Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα αναγράφουν την εθνική καταγωγή τους στις αστυνομικές ταυτότητες. Με το νομοσχέδιο διαφώνησε μόνο το κόμμα «Αριστερά» το οποίο κατέθεσε 1.200 τροπολογίες, με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί η κοινοβουλευτική διαδικασία εξέτασης του νομοσχεδίου.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι (ο οποίος προέρχεται από το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ), εξέφρασε τη διαφωνία του σε συνέντευξή του σε ενημερωτική ιστοσελίδα των Σκοπίων, σημειώνοντας ότι σε καμία δημοκρατική χώρα του κόσμου δεν αναγράφεται στις αστυνομικές ταυτότητες η εθνότητα και το θρήσκευμα των πολιτών. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι εάν το σχετικό νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Βουλή και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία, τότε δεν θα είναι σε θέση να θέσει βέτο. 

Διαφωνίες

Σοβαρές διαφωνίες εκφράζει με το ενδεχόμενο αυτό και μεγάλο μέρος εκπροσώπων της Κοινωνίας των Πολιτών, σημειώνοντας ότι με την αναγραφή της εθνότητας στις αστυνομικές ταυτότητες υπονομεύεται ο αστικός και πολυεθνοτικός χαρακτήρας του κράτους και δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για να επανέλθουν στην επιφάνεια οι διεθνοτικές διαφορές στη χώρα.

Ακόμη, αρθρογράφος της ημερήσιας εφημερίδας των Σκοπίων, «Slobodan Pecat», παρατηρεί: «Παραμένει ανοιχτό και το ερώτημα τί θα απογίνουν όλοι εκείνοι που γεννήθηκαν στο πλαίσιο ενός διεθνοτικού γάμου ή δεν έχουν αναγνωρισθεί στο Σύνταγμα ως εθνικές κοινότητες».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας θα αναγράφουν την εθνική καταγωγή τους στις αστυνομικές ταυτότητες, κάτι που δεν υπάρχει στις σημερινές ταυτότητες. Έτσι λοιπόν, εάν κάποιος αυτοπροσδιορίζεται εθνικά ως “Μακεδόνας” θα αναγράφεται στην αστυνομική του ταυτότητα το στοιχείο αυτό, το ίδιο και για τους “Αλβανούς” (που αποτελούν σχεδόν το 25% του πληθυσμού της χώρας), όπως και για τους πολίτες άλλων εθνοτικών κοινοτήτων που αναφέρονται στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας (Τούρκοι, Ρομά, Σέρβοι, Βλάχοι, Βόσνιοι).

in.gr