Παρασκευή, 5 Ιούνιος 2020
trikaladay.gr / Τοπικά / ΤΣΙΟΥΜΑΣ  ΛΕΩΝΙΔΑΣ: Όταν η επικοινωνιακή πραγματικότητα κάνει πάρτι…  η λογική μένει σπίτι

ΤΣΙΟΥΜΑΣ  ΛΕΩΝΙΔΑΣ: Όταν η επικοινωνιακή πραγματικότητα κάνει πάρτι…  η λογική μένει σπίτι

Τις απόψεις του για τα όσα ζούμε τον τελευταίο καιρό με  τον κορονοϊό και τα αναγκαστικά μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας καταθέτει ο Τρικαλινός  Λεωνίδας Τσιούμας, στέλεχος και υποψήφιος βουλευτής της «Ελληνικής Λύσης».

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο trikaladay

Ποια είναι η άποψη για τον Κορονοϊό και πώς κρίνεις το μετρό με τα κλειστά καταστήματα και την καραντίνα;

Δεν είμαι ούτε λοιμωξιολόγος ούτε οικονομολόγος, ώστε να απαντήσω με επιστημονική ακρίβεια για το τι συμβαίνει, αντιθέτως είμαι ένας άνθρωπος της αγοράς και θα απαντήσω από τη δική μου οπτική, αλλά και με βάση τη  λογική. Η χώρα μας, ευτυχώς, ήταν από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιλήφτηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης και δεν υποτίμησε την εξάπλωση του ιού, αντιθέτως την αντιμετώπισε (όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα), όπως έπρεπε. Ο Πρωθυπουργός μας είχε 2 επιλογές: η 1η ήταν η επιλογή της «ανοσίας της αγέλης» και η 2η η «αναγκαστική καραντίνα». Επέλεξε την 2ηεπιλογή, ώστε να εξασφαλίσει ότι η κατάσταση δε θα εκτροχιαστεί.

Τα μέτρα της Κυβέρνησης είχαν φυσικά συνέπειες και στην οικονομία. Τα κλειστά καταστήματα δημιουργούν έμφραγμα στην οικονομία, η οποία καλείται να «ανανήψει» από τα χέρια της Κυβέρνησης, μέσω των οικονομικών μέτρων στήριξης, που αυτή λαμβάνει. Τα κλειστά καταστήματα είναι μια αναγκαιότητα, αλλά η Κυβέρνηση πρέπει να φροντίσει, ώστε αυτό να το βιώσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα οι πολίτες, επιχειρηματίες, ιδιώτες, κλπ.

Το οικονομικό πακέτο μέτρων στήριξης, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, θα βοηθήσει στην διάσωση των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας;

Με ασπιρίνες δεν θεραπεύεις την γάγγραινα. Η κάθε είδους επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, για να είναι υγιής θα πρέπει να λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα σωστά. Αν υπάρξει κάποια ανωμαλία και δεν την προλάβεις ή δεν έχεις τα χρονικά περιθώρια αντίδρασης, τότε δημιουργείται ένα ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων, που, πολύ πιθανόν, θα σε οδηγήσει σε μια κατάσταση μη αναστρέψιμη. Φανταστείτε, για παράδειγμα, τα ολέθρια αποτελέσματα, που θα υπάρξουν σε βάθος χρόνου σε έναν ανθρώπινο οργανισμό, ο οποίος έχει κάποιο πρόβλημα σε ένα ζωτικό μέρος και το αμελήσεις ή εφαρμόσεις κάποια λάθος θεραπεία.

Και να μην ξεχνάμε ότι όλες οι επιχειρήσεις προέρχονται από μια ύφεση 10 χρόνων και μια βίαιη (χρονικά) προσαρμογή μετά τα capital controls συν τα κάθετα σχέδια της εκάστοτε κυβέρνησης (π.χ. προκαταβολή φόρου, αύξηση Φ.Π.Α ταμείων και τόσα άλλα), τα οποία καλείται κάθε φορά να αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας.

Θέση μας είναι ότι έπρεπε τα μέτρα να είναι οριζόντια, να ισχύουν για όλους, χωρίς αστερίσκους κι εξαιρέσεις, καθώς όλοι ανεξαιρέτως βιώνουμε την παράλυση της οικονομίας. Όσο αφορά τους εργαζόμενους, η θέση τους είναι ιδιαιτέρως δύσκολη, καθώς, εξαρτώμενοι αποκλειστικά από τους εργοδότες οι οποίοι έχουν «παραλύσει», καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Με έσοδο τα 800 ευρώ για 45 μέρες, πολλοί εξ αυτών χωρίς δώρο Πάσχα- τουλάχιστον όχι στην ώρα του- θα περάσουν ένα δύσκολο Πάσχα.

Να σημειωθεί πως πολλές κατηγορίες πολιτών εξαιρούνται από τα μέτρα και πολλά θέματα δεν έχουν ακόμα επιλυθεί, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα (μακροχρόνια άνεργοι, αγρότες, κτηνοτρόφοι). Η Κυβέρνηση δείχνει αμέλεια προς τους παραγωγούς μας, οι οποίοι είναι αυτοί που θα έπρεπε να στηρίξουν την οικονομία του αύριο στη χώρα μας και οι οποίοι πλήττονται βάναυσα από τις απώλειες, λόγω των περιοριστικών μέτρων ενόψει Πάσχα.

Πώς σχολιάζεις την πρωτοβουλία των βουλευτών της Ν.Δ., που ο ένας μετά τον άλλον δίνουν τον μισθό τους υπέρ του ταμείου του κορονοϊού. Η Ελληνική Λύση ακολούθησε αυτή την πρωτοβουλία;

Χαριτολογώντας και για να είμαι επίκαιρος, μου θυμίζει τα κατά καιρούς “challenges” που βλέπουμε στα social mediaAυτό είχαμε κι εδώ, βγήκε δηλαδή ο Πρωθυπουργός, “προκάλεσε” υπουργούς και βουλευτές και ξεκίνησε μια άτυπη μειοδοσία! Η αλήθεια είναι πως ο καθένας κάνει ό,τι θέλει με το μισθό του. Φυσικά αυτή η δημοσίευση και διαφήμιση της πράξης τους, κάνει πιο πολύ εμπορική αυτή την κίνηση, παρά ανθρώπινη. Αυτό που πραγματικά με δυσαρεστεί και το λέω με πόνο ψυχής, γιατί το βλέπω καθημερινά, είναι ότι στην χωρά μας δεν υπάρχει πραγματικότητα, υπάρχει μια επικοινωνιακή πραγματικότητα, πολλά λόγια, παροχές με το σταγονόμετρο καθημερινά, πολλά δελτία, πολλές πληροφορίες με αποτέλεσμα ο μέσος Έλληνας να μην καταλαβαίνει τίποτα, να μην μπορεί να τα φιλτράρει στο μυαλό του. Έτσι, του προκαλείται σύγχυση, φόβος, ανασφάλεια.

Μέσα σε μια νύχτα λησμονήσαμε προβλήματα που είχαμε (τουρκική προκλητικότητα, λαθρομετανάστες, είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ). Πού πήγαν; Τα λύσαμε ή τα αφήσαμε για μετά την πανδημία ή τα «επιλύουν» κάτω από το τραπέζι χωρίς να μαθαίνουμε τίποτα και μετά την πανδημία… θα έρθουν πάλι τα γνωστά διχαστικά ψευτοδιλήμματα.

Όσον αφορά την Ελληνική λύση, έκανε κάτι πιο πρακτικό και ουσιαστικό, χωρίς να το διατυμπανίζει, να το διαφημίζει, να το «χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά». Το Γ.Ν. Καστοριάς έβγαλε μια ανακοίνωση, που ζητούσε οικονομική βοήθεια. Οι βουλευτές μας όλοι μαζί ανταποκριθήκαν και κατέθεσαν το 50% του μισθού τους στο Νοσοκομείο για να καλύψει τις ανάγκες του.

Βέβαια, να σημειώσουμε πως η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ κατέθεσε τροπολογία, ώστε το 50% όλων των μισθών από όλα τα κόμματα να παρακρατηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δυστυχώς όμως δεν εισακουστήκαμε.

Τώρα για ποιο λόγο δεν «ακούστηκε» η δωρεά του κόμματος, σας αντιστρέφω το ερώτημα, ρωτώντας αν έχετε δει κάτι άλλο για την Ελληνική Λύση, παρά μόνο αρνητικά και παραποιημένα δημοσιεύματα. Αυτά τα ΜΜΕ, έτσι όπως σήμερα λειτουργούν, στο τέλος θα μας πείσουν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μεγαλύτερος ηγέτης μετά τον Καποδίστρια, επικοινωνιακά πάντα!!!

Από τις παραπάνω απαντήσεις διακρίνω μια πικρία και μια δυσαρέσκεια από τα ΜΜΕ.

Όσον αφορά τα ΜΜΕ (μιλάω για τα Αθηναϊκά μέσα, τα τοπικά είναι πιο ανεξάρτητα), μας σερβίρουν αυτό που θέλουν, όχι αυτό που πραγματικά συμβαίνει! Μας «μπουκώνουν» μασημένη τροφή! Για παράδειγμα, παρουσιάζουν μια ολομέλεια στην Βουλή. Βλέπουμε τι είπε η ΝΔ, τι απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τι ανταπάντησε η ΝΔ, τι ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ, τι ψέλλισε το ΚΙΝΑΛ, άντε και λίγο ΚΚΕ και τα υπόλοιπα κόμματα …«silver alert».

Και συνεχίζω, την Καθαρά Δευτέρα, που όλοι πετάξαμε χαρταετό (στην κυριολεξία) ενώ ο Έβρος έβραζε, ο κ. Βελόπουλος ήταν εκεί! Οι Αυστριακοί μας έστειλαν ένα θωρακισμένο όχημα για βοήθεια και μας το παρουσίαζαν λες και μας το χάρισαν, ενώ είχαμε οκτώ κατασχεμένα όμοια οχήματα στον Πειραιά. Στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Πρωθυπουργός με τον κ. Βελόπουλο, ο κ. Μητσοτάκης είχε άγνοια! Όταν ο Χαφτάρ ήρθε στην Ελλάδα, ο κ. Βελόπουλος συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη του, κάτι που ουδόλως αναφέρθηκε στα ΜΜΕ.

Τέλος, η Κυβέρνηση σχεδιάζει πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης για τους μαθητές και άλλα πολύπλοκα σενάρια, που είναι ανέφικτο να υλοποιηθούν. Μόνο ο κ. Βελόπουλος πρότεινε την «υποδειγματική διδασκαλία», μέσω της κρατικής τηλεόρασης, μέτρο που υλοποιείται και αποδίδει!

Δες επίσης

Εφυγε από τη ζωή Τρικαλινή σε ηλικία 103 ετών

 Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 103 ετών η Φωτεινή Δημ. Γιαννή. Η κηδεία της ...