περάσω και στο παιδί μου. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είμαι χοντρή και χαμηλοκώλα, να μην προσέχω τον εαυτό μου, για να είμαι το πρότυπο της Ελληνίδας μάνας, και για να διαπαιδαγωγήσω σωστά το παιδί μου.

Την οικογένεια δεν την κρατάει η γυναίκα, αλλά η καλή σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι, η αγάπη και οι αμοιβαίες υποχωρήσεις και από τους δύο. Σαφώς η απόλυτη ομοιομορφία δεν είναι ωραίο πράγμα, αλλά δεν υπάρχει κοινωνία χωρίς αυτήν. Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα απόψεις κτλ που σαφώς συγκλίνουν, είτε αυτοί είναι ροκάδες, χριστιανοί, μουσουλμάνοι, γιάπηδες, ηθοποιοί, γκέι, ξανθιές κτλ.»
Το θέμα είναι να μην ξορκίζεις μια ολόκληρη ομάδα ανθρώπων επειδή εσύ δεν εντάσσεσαι σε αυτήν.

Έλενα Μπουζαλά φωτο4
»Συμφωνώ με την κυρία Χρυσούλα Διαβάτη. Το βρακί δεν πρέπει ποτέ να φαίνεται όσο χρονών κι αν είσαι, είσαι ή δεν είσαι μάνα και ποτέ τέλος πάντων δεν την κατάλαβα αυτή την μόδα »αφήνω λίγο το βρακί να φαίνεται διότι είναι σέξι». Η υπόλοιπη άποψή της, την οποία συζητάμε εδώ και είναι σεβαστή, είναι απλά και μόνο και πάλι μια αφορμή να ξορκίσουμε το κλισέ: ωραία και σέξι μαμά = κακή μαμά.

Τόσες και τόσες φορές, πολλές μαμάδες έχουν κατηγορηθεί ως μάλλον αταίριαστες του ρόλου τους γυναίκες, απλά και μόνο επειδή μπορεί να θυμίζουν σουηδικό μοντέλο (μακάρι). Λες και είναι κατάρα να είσαι ωραία, λεπτή και ψηλή μαμά.
Καλή μαμά είναι δηλαδή η χαμηλοκώλα απεριποίητη, διότι αυτό αμέσως υποδηλώνει ότι όσο χρόνο δεν αφιερώνει στην εμφάνισή της, τον διαθέτει στην ανατροφή του παιδιού της; Ας συνέλθουμε.

Δεν είναι μόνο όσο είπε πρόσφατα βέβαια η λατρεμένη ηθοποιός. Το έχετε ξανακούσει σίγουρα: «ωραίο σώμα, αν και μαμά», «μα καλά, έχει τέτοια κοιλιά κι έχει δύο παιδιά;». Φυσικά και μπορείς να έχεις όποιο σώμα θέλεις και ταυτόχρονα δύο και τρία παιδιά. Φυσικά και μπορείς να είσαι ξανθιά και καλή μαμά, μελαχρινή και καλή μαμά, ξανθιά και κακή μαμά, μελαχρινή και κακή μαμά, λεπτή χοντρή κακή καλή μαμά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να σε κρίνει για το πόσο καλή μαμά είσαι από την εμφάνισή σου και μόνο. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι ξανθές καλλίγραμμες γυναίκες δεν μπορούν να κρατήσουν έναν γάμο και να είναι την ίδια ώρα και ωραίες και καλές μαμάδες. Καμία μαμά δεν πρέπει να κρίνεται από το τι χρώμα έχουν τα μαλλιά της, τα νύχια της ή το βρακί της. Καθρέφτης της μαμάς είναι το παιδί της.»

Eλευθερία Μαραβέλια φωτο 5
»Λυπάμαι πραγματικά για την κυρία Διαβάτη που μετά τα τόσα χρόνια πορείας της έχει τέτοιες απόψεις για τις Ελληνίδες μητέρες… Ομοιομορφία δεν έχει καμία γυναίκα, όλες μας είμαστε διαφορετικές, η καθεμια από μας έχει τη δική της προσωπικότητα. Φαντάζομαι ότι τα »ξέκωλα» που αναφέρει αφορούν τον κύκλο που συναναστρέφεται η ίδια και όχι τις εργαζόμενες γυναίκες που ξυπνούν από τις 5.30 κάθε μέρα για το μεροκάματο και δε μπορούν να εμφανιστούν λες και γύρισαν από κάποια δεξίωση. Όσο για το ποιος κρατάει την οικογένεια, φυσικά η ευθύνη ανήκει και στους δυο γονείς εφόσον μαζί τη δημιουργούν. Φαντάζομαι ότι στο μυαλό της έχει την εικόνα της οικογένειας που το παιδί μεγαλώνει με τη μητέρα στο σπίτι και τον πατέρα στα χωράφια και το καφενείο.

Το »τίποτα» που αναφέρει φαντάζομαι πως είναι αυτό που έχουμε, δηλαδή παιδιά με αρκετά χρόνια στα θρανία και αρκετά πτυχία, αυτή είναι η διαπαιδαγώγηση που μπορούμε να τους προσφέρουμε. Η σημερινή μητέρα πρέπει να γνωρίζει πάντα ότι εκτός από μάνα είναι και γυναίκα.»

Ασπασία Γιαννακού φωτο 6
»Προφανώς η κυρία Διαβάτη κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Επειδή εκείνη ως ηθοποιός μιμείται διάφορους χαρακτήρες θεωρεί πως η Ελληνίδα μητέρα μιμείται με τη σειρά της κάποιες άλλες γυναίκες. Κατά την άποψή μου η Ελληνίδα μάνα είτε ξανθιά, είτε μελαχρινή, είτε καστανή έχει το δικό της χαρακτήρα και μεγαλώνει το παιδί της με αξιοπρέπεια. Τι σημασία έχει το ντύσιμο; Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Δεν είναι σωστό να προσβάλλονται έτσι οι γυναίκες γιατί και η κυρία Διαβάτη είναι μία από αυτές.»

Ladylike

Δες επίσης

Μπελάδες για τον Ευθύμη Ζησάκη: Συνάδελφός του τον κατηγορεί ότι προκάλεσε ατύχημα και εξαφανίστηκε

Σε μπελάδες βρίσκεται ο ηθοποιός Ευθύμης Ζήσακης, καθώς συνάδελφός του τον κατηγορεί ότι προκάλεσε ατύχημα ...

Αφήστε μια απάντηση